Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Лабораторне заняття 2 Тема: Основні виміри фігури людини, визначення зросту, розміру, повноти, осанки фігури людини

План

1. Робота1. Вивчення розмірних стандартів

2. Робота 2. Визначення розміру, зросту, повноти та фігури людини

Мета: Освоїти методику та здобути практичні навички визначення зросту, розміру, повноти та осанки фігури людини.

Матеріалне забезпечення: зростомір, м’які метри, ГОСТ, ДСТУ, схеми виміру фігури людини.

Час – 2 год. Література: 2, 3, 4.

Робота1. Вивчення розмірних стандартів

Вивчіть ГОСТи на типові фігури населення: ГОСТ 17917-72 «Типові фігури хлопчиків. Розмірні ознаки для проектування одягу»; ГОСТ 17521-72 «Типові фігури чоловіків. Розмірні ознаки для проектування одягу»; «17522-72 Типові фігури жінок. Розмірні ознаки для проектування одягу»; 17916-72 «Типові фігури дівчаток. Розмірні ознаки для проектування одягу»;

В умовах промислового виробництва виготовити одяг для кожного споживача не можливо, тому підприємства швейної галузі випускають одяг обмеженої кількості варіантів на типові фігури (стандартних розмірів). Раціональна система таких типів фігур називається розмірною типологією населення. Вивчаючи Гости на типові фігури населення, рекомендується звернути увагу на ведучі розмірні ознаки та методи їх вимірювання, розподіл типових фігур, абсолютні значення ознак. У звіті необхідно відобразити основні антропометричні точки. Результати вимірів оформити у довільній формі вигляді.

Робота 2. Вивчення розміру, зросту, повноти та фігури людини

слід виконувати групами по 2 студента. При цьому кожний з них послідовно виступає в ролі обмірюваного, виконуючого виміри та записувача результатів. Вимірюючий має точно фіксувати положення кожної вимірювальної точки. В той же час обмірюваний студент має зберігати відповідну позу, в тому числі поставу голови, режим дихання тощо. При вимірюванні висоти тіла голова обмірюваного повинна знаходитися в положенні очно-вушної горизонталі. Під час вимірів постійно необхідно слідкувати за горизонтальним положенням м’якого метра. Кожний вимір рекомендовано проводити не менше 2-х разів. Якщо результати вимірів розходяться більш, як на 0, 5см, вимірювання слід зробити в третій раз, а потім відкинути результат, що різко відрізняється від інших, та розрахувати середнє з двох значень, близьких за величиною.

Фігуру обмірюють за допомогою сантиметрової стрічки в місцях та по лініях передбачених стандартом. За отриманими середніми величинами встановлюють зріст, та розмір відповідно даним таблиць класифікації чоловічих та жіночих фігур. Результати вимірів оформити у вигляді табл.5.

Їх розміщення, ваші ведучі розмірні ознаки та методи їх вимірювання. Уясніть, користуючись(табл.1-4, 6-7), якими повинні бути розмірні характеристики на ярликах вашого одягу. Звіт оформіть у вигляді табл.5.Результати вимірів оформити у вигляді таблиці 5. Таблиця 5.

Стать та вік

Обхват тулуба на рівні грудей, см

Розмір

Висота фігури, см

Зріст

Обхват стегон, см

Повнота

Обхват шиї, см

Розмір по коміру, см

Характеристика осанки фігури

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10