Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Лабораторне заняття 4. Обробка та естетичне оформлення тканин

Мета: Вивчити види обробки та естетичного оформлення тканин та набути практичні навики їх визначення

Матеріальне забезпечення: альбоми та набори парспортизованих зразків тканин, карти кольорів, зразки-еталони вибивних тканин, текстильні лупи, препарувальні голки, лінійки.

Література: 1 (С.46-58); 2 (С.201-238)

Питання для підготовки:

  1. Значення обробки та оздоблення тканин

  2. Назвіть види звичайної обробки тканин

  3. Назвіть види спеціальної обробки тканин

  4. Назвіть операції попередньої обробки тканин

  5. В чому полягає суть білення і фарбування тканин

  6. Назвіть операції кінцевої обробки тканин

Обробка тканин передбачає доведення їх структури, властивостей та естетичного оформлення до вимог нормативної документації. Розрізняють процеси обов’язкової обробки, колористичного оформлення і спеціальних видів обробки тканин.

Робота 1. Вивчення та визначення обробки та естетичного оформлення тканин

Складають технологічну схему (проводку) основних процесів обробки кожного досліджувального зразка тканини, користуючись паспортизованими зразками і літературними джерелами (1, 2).

Вивчають і визначають кольори гладкофарбованих тканин, користуючись паспортизованими зразками, альбомами кіпних сортировок і картами кольорів. Вивчаючи хроматичні кольори, звертають увагу на кольоровий тон, світлість і насиченість кольору, вивчаючи ахроматичні кольори – вчаться визначати світлість.

Вивчають і визначають колористичне оформлення вибивних, пістрявотканих, меланжевих і меланжево-пістрявотканих тканин. При цьому користуються паспортизованими зразками, зразками-еталонами, альбомами тканин різного колористичного оформлення та класифікацією візерунків вибивних і пістряво тканих тканин, згідно якої вони поділяються за:

  • призначенням: для суконь, сорочок, костюмів, пальто, білизни, декоративних тканин тощо;

  • кількістю кольорів: одно-, дво- , три- і багатовальні рисунки;

  • площею покриття барвниками вибивних тканин: білоземельні – фарбою покрито 35 – 40% площі тканини, криті – 40 – 60%, ґрунтові – більше 60%;

  • формою фігур: смуги, горошок, ромбики, квіти, клітки, кружечки, абстрактні фігури тощо;

  • частотою розміщення (ритм рисунка) і розміром фігур (масштаб рисунка); способами нанесення вибивних малюнків: ручна вибивка, аерографія, фотофільмдрук, машинна вибивка та ін.;

  • особливостями машинної вибивки: пряма, пряма фонова, растрова, витравна, резервна, термовибивна;

  • іншими особливостями.

Визначають блиск, фактуру і прозорість тканин. Тканини розрізняють: за блиском – сильного, середнього, слабкого, матового; за фактурою - гладкі, рівні, жорсткі, пластичні, дрібно рельєфні, рельєфні, рельєфно-візерунчасті, ворсові, повстеподібні та ін.; за прозорістю – прозорі, напівпрозорі, непрозорі.

Вивчають спеціальні види обробки, користуючись паспортизованими зразками тканин. Спеціальні види обробки надають тканинам специфічні властивості та створюють різноманітні естетичні ефекти.

До спеціальних видів обробки, що надають тканинам специфічні властивості і підвищують їх якість, відносяться: малозминальна, протиусадкова, водонепроникна, водовідштовхувальна, брудовідштовхувальна, кислотостійка, вогнестійка, біостійка, протигнильна, бактерицидна, молестійка, антистатична, вогнетривка і інші.

До естетичних ефектів, що виникають внаслідок спеціальних обробок, відносяться:

  • ефекти, що виникли внаслідок спеціального хімічного оброблення чи використання різноусадкових ниток (гофре, клоке, зім׳ятості і ін.);

  • ефекти, що виникли внаслідок обробки тканин різними синтетичними смолами та іншими хімічними матеріалами (стійкий блиск, матовий блиск, шовковиста обробка, стійке тиснення, електростатичний ворс і ін.);

  • ефекти, що виникли внаслідок різної стійкості текстильних волокон до дії тих чи інших хімікатів (витравні малюнки, витравний ворс і ін);

  • ефекти, що отримані за рахунок металізації тканин та застосування металевих ниток (метаніта, алюніта, мішури і ін.) і ниток з профільованим перерізом (мерехтіння, шереховатість і ін.)

Результати роботи оформляють у вигляді таблиці 1.5.

Таблиця 1.5

Характеристика тканин за обробкою і естетичним оформленням

№ з/п

Назва ткани-ни

Схема обробки (проводка)

Обробка (звичайна чи спеціальна)

Кольорове оформлення

Текстура, блиск, прозо-рість

Вид

Ознаки

Вид

Ознаки

1

2

3

4

5

6

7

8