Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Самостійна робота Тема: Асортимент верхніх трикотажних товарів

Користуючись відповідними стандартами дайте письмові відповіді на наступні питання:

1.Як можна встановити відповідність властивостей полотен?

2.Якою повинна бути довжина підкладки і спідниці з розрізом?

3.Якої довжини повинні бути штрибки у жіночих рейтузах?

4. Як вимірюється довжина рукавів?

5. Якої довжини повинен бути розріз в довгих рукавах у джемпера- сорочки?

6. Яких видів виготовляються сорочки чоловічі і для хлопчиків?

7. Як нормуються закріплення прокладки в комірах сорочок?

8. Які величини припусків передбачені по ширині чоловічих сорочок і від чого вони залежать?

9. Де можна знайти нормативи лінійних вимірів светрів?

10. Яка різниця встановлена між суміжними довжинами по довжині плаття для жінок? Захист роботи на ІКР.

3.Білизняні вироби

Трикотажні білизняні вироби – вироби які надягають безпосередньо на тіло, призначені для створення гігієнічних умов і теплового комфорту тіла, захищають шкірний покрив від контакту з верхнім та легким одягом. Трикотажна білизна за останні роки поступово витісняє швейну і займає в загальному виробництві білизни питому вагу – до 75 – 80 %.

За призначенням білизняні трикотажні вироби поділяються на побутові й спортивні. До побутових виробів належать: фуфайки, кальсони, труси, майки, гарнітури, комбінації, спідні сорочки, спідниці, нічні сорочки, піжами спальні, панталони, сорочки чоловічі та хлоп’ячі верхні.

До основних видів білизни для немовлят і дітей, ясельного та дошкільного віку відносять: кофтинки, сорочки, конверти, чепчики, пінетки, повзунки, пісочниці, комбінезони.

Фуфайка – чоловічий та хлоп’ячий плечовий одяг, який вкриває тулуб і частково (або повністю) стегна. Одягають безпосередньо на тіло. Складається із стану і рукавів. Стан може бути з круглим вирізом горловини, обшитою бейкою або підігнутою, з розрізом спереду до середини стану і застібкою на три ґудзики, з довгими або короткими рукавами. Різновидом фуфайки є футболка.

Майка – трикотажний плечовий одяг з проймами без рукавів і застібки, яким вкривають тулуб і частково стегна. Майки бувають з однаковою або різною глибиною вирізу горловини спереду і на спині. Виготовляють для чоловіків та хлопчиків.

Кальсони – чоловічий або хлопчачий білизняний виріб, яким вкривають нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо. Можуть бути довгими, укороченими і кальсони-труси. Низ закінчується ластиком, у кроковий шов торса вшивають ластовицю, край верху стану, якими вкривають тулуб і частково стегна, із підшивається в підгин з прокладанням еластичної тасьми або на поясі з тканини. Виготовляють з гладких або ворсових трикотажних полотен.

Трикотажні труси для чоловіків і хлопчиків бувають двох типів: довгі і короткі. Торс роблять суцільнов’язаним з підсилюваль­ною планкою. Різновидом трусів є плавки.

Гарнітури – комплекти, що складаються із фуфайки і кальсон, майки і трусів або кальсон-трусів.

Сорочки чоловічі й хлопчачі – плечові вироби з довгими або короткими рукавами, з розрізом і застібкою згори донизу або до середини заправленням в штани або навипуск. Стан може бути суцільним або зшивним у боках, з коміром різної форми.

Комбінація – плечовий жіночий або дівчачий трикотажний виріб, який вдягають безпосередньо на тіло або корсетні вироби, з глибокими вирізами горловини і пройми. Виготовляють на бретелях, плічках, із різної складності оздоблення мереживом або мереживним полотном, напівприлеглого або вільного силуету. Виготовляють із шовкових ниток.

Сорочки жіночі або дівчачі бувають денні й нічні, напів­прилеглого, прямого або розширеного донизу силуету. Денні сорочки бувають із суцільнокроєними або пришивними бретелями, а також з короткими рукавами. Нічні – довгі й короткі, різних фасонів, з короткими або довгими рукавами або без них, призначені для спання.

Нижня спідниця – поясний білизняний жіночий або дівчачий одяг, яким укривають нижню частину тулуба й ноги, бувають різні за довжиною, використовують як чохол. За конструкцією аналогічні нижній частині комбінації, низ і розрізи по бокових швах оздоблюють мереживом. Виготовляють прямого (з одним або двома розрізами) або розширеного донизу силуету.

Панталони – трикотажний поясний виріб. Виготовляють довгими, короткими, подовженими і панталони-труси. Торс з ластови–цями різної форми, верх панталон в підгин з прокладанням еластичної тасьми, низ заробляють на машині, обробляють кантом, бейкою або манжетами. Панталони-труси виготовляють суцільнов’язаними, а у верхній край ув’язують високорозтяжні нитки спандекс. Піжами – комплект одягу для сну, складається із куртки й штанів.Гарнітури – комплекти, які складаються із комбінації або сорочки і панталонів.До основних видів білизни для новонароджених відноситься льоля – натільна білизна для немовлят вільної форми з розрізом спереду донизу, з рукавами, коміром або без нього, яку вдягають безпосередньо на тіло. Сорочечка – натільна білизна, за кроєм подібна до розпашонки, але з розрізом у верхній частині переду або спинки

( для немовлят і дітей ясельного віку). Кофтинка – одяг для немовлят, дітей ясельної та дошкільної груп із рукавами, розрізом згори донизу, із застібкою спереду, відкладним коміром або без нього, надягається на натільну білизну. Повзунки – натільна білизна для дітей ясельного віку та немовлят у вигляді довгих штанців або напівкомбінезона, що вкривають ступні ніг. Пісочниці – труси з нагрудником і бретелями, часто з кишенею на нагруднику. Конверти для немовлят – виріб, що має форму конверта із застібкою або зав’язками спереду, для сну та прогулянки, з рукавами, каптуром або без них. Чепчики – головний убір, складається з двох-трьох зшитих деталей, шви розташовуються іззовні, щільно облягає голову, із зав’язками під підборіддям. Пелюшки, простиральце, підгузник вироби із м’яких трикотажних полотен, прямокутної форми, з обробленими краями. Використовуються для загортання немовлят і для захисту пелюшок від забруднення. Спортивна білизна складається з майки, фуфайки, трусів, купальних костюмів. Майки – трикотажні вироби без рукавів, з глибоким вирізом горловини і пройм. Фуфайки спортивні – одяг, який носять, як і сорочки, заправ­леними у штани або на випуск. Виготовляють із основов’язаних філейних і малорозтяжних полотен, з довгими або короткими рукавами, коміром, з емблемами, кишенями або без них. Труси спортивні складаються із двох частин, з’єднаних ластовицею. Їх виготовляють для плавців, велосипедистів, гравців у водне поло тощо. Купальні костюми – комплект жіночого одягу, призначений для купання. Можуть бути суцільні (однопредметні) або складатися з бюстгальтера та трусів. Для чоловіків – плавки.