Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

4.Розкрій матеріалів. Деталі швейних виробів

Метою розкрійного процесу є виготовлення комплекту деталей (крою) для певної моделі одягу. Розкрійний процес складається з підготовчих та основних операцій. Підготовчі операції включають в себе: 1. прийомку матеріалів за кількістю і якістю. 2. конфекціонування (підбір для даної моделі матеріалів верху підкладки, фурнітури, хутрового прикладу тощо). 3. підго-

товка матеріалів до розкроювання: розкладку лекал, підготовку обміловок. До основних операцій розкрійного процесу відносяться:

1). підготовка настилу тканин; 2). розкрій настилу;

3). комплектування.

Тканини накладають на спеціальний розкрійний стіл довжиною 10-12 метрів. Висота настилу тканини повинна складати від 1,5 до 2,5 см. Настил тканин виконують або лицевою стороною до лицевої, або лицевою стороною донизу. На підготовлений настил накладають обміловку і за окресленим контуром, використовуючи машини різних типів, здійснюють розкрій. Після розкроювання проводиться комплектування крою (підбір всіх деталей верху, підкладки і прикладу для даного виробу). Деталі комплектують: за назвою, розмірами, повнотою, довжиною, фасоном. Всі деталі одного виробу нумерують одним номером і зв’язують у пачку і відправляють в пошивний цех.Всі деталі одягу поділяються на деталі верху, підкладки і прокладки.

До основних деталей верху для плечових виробів відносяться: спинка, пілочки, рукава, комір, хлястики, перед, спинка, кармани, манжети, вставки, планки, кокетки. До внутрішніх – підборт, підкомір,підкладка карманів,підкладка під верхні деталі тощо. Для платтів – ліф, спідниця. Для поясних виробів – верхня і нижня половинки штанів, полотнища спідниць, пояс, відкосок, гульфік ( для обробки потайної застібки), шльовки, (деталі швейного виробу для продівання і утримування поясу).Деталі головних уборів – головка, денце, стінка, околиш, бортик, поля, налобник, напівналобник, козирок.

Деталі обробки – баски, канти, рюші, волани, оборки, рулики, вставки, аплікації. Деталі підкладки – аналогічні деталям верху. Деталі прокладки – волосяна і бортова прокладки коміру, долевики під кармани. Спинка- цільна, стачна, фентазі, з зустрічною двосторонньою складкою, однією чи двома шліцами.

Пілочки – прямі, з заокругленим краєм, з верхнім карманом, з накладними або прорізними боковими карманами, з прямими чи фігурними кокетками. Рукава – втачні, цільнокроєні, реглан, кімоно, фонарик, одношовні, дво-три шовні, з манжетами, без манжет, різні за довжиною.

5. Пошивний процес, способи з’єднання деталей і вузлів швейних виробів.

Основна мета пошивного процесу – попередня обробка викроєних деталей, збірка виробу, надання виробу об’ємної форми. Форму виробу надають конструктивними лініями (це контурні лінії виробу, а також складки, виточки, контурні лінії окремих деталей: коміра, клапанів, карманів, виріз горловини) та волого-тепловою обробкою.

Технологічний процес пошиття, виготовлення швейних виробів поділяється на наступні операції: Розкроювання тканини. Спочатку тканини розрізають (розсі­кають) на частини пересувними розкрійними машинами з прямими ножами (настили з вовняних, напіввовняних, костюмних бавовняних тканин) або пересувною розкрійною машиною з дисковим ножем (настили підкладкових, докладних тканин). Машини з дисковими ножами мають велику швидкість різання, що забезпечує якість крою (дисковий ніж обертається зверху вниз і немовби притискає тканину до столу), високу продуктивність праці. Одночасно з розсіканням настилів вирізають найбільші деталі виробу з простими контурами. Решту деталей викроюють на стрічкових розкрійних машинах, які встановлюються нерухомо (вирізають усі дрібні й середні деталі). Для підвищення точності вирізування деталей застосовують допоміжні лекала, облямовані металевою стрічкою. Насічки на вирізаних деталях роблять також з допомогою стрічкової машини.

Комплектування крою – це підбір усіх деталей верху, підкладки і докладу для даного виробу. Деталі крою комплектують за розмірами і ростами й зв’язують у пачки. Пачки крою деталей верху, підкладки й докладу комплектують і зв’язують разом.

Масове виготовлення одягу на швейних підприємствах ґрунтується на абсолютно точному крої. Дефекти розкрійного виробництва негативно позначаються на технології виробів. Найчастіше трапляються такі дефекти – зміщення надсічок, неточне підганяння рисунка тканини на деталях (недостатній припуск при виготовленні обкрейдника), неповне підганяння рисунка тканини під час підготовки крою. У виробах з гладкофарбованих тканин – різновідтінковість окремих деталей крою. Найзначнішим дефектом крою є звуження або укорочення деталей.

Пошивний процес складається з обробки окремих вузлів і деталей, з’єднання (монтажу) деталей виробу, волого-теплової обробки, остаточної (кінцевої) обробки виробу для надання йому товарного вигляду.

З’єднання деталей виробу може бути нитковим або клейовим. Ниткове з’єднання деталей виконують нитками вручну або на машині, клейове – прокладенням клейової плівки, або з допомогою порошку на спеціальних апаратах і напівавтоматах, або зварюванням – для тканин із вмістом синтетичних волокон.