Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

IV модуль

«ТОВАРОЗНАВСТВО ТРИКОТАЖНИХ ТОВАРІВ»

4.1 Трикотажні товари і вимоги до них

Загальні поняття про трикотаж. Будова і властивості трикотажу. Класифікація й асортимент трикотажних полотен. Основні види переплетень кулірних та основов’язальних полотен. Оздоблення трикотажних полотен.

4. 2. Асортимент трикотажних товарів

Класифікація трикотажних товарів. Характеристика асортименту верхніх, білизняних, панчішно – шкарпеткових, рукавичкових товарів та шарфів.

4.3 Стандартизація та якість трикотажних товарів Нормативно-технічна документація на трикотажні товари. Вимоги до якості трикотажних товарів. Правила приймання, визначення сортності трикотажних товарів. Маркування, пакування, транспортування та зберігання трикотажних виробів.

ЧАСТИНА І МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

I модуль «Товарознавство текстильних товарів»

1.1. Волокна, як фактор формування властивостей

текстильних виробів

Методичні поради до вивчення теми. При вивченні даної теми слід особливу увагу завернути на визначення і класифікацію текстильних волокон і їх вплив на властивості текстильних матеріалів і виробів – ниток, пряжі, тканин, трикотажних та нетканих полотен і виробів тощо.

Визначення та класифікація текстильних волокон.

Термін текстильне волокно (ДСТУ 2136 - 93) означає протяжне гнучке та міцне тіло з малими поперечними розмірами обмеженої або заданої довжини, придатне для виготовлення текстильних матеріалів. Термін «texƪuni» запозичений з латинської мови і означає – все те, що складається із текстильних волокон.

Існує декілька схем класифікації текстильних волокон, але найбільш прийнятна, класифікація текстильних волокон за походженням, що поділяє їх на натуральні (природні) та хімічні (штучні і синтетичні); органічні і неорганічні.

Природні текстильні волокна поділяють на: волокна рослинного походження (бавовна, льоноволокно, коноплеволокно та ін.), тваринного походження (вовна, натуральний шовк) і мінерального походження (азбест).

Хімічні штучні волокна органічного походження поділяють на: целюлозні (гідратцелюлозні – віскозні, віскозні високомодульні, віскозні високоміцні, полінозні, та ін.); ефіроцелюлозні (діацетатні, триацетатні); білкові (казеїнові, зеїнові та ін.); мінерального походження (металеві, скляні та ін.).

Хімічні синтетичні волокна :

  • гетероланцюгові – поліамідні (капрон, анід, енант та ін.), поліефірні (лавсан та ін.);

  • карболанцюгові – поліакрилонітрильні (нітрон та ін.), полівінілхлоридні (хлорин, ацетохлорин та ін.), полівінілспиртові (вінол та ін.), поліолефінові (поліетиленові, поліпропіленові) тощо.

Властивості текстильних волокон.

1. Геометричні – довжина (мм); товщина, яка оцінюється багатьма кількісними характеристиками – лінійною густиною волокна (Т, текс, г/км), діаметром (, мм), номером (, м/г), площею поперечного зрізу (, мм) та ін.; хвилястість (звивистість – кількість звитків/см).

2. Механічні – міцність на розрив (розривальне зусилля – сН/волокно, гс/волокно; розривальне напруження, сН/мм2, гс/мм2, Па); подовження (абсолютне, мм; відносне, %; деформація (повна, мм; пружна, мм; високоеластична, мм; платична, мм)).

3. Фізичні – густина, мг/мм3; об’ємна маса, мг/мм3; гігроскопічність (вологість фактична, %; вміст вологи, %); електризування (напруженість електричного поля; поверхнева густина заряду, Кл/ мм2; лінійна густина заряду, Кл/ мм).

4. Хімічні – відношення до дії води, лугів, кислот, розчинників, світла, температури тощо.

Чинниками формування властивостей текстильних волокон є: хімічний склад, умови отримання, будова, особливості структури, види основних і кінцевих обробок та оздоблення (хімічні волокна), галузі використання.

Порівняльна характеристика важливіших показників властивостей текстильних волокон: природних (табл. 1), штучних (табл. 2), синтетичних (табл. 3) дає можливість судити про їх вплив на властивості текстильних виробів – тканин, трикотажу та нетканих полотен, тощо.

Таблиця 1