Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю та перевірки засвоєння знань

1.Які види сировини використовуються при в’язанні панчішно-шкарпеткових виробів

2. Який показник панчішно - шкарпеткових виробів виражається в ден’є (Den) ?

3. Що таке еластан (лайкра), які переваги цієї нитки при використанні у виробництві панчішно-шкарпеткових виробів?

4.Як визначається розмір панчох, колготок, шкарпеток?

Самостійна робота 12 Тема: Асортимент рукавичкових виробів, головних уборів і шарфів

Вивчіть асортимент рукавичкових виробів, головних уборів і шарфів, ознаки їх класифікації . Навчіться розпізнавати різні види цих виробів і давати їм повну товарознавчу характеристику. Запишіть. яких розмірів випускаються рукавчикові виробі чоловічі, жіночі , дитячі кроєні і в’язані. Ознайомтеся з вимогами до шарфів, які вони бувають за колористичним оформленням і обробкою, які опускаються відхилення від установленої ширини. Результати роботи оформіть за таблицею 20.

Таблиця 20

Назва виробу

Описання виробу

Стать, вік

Розмір

Допустимі відхилення за розміром

1

2

3

4

5

Захист звіту на ІКР у формі тестування.

4.3 Стандартизація та якість трикотажних товарів

Якість трикотажних виробів

Доброякісні трикотажні вироби повинні відповідати зразку-еталону і вимогам нормативної документації (НД) за зовнішнім виглядом, фасоном, якістю полотна.

Якість трикотажних і панчішно-шкарпеткових виробів залежить від багатьох чинників: якості пряжі й ниток, дотримання режиму в’язання, оздоблення, крою і шиття в процесі виготовлення виробів.

Номенклатура показників якості трикотажної продукції різних видів і призначення повинна відповідати вимогам безпеки для здоров’я та життя людини з огляду впливу на неї хімічного складу сировини, оздоблювальних обробок (апретів, просочувань тощо), зміни фарбування в умовах експлуатації на тілі людини (вплив поту, морської, хлорованої, дистильованої (дощової) води), зручності експлуатації (відповідність виробу зазначеному розміру), гігієнічних властивостей. Перераховані показники обов’язково використовуються при сертифікації трикотажної продукції (ДСТУ 3045-95).

На торговельних підприємствах перевіряють відповідність маркування і пакування трикотажних виробів вимогам стандартів і визначають (перевіряють) їх сорт. Трикотажні вироби поділяють на 1 і 2 сорти. На визначення сорту кожного виду трикотажних виробів є відповідні стандарти.

Сорт виробів визначають залежно від наявності на ньому дефектів зовнішнього вигляду полотна, виробничо-швейних дефектів, дефектів оздоблення і відхилення лінійних розмірів окремих деталей і виробу в цілому від норми.

При визначенні сорту враховують вид дефекту, його розта­шування (на відкритих або закритих частинах і деталях), розмір (за найбільшим виміром) і загальну їх кількість.

Сорт комплектних і парних виробів за дефектами зовнішнього вигляду визначають за нижчим сортом виробу комплекту або півпари.

Вироби перевіряють на столі з лицьового боку в розправленому вигляді без натягування. Зовнішній вигляд виробів оцінюють за кількістю і характером дефектів, а також за чистотою поверхні полотна і якості формування виробів порівняно зі зразком-еталоном.

У виробах 1 і 2 сортів відповідно до стандартів допускається не більше трьох дефектів зовнішнього вигляду (для білизняних виробів – вісім дефектів у 1 і три дефекти у 2 сорті). Виробничо-швейні дефекти відповідно допускаються: для верхніх трикотажних виробів – 4 і 5; для білизняних – 8 і 6. Для панчішно-шкарпеткових виробів кількість дефектів зовнішнього вигляду і відхилень від лінійних вимірів у підібраній парі сумується, допускається відповідно 3 і 3 дефекти. Сорт рукавичних виробів визначається залежно від наявності дефектів зовнішнього вигляду полотна, виробничо-швейних відхилень від лінійних розмірів у підібраній парі, допускається відповідно 3 і 5 дефектів. У 1 і 2 сортах головних уборів і шарфів допускається лише по три дефекти зовнішнього вигляду полотен.

Одні й ті самі дефекти в різних групах виробів залежно від їх характеру, розміру, місця розташування і величини оцінюються не однаково. Саме цим переважно пояснюється різна кількість дефектів, що допускаються в 1 і 2 сортах різних груп трикотажних виробів.