Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

Питання для перевірки та контролю засвоєння знань

  1. Скільки сортів встановлено для трикотажних виробів?

  2. Яка кількість дефектів допускається в сортних верхніх трикотажних виробах?

  3. Які дефекти не враховуються у верхніх трикотажних виробах?

  4. Назвіть частини і деталі верхніх трикотажних виробів відносяться до закритих

  5. Поясніть порядок сортування верхніх трикотажних виробів.

  6. Що враховується при оцінюванні окремих виявлених дефектів?

  7. Яким чином повинне бути обладнане місце товарознавця, який контролює якість трикотажних виробів?

Самостійна робота 13

Тема: Стандартизація та якість трикотажних товарів

Визначіть сорт трикотажних виробів згідно вказаних викладачем варіантів (Метод. вказів. Стор.32 –35). Контроль виконаного завдання на ІКР.

Термінологічний словник

Аксамит - синонім слову оксамит (російська назва – бархат), а також застаріла назва дорогих тканин ручного виробництва з шовку і пряденого (плющеного) золота або срібла Цю важку тканину, що не гнеться, вживали тільки для потреб царського двору і вищого уховенс-

тва.

Активні фарбники - органічні фарбники, молекули яких містять атоми або атомні угрупування, що взаємодіють з функціональними групами волокна з утворенням міцних ковалентних зв'язків, утворюють яскраві забарвлення, стійкі до мокрих обробок, застосовуються для фарбування целюлозних волокон, шерсті, натурального шовку, рідше – поліамідних волокон.

Аміни – органічні сполуки, продукти заміщення атомів водню в аміаку на органічні радикали. Застосовуються у виробництві барвників, хімічних волокон і т.п.

Анід - поліамідне волокно.

Анілін (франц. Aniline, португ.anil, араб. ан-ніл – індиго: вперше анілін був отриманий з індиго) С6н5nh2- в'язка безбарвна рідина, застосовується у виробництві фарбників (аніліновий чорний, глибоко чорний).

Антіпірени (від анти і грец. руг – вогонь) – речовини або суміші, що надають тканинам вогнестійкості, наносяться на поверхню тканин у складі фарб або використовують у вигляді розчинів, якими просочують матеріал.

Апаратне прядіння отримання чистошерстяної і змішаної пряжі великої лінійної щільності і рихлої структури з волокон різної довжини. Пряжу виробляють з рівниці, що отримується безпосередньо на чесальному апараті шляхом розділення ватки – прочісування по ширині апарату на окремій площині, які ущільнюються зсукуванням і намотуються на бобіну. На кольцепрядильной машині з апарату рівниці виробляють пряжу. У прядінні шерсті апаратне прядіння називають також суконним.

Апретування (від франц. apреrkter – кінцева обробка), в текстильній промисловості, одна з основних операцій завершальної обробки текстильних матеріалів, в результаті якої вони набувають ряд цінних властивостей: підвищену зносостійкість, безусадковість, незминальність, гідрофобність, протигнилістність, негорючість й інші.

Азбест-мінеральне текстильне волокно - застосовують для виготовлення пряжі, для виробництва технічних негорючих, фільтрувальних та інших тканин.

Атлас - (буквально гладкий) – шовкова або напівшовкова тканина атласного переплетення з глянсуватою лицьовою поверхнею. Атлас використовували для виготовлення одягу, хусток, краваток, порт’єрів, для оббивки меблів.

Ацетатні волокна - один з основних видів штучних волокон; отримують з ацетилцелюлози. Залежно від типу початкової сировини розрізняють триацетатне волокно (з триацетилцелюлози) і власне ацетатні волокна з вторинної ацетилцелюлози. Застосовується для виготовлення верхнього одягу, жіночої нижьої білизни, підкладкових і платтяних тканин).

Байка - (голл. baai, від старофранц. baie - шерстяна матерія) 1) м'яка, рихла бавовняна тканина з густим двостороннім начісним ворсом. Випускається глаофарбованою або з нескладним малюнком. Використовується для пошиття білизни, жіночого і дитячого одягу, спортивних костюмів і т.п.; 2) щільна, важка, грубосуконна тканина з ворсом, що начісується на лицьовій стороні. Застосовується для пошиття жіночих і дитячих демісезоних пальт.

Оксамит - тканина з щільним вертикальним коротким (1-2 мм) ворсом на лицьовій стороні, утвореним додатковою основою з натурального шовку або хімічного волокна. Грунтові нитки основи або утоку зазвичай бавовняні, рідше - з пряденого шовку.

Плюш - основний оксамит з високим ворсом. Виробляється також утоковий оксамит, званий напівоксамитом, плисом або вельветом. Оксамит випускається різноманітних забарвлень. Застосовується для виготовлення платтів, дитячих костюмів, обробки, а також декоративних цілей.

Батік - (малайск.), техніка розпису, а також прикрашена нею багатоколірна тканина. Батист - тонка, напівпрозора бавовняна тканина полотняного переплетення, що виробляється з крученої пряжі високих номерів. Батист випускається вибіленим, мерсеризованим, гладко фарбованим і вибивним. Товщина і основи і утоку в цій тканині повинні бути однаковими при використанні будь-якої сировини. Цим досягається дуже висока щільність тканини у поєднанні з легкістю і прозорістю. Творцем батисту вважають французького ткача, що жив в XIII столітті. За одними джерелами, його ім'я Франсуа Батист, а за іншими – Батист з Камбре.

Бельтінг - (від англ. Belting – природний ремінь) – важка, дуже щільна і міцна технічна тканина. Застосовується для виготовлення конвеєрних стрічок і прогумованих багатошарових приводних пасів. Виробляється полотняним переплетенням з крученої бавовняної пряжі, а міцніші сорти бельтінга– із застосуванням хімічних волокон.

Блонди мережива – сорт мережива, що виготовлявся з шовку-сирцю, який мав золотистий колір і застосовувався як оздоблювальний матеріал для одягу в XVIII - XIX століттях і вважався предметом розкоші.

Бобрик - грубосуконна важка товста (понад 4 мм) шерстяна тканина із стоячим ворсом, що начісувався на лицевій стороні. Відрізняється хорошими теплоізоляційними властивостями і зносостійкістю. Застосовується для пошиття верхнього одягу.

Бортівка - щільна напівлляна або бавовняна тканина полотняного переплетення, застосовується при пошитті верхнього одягу як прокладка, що додає стійкість її формам (борти, пілочки, підплечики і т.д.). Бортівка при обробці просочується апретом з метою підвищення пружності при вигині (жорсткості) і зменшення розтяжності.

Брезент - (від голл. presenning), щільна лляна, напівлляна або бавовняна тканина, що виробляється з товстої пряжі, просочена водотривкими і протигнильними складами. Брезент застосовують для укриття різних матеріалів, машин, а також для виготовлення спецодягу та взуття.

Букле - шерстяна тканина, що виробляється з фасонних ниток дрібновізерунчатим переплетенням. Поверхня букле покрита петлями і вузликами. З товстого букле шиють пальто і костюми, тонке йде на плаття.

Бумазея - (франц. bombasin, від італ. bambagia - бавовна), щільна бавовняна тканина саржевого, рідше полотняного переплетення з начісуванням ворсу на одній, зазвичай виворітній стороні. Завдяки начісуванню бумазея дуже м'яка, пухнаста, добре зберігає тепло. Випускається набивною, гладкофарбованою, іноді вибіленою. Застосовується для виготовлення теплої білизни і платтів.

Бурдесуа - шовкова сировина посередньої якості, що отримується з пошкоджених коконів шовковичного черв'яка. Зазвичай нитки з такого шовку служили утоком для тканин середньої і нижчої якості.

Бязь - (араб.), бавовняна щільна тканина полотняного переплетення. Бязь випускається суворою (необробленою) і біленою, вибивною і гладкофарованою. Використовується для виготовлення чоловічої і постільної білизни. Білена бязь зазвичай називається полотном.

Вайрін - поліуретанові волокна.

Ватин - в'язане полотно з одностороннім або двостороннім начісуванням. Ватин випускається бавовняний, шерстяний, напівшерстяний і замінює вату при шитті теплого одягу.

ВВМ-волокно - віскозне високомодульне волокно.

Вельвет або Вельветин (від англ. velvet - оксамит), щільна ворсова тканина з бавовняним ворсом (утоковим), що виробляється з порівняно тонкої пряжі. Кращим сортом вельвету є вельвет-корд, що має на лицьовій стороні уздовж основи ворсові рубчики. З вельвету шиють костюми, зимові плаття, куртки і ін.

Вельветон (або мавп’яча шкіра) – міцна, вітронепроникна бавовняна тканина, з якої зазвичай шиють спортивний одяг. Має бархатисту поверхню, з лицьового боку ворс, що начесаний та загладжений, нагадує замшу.

Велюр (франц. velours - оксамит, від латин. villosus - волохатий), 1) чистошерстяна ворсована тканина з пряжі суконного прядіння або фетр з низьким, дуже густим і м'яким ворсом, що надає красивого вигляду виробам (верхній одяг, головні убори). Одна з найцінніших велюрових тканин - драп-велюр, для виготовлення якого використовують кращі сорти мериносової вовни.

Вігонь - (франц. Vigogne) – рихла пухнаста пряжа, виготовлена з бавовни і відходів вовнопрядильного виробництва (шерстяних пачосів). Віналон - полівінілспіртове волокно.

Вінол - полівінілспіртове волокно.

Віньон - полівінілхлоридне волокно.

Віші - Назва цієї клітчастої тканини походить від французького міста Віші, де вона вперше була створена. Так само називається і малюнок в дрібну клітку, зазвичай двобарвний. Використовується для чоловічих сорочок, платтів у фольклорному стилі, нерідко в комбінації з тасьмою і мереживом, а також для фіранок, скатертин і серветок.

Вольта - легка шовковиста бавовняна тканина полотняного переплетення з тонкої гребінної пряжі, що наближається за фактурою до батисту, але дещо грубіша. Випускається головним чином із строкатими вибивними малюнками або забарвлена в світлі і яскраві кольори, рідше - вибілена і пістрявоткана. Вольта призначається для пошиття жіночих літніх платтів або білизни.

Ворін - поліуретанове волокно.

Глазет - різновид парчі – щільна тканина різноманітного переплетення з шовковою, пізніше бавовняною або вовняною основою і металевим утоком. на згинах й складках просвічувався, глазет ткали гладким і візерунчастим, розшивали кольоровими шовками. У XVIII ст. глазет широко використовувався для чоловічих і жіночих парадних костюмів. церковного одягу та різного покриття. Гленчек - означає клітчасту тканину, відомий більше фахівцям, в ужитку застосовується інша, поширеніша назва – «шотландка». Ця тканина має і інші назви, пов'язані з іменами різних історичних осіб, які любили одяг з тканини в клітку, наприклад, «клітка «принца Уельського», «принца Гальського», «естерхазі» – все це той же гленчек, «шотландка».

Джут - найбільш поширене грубостеблеве вологоємке волокно, що застосовується для виготовлення мішків для цукру; близький до них за властивостями кенаф.

Гребінне прядіння - отримання тонкої міцної пряжі з довгих і тонких волокон для виготовлення тканин і трикотажу із зменшеною поверхневою щільністю. У гребеневому прядінні волокна після кардочесання прочісуються гребенями гребнечесальных машин (звідси назва). У прядінні вовни гребінне прядіння називають так камвольним.

Грезет - (або грізет, резет), однотонна вовняна або низькосортна шовкова тканина з дрібним квітковим тканим малюнком. Грезет бував зазвичай сірого кольору з сірим тканим узором.

Грогрон - гладкофарбований шовк найвищої якості, що виготовляється з самих кращих коконів шовковичного черв'яка, що дає довгу непошкоджену нитку. Якість сировини дозволяла добитися дуже щільного кручення пряжі, але при цьому вага її була невелика.

Гроденапль - щільна гладкофарбована шовкова тканина, названа за первинним місцем виробництва (м. Неаполь в Італії). Її ткали з товстих, в декілька ниток, утоку і основи, чим і досягалася щільність цієї тканини. З нього виготовляли дамські капелюшки, чоловічі циліндри й шили чоловічий і жіночий одяг.

Гродетур (гарнітур), щільна шовкова тканина; кожна нитка основи закривалася двома нитками утоку; ткалась тільки одноколірною – темно-синьою, темно-зеленою, темно-ліловою і так далі, зносостійка тканина, що не зминалася при носінні.

Дамассе – тканина з дуже крупним візерунком з чергуванням блискучих і матових поверхонь. у перекладі з французького «візерунчастий», пластична шовкова тканина, на блискучій поверхні якої розташовується матовий малюнок,

Дамаст – бавовняні тканини типу дамассе, традиційно застосовувалися для підкладки, оббивки меблів, але останніми роками все частіше використовуються для виготовлення нарядних блуз і платтів.

Дедерон - поліамідне волокно

Дама - кафар - різновид штофа із змішаної пряжі (шовк, вовна, льон) для оббивки меблів.

Дамассин - одностороння, схожа на парчу тканина з квітковим візерунком з металевих ниток на атласному фоні, що використовується на лицьову сторону.

Демікотон - дуже щільна, подвійна бавовняна тканина атласного переплетення, щільність і жорсткість демікотона були дуже великі.

Деним - дуже міцна, щільна бавовняна тканина для джинсів.