Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Тема: Контроль якості та визначення сортності швейних виробів Індивідуальна робота 2

(під керівництвом викладача)

Суть індивідуальної роботи полягає в набутті практичних навичок щодо вирішення ситуаційних завдань з теми «Контроль якості та визначення сортності швейних виробів».

Мета: навчитися аналізувати виробничу ситуацію, знайти правильне рішення та здобути навички в кваліфікаційній аргументації прийнятого рішення. Час : 4 години

До індивідуальної роботи необхідно підготувати теоретичний матеріал з теми та вивчити порядок контролю якості та визначення сортності швейних виробів, викладений в лабораторному занятті 7. Порядок виконання 1-2 варіантів ситуаційних завдань пояснює викладач. Всі інші ситуаційні завдання, у відповідності до вказаного викладачем варіанту, студенти виконують в індивідуальному порядку. Після виконання завдання студенти повинні подати його на перевірку. У разі негативної оцінки студенти можуть отримати додаткову консультацію на ІКР та перездати завдання за новим варіантом.

Індивідуальні ситуаційні завдання

Визначіть сорт швейного виробу

1. Костюм-трійка з напіввовняної тканини - на спинці помітно виражений збитий ткацький малюнок; неоднакова відстань поміж петлями - 9 мм; нерівність шва розкепу на ділянці від уступа до перегину лацкана - 5 мм.

2. Штани чоловічі з чистововняної тканини - ліва сторона банта штанів довше правої на 2 мм; на задній половині брюк - місцеве поговщення ниток утока не більше двократної товщини - 2 мм; неспівпадання за довжиною клапана та рамки прорізної кишені -5 мм.

3. Куртка - відсутність ворса по довжині (на нижній частині рукава) - 12 мм; неоднакова відстань поміж петлями - 10 мм; відхилення фігурних швів від конструктивних ліній - 2 мм.

4. Чоловічий костюм з чистововняної тканини - неспівпадання по довжині клапана (3 мм) і рамки прорізної кишені (4 мм); різні по ширині кінці коміра - 5 мм; 1 полоса від різного утоку на нижньому комірі.

5. Жіноча легка сукня з шовкової тканини - викривлення низу виробу - 10 мм на відстані 20 см; відхилення фігурних швів від конструктивних ліній - 5 мм; перекіс матеріалів з яскраво вираженим поперечним малюнком в смужку по низу виробу в % від ширини - 3.

6. Грація - пробивка гумової нитки - 5 мм; виступаючий край тасьми - 3 мм; підняті петлі з закріпленням - 3.

7. Стьобана ковдра - відхилення від встановленої кількості стібків більше 3-х разів по довжині строчки - 50 мм, в 2 нитки - 3 місця.

8. Шляпа чоловіча - надтріснутий налобник; малопомітні завали до 15 мм.

9. Шляпа жіноча - ущільнення ворса до 80 см2 - в 2-х місцях.

10. Кепі - зміщення козирка від центра - 3 мм; різні четверний за шириною — 6 мм; плями 20 мм2 - 1 раз.

11. Пальто жіноче 44 розміру, 1 гатунку, звужене на 0,5 см більше міжрозмірної різниці.

12. Піджак звужений за шириною на рівні глибшій пройми на 4 см (за ТОМ ширина виробу на рівні глибини пройми має бути 122 +(-) 2 см), фактична ширина виробу складає 116 см.

13. Які показники якості характеризують сорт швейних виробів? Визначте сорт сукні з бавовняної тканини, розмір 84, зріст 122. В ході прийомки за якістю виявлено: викривлений край оздоблювального канту на 0,1 см і несиметричність виточок - 0,6 см; потовщення нитки пятикратної товщини - 1 порок; затяжки елементарних ниток у вигляді рисочок розміром 3 мм - 2 пороки.

14. Назвіть об’ єкти та методи контролю якості швейних виробів. Визначте сорт чоловічого костюма-трійки з напіввовняної тканини. Піджак має такі дефекти: неоднакова відстань поміж петлями - 5 мм; неправильне з єднання підкладки з матеріалом верху піджака, яке зумовлює зборки та зморшки на виробі, поодинокі заломи.

15 Від чого залежить гатунок швейних виробів ? Які Ваші дії в разі виявлення закорочених, завужених виробів ? На базу надійшла партія жіночих костюмів 1-го гатунку в кількості 311 шт. В ході контролю якості товарознавець відібрав 20 штук, в 2-х виробах були виявлені дефекти, що не допускаються в 2-му гатунку. Партія костюмів відпущена в реалізацію. Оцініть та обгрунтуйте правильність (неправильність) дії товарознавця.

16. Перерахуйте ознаки, що характеризують правильність посадки виробу на фігурі. Визначте сорт сукні з шовкової тканини, розмір 104, зріст 164, якщо при перевірці якості виявлено такі дефекти: викривлення краю низа сукні по довжині 25 см - 1 см; нерівність вибивки за кольором, надлишкове розтягування горловини.

17. Який порядок огляду легкого одягу при перевірці якості ? Визначте гатунок дитячого пальто, зріст 176 з напіввовняної тканини, в ході огляду якого виявлено такі дефекти: несиметричність рельєфів правої та лівої сторони виробу - 0,6 см; неоднакова відстань петель від краю борта - 0,3 см; покорочення одного борту порівняно з іншим на 0,8 см; несиметричність кінців коміру - 0,3 см; викривлений край низу виробу по довжині 25 см -0,8 см; місцеві потовщення ниток п’ ятикратної товщини - 2 місця.

18.Технічні вимоги до якості виготовлення дитячих білизняних виробів. Визначте гатунок чоловічого костюма-двійки, якщо в піджаку виявлено такі дефекти: покорочення одного борту порівняно з іншим на 0,8 см; несиметричність розміщення кишень - 0,6 см; в штанах - несиметричність розміщення виточок на передніх половинках штанів 0,7 см; закорочення верхньої сторони банта штанів на 0,3 см.

19. Роль процесу конструювання в формуванні якості швейних виробів. Визначити гатунок сукні жіночої, зріст 164, з напівльняної тканини, якщо виявлено такі дефекти: несиметричність розміщення виточок - 9 мм; місцеві потовщення ниток основи 3-х кратної товщини - 4 випадки; помітне викривлення вшивання рукава.

20. Вплив дефектів матеріалу верха на сортність різних видів одягу. Визначте гатунок чоловічого пальто, якщо в ході огляду виявлено такі дефекти: різні по ширині уступи лацканів - 4 мм; різні по довжині петлі - 4 мм; відхилення довжини одного борту від іншого на довжині 15 см - 8 мм; неспівпадання за довжиною клапана та рамки прорізної кишені - 3 мм.

21. Дайте характеристику основних показників якості одягу. Визначте гатунок сукні жіночої з шовкової тканини. В ході огляду сукні виявлено такі дефекти: несиметричність розміщення виточок - 9 мм; місцеве потовщення ниток основи трикратної товщини - 4 випадки; помітне викривлення шва втачування рукава.

22. Дайте характеристику дефектів пошиву, їх вплив на якість швейних виробів. Визначте гатунок чоловічого пальто, розмір 100, з чистововняного драпу, якщо в ході огляду виявлено такі дефекти: викривлення краю відльоту коміра на довжині 8 см на 0,6 см; несиметричність клапанів 0,1 см; відсутність ворсу на 8 мм в двох місцях верхньої частини нижніх половинок рукава.

23. Охарактеризуйте загальні дефекти швейних виробів. Визначте гатунок чоловічого костюма з вовняної тканини. В піджаку виявлено такі дефекти: відхилення уступів лацканів 0,6 см; неспівпадання малюнка на листочці та пілочці - 0,3 см; штани закорочені на 1,8 см; на лицьовій стороні пояса штанів потовщення ниток шестикратної величини.

24. Оцініть роль художньо-естетичного оформлення одягу у визначенні рівня якості. Визначте сорт жіночого зимового пальто з чистововняної пальтової тканини, якщо в ході огляду виявлено такі дефекти: відхилення довжини одного борту від іншого на довжині 10 см - 6 мм; неспівпадіння за довжиною клапана і рамки прорізної кишені - 4 мм; відхилення правого рукава вперед.