Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Питання для самоперевірки та

контролю засвоєння знань

1.Назвіть основні антропометричні точки та дайте їх визначення.

2. Які вимоги до виміру фігур передбачені ГОСТ та ГСТ на типові фігури?

3. Назвіть ведучі розмірні ознаки та методи їх вимірювання?

4. Визначте абсолютне значення ознаки 18 для жіночої фігури 164-92-100.

5.Визначте абсолютне значення ознаки 13 для чоловічої фігури 176 104-106

6.Поясніть методику визначення осанки.

7.Визначіть тип осанки жінки, якщо показник, що характеризує осанку становить 6,5, а показник, що характеризує осанку чоловіка становить 5,0.

Самостійна робота 3.

Тема: Визначення розміру, зросту, повноти та фігури людини

Робота виконується на закріплення знань та практичних навичок, отриманих на лабораторному занятті з теми:

Завдання1: Кожен студент в індивідуальному порядку повинен визначити тип однієї жіночої та однієї чоловічої фігури за заданими викладачем варіантами. Звіт треба скласти за формою табл. 9. Перевірка результатів і захист звіту за ІКР

Завдання 2: Користуючись даними таблиці відповідності розмірів одягу різних країн, визначити розміри одягу, виготовленого в різних для своєї фігури. При цьому доцільно врахувати, що багато фірм виробників маркують свої вироби буквами. Перевірка і захист звіту на ІКР.

Лабораторне заняття 3 Тема: Деталі швейних виробів, способи їх з’єднання та обробки

План

Робота1. Вивчення деталей швейних виробів

Робота 2. Вивчення способів з’єднання деталей швейних виробів та обробки виробів.

Мета: Вивчити конструктивні особливості деталей типових швейних виробів, класифікацію стібків, строчок та швів, їх конструкцію та застосування для обробки, та з’єднання деталей одягу. Навчитись давати характеристику деталей за різними ознаками. Здобути навички в розпізнаванні стібків, строчок і швів.

Матеріалне забезпечення: Зразки основних видів швейних виробів з технічним описом моделі; альбоми стібків. строчок та швів, лінійки; ГОСТ 2807-79 «Вироби швейні. Класифікація стібків, строчок, швів»; ГОСТ 22977-78 «Деталі швейних виробів. Терміни та визначення»; ОСТ 17835-80 «Вироби швейні. Технічні вимоги до стібків, строчок та швів»; ДСТУ 2023 – 91 «Деталі швейних виробів. Терміни та визначення».

Час 4год. Література: 2,3, 4.

Робота1. Вивчення деталей швейних виробів

Користуючись ГОСТ 22977 -78, та ДСТУ 2023-91 вивчити визначення деталей одягу та особливості їх конструкції. За комплектами деталей окремих швейних виробів та готовими виробами вивчити конструкцію типових швейних виробів: піджака та штанів; жакета та спідниці, легкої сукні, зимового пальто. Слід запам’ятати найменування всіх деталей виробів та місце їх розміщення, засвоїти найменування окремих ділянок виробів та ліній (пілочки, спинки, коміру, нижнього коміру, рукавів, кишень, деталей конструктивно – технологічної обробки, частин підкладки, внутрішніх прокладок).

Використовуючи технічні описи моделей, рекомендовано вивчити частини та деталі одягу в такій послідовності.

  1. Деталі верха: найменування, положення в виробі , способи обробки та пошиву. Зверніть також увагу на особливості крою деталей.

а) рукавів – вшивні (двох шовні), реглан, цільнокроєні, комбіновані.

б) спинки – суцільна, зі швом по центру, з шліцею;

в) коміру –шалевий, прямого фасону, стійка, відкладний;

2. деталі підкладки: найменування, положення в виробі, способи з’єднання з верхом, закріплення підкладки по низу виробу та по низу рукавів.

3. Внутрішні деталі прокладки, утеплюючи прокладки, основні лінії в виробі (лінія напівзаносу, лінія борту, лінія пройми, оката рукавів, лінії виточок, кишень, лінія з’єднання пілочок з коміром (раскеп). При оформлені результатів роботи замалюйте основні деталі верху піджака різних конструкцій.

Робота 2. Вивчення способів з’єднання деталей швейних виробів та обробки виробів.Користуючись ГОСТ 12807-79, зразками в альбомі стібків, строчок та швів, зразками готових швейних виробів вивчити:

а) стібки - ручні (стібальні, підшивні, зшивні, спушні, петельні) та машинні (човникові та ланцюжкові);

б) строчки - прямі, зигзагоподібні, підшивно-обметувальні;

в) шви - з єднувальні, крайові, оздоблювальні.

Вивчаючи стібки, строчки та шви необхідно звернути увагу на конструкцію, якість виконання, на ефекти, що досягаються їх застосуванням, а також на можливі дефекти.

Важливо засвоїти класифікацію та кодування з’єднань деталей швейних виробів за ГОСТ 12807-79, що дозволяє використовувати GЕОМ в проектуванні технологічних процесів.

Необхідно навчитися визначати частоту строчок (число стібків на довжині 10 мм), рівність, ступінь затяжки, наявність пропусків, закріплення, вміти визначати ширину шва. Крім того, необхідно знати способи обметування петель, прошивання ґудзиків, крючків та петель, пряжок та закріпок. При цьому вивчити вимоги до якості стібків, строчок та швів за ГОСТ 17-835-80.

Запам’ятайте види декоративної обробки швейних виробів: вишивки, аплікації, окантовану країв, строчки, обробку тасьмою, стрічкою, мереживом, хутром та ін. Засвойте відміну конструктивних та декоративних видів обробки.

Вивчаючи способи з єднання деталей необхідно замалювати в звіті конструкцію швів та вказати їх призначення в різних швейних виробах.

На прикладі запропонованого виробу необхідно перевірити якість виконання швів згідно з вимогами стандарту.

Результати перевірки оформити в вигляді таблиці 6.

Таблиця 6.

Найменування

Ширина шва

Частота стібків

Місце застосування

Спосіб виконання шва та вид стібка

Матеріал для з’’днання

факт

За ОСТ

Факт

За ОСТ

1

2

3

4

5

6

7

8