Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Індивідуальна робота 3

(під керівництвом викладача)

Тема 4.1. Будова і властивості трикотажних полотен

Опрацюйте матеріал з теми 4.1 та літературні джерела ( 2, 3, 4) щодо будови та властивостей трикотажних полотен . Вивчіть основні показники будови і споживних властивостей трикотажних полотен, опануйте методики визначеня цих показників. Практично встановіть кількісні характеристики відповідних показників. Навчіться аналізувати отримані результати. Методики визначення показників для конкретних полотен описати в зошиті для індивідуальних занять. Результати дослідження показників будови трикотажних полотен занесіть в таблицю 4.

Таблиця 4

№ з/п

Досліджувані показники

Досліджуване полотно

В-1

1.

Товщина нитки ,текс

2

Щільність полотна по вертикалі (Пв)

3

Щільність полотна по горизонталі (Пг)

4

Довжина петельного кроку (А)

5

Висота петельного ряду (В)

6

Форма петлі

7

Довжина нитки в петлі,мм

8

Модуль петлі

9

Поверхнева щільність трикотажного полотна, г/м2

10

Товщина полотна,мм

Самостійна робота 8 Тема: Вивчення механічних властивостей трикотажних полотен

Міцністю на розрив під час розтягування трикотажного полотна називають здатність його протистояти розтягуванню до розриву.

Міцність може характеризуватися абсолютними одиницями (розривне навантаження) і відносними (розрахункова міцність). Розривне навантаження це найбільше зусилля, яке зазнає зразок в момент розриву. Воно виражається в H або в кГс (1 кГс = 9,87Н). Методика визначення розривного навантаження викладена в стандарті (ГОСТ9847-85). Для виявлення впливу структури трикотажного полотна (щільності, виду переплетення і ін.) на міцність полотна визначають розрахункову міцність, яка являє собою розривне навантаження, яке приходиться на петельний ряд або петельний стовпчик трикотажного полотна. Питому міцність визначають за формулою:

Р= Рр х 1000 , де

Рр – розривне навантаження стрічки полотна шириною 50 мм;

П - щільність петельних рядів і петельних стовпчиків на ширині 50мм. Розривне подовження вимірюється в абсолютних величинах ( мм) як різниця між довжиною зразка в момент розриву і затиск-

ною довжиною: Lp = Lk – Lo

Студенту необхідно познайомитись з методиками проведення досліджень і записати в зошит. Отримані результати при визначені показників міцності трикотажних полотен записати за формою таблиці 5.

Таблиця 5

№ з/п

Досліджувані показники

Досліджуване полотно

В-2

1.

Розривне навантаження під час розтягування

а) по вертикалі

б) по горизонталі

2.

Розривне навантаження під час розтягування

а) по вертикалі

б) по горизонталі

3.

Розривне навантаження під час розтягування

а) по вертикалі

а) по горизонталі

Крім того студентам необхідно познайомитися з методикою визначення стійкості до стирання (ГОСТ 12739-75), та нормаими на цей показник (ГОСТ16486- 83), змінювання лінийних розмірів після мокрих обробок (ГОСТ 13711- 82), стйкості пофарбування до різних впливів і нормами на цей показник ( ГОСТ 2351-88).