Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

2.4. Асортимент шовкових тканин та ткано-поштучних виробів

Методичні поради до вивчення теми. При вивченні асортименту шовкових тканин необхідно звернути увагу на їх класифікацію та характеристику за сировинним складом, будовою, обробкою та оздобленням і призначенням.

Загальні відомості. До шовкових тканин відносяться тканини із шовкових, штучних і синтетичних ниток і волокон (пряжі). Основною сировиною для їх виробництва є штучні та синтетичні нитки і волокна (частка тканин із ниток і волокон натурального шовку в обсязі виробництва становить близько 3%).

Асортимент шовкових тканин дуже різноманітний за рахунок використання різних штучних (віскозних, ацетатних, триацетатних та інш.) та синтетичних (поліамідних, поліефірних, поліакрилнітрильних, полівінілхлоридних, поліпропіленових, і ін.) ниток і волокон.

Саме завдяки широкому застосуванню різних видів хімічних волокон і ниток (комплексних, текстурованих, комбінованих, фасонних, різноманітної змішаної пряжі із природних і хімічних ниток і волокон та їх різні поєднання), виробництво шовкових тканин в останні роки досягла найбільш високих темпів росту.

Використання нових видів хімічних ниток (армованих, еластомір них, профільованих, біокомпонент них, металевих, металізованих тощо) спряє значному оновленню асортименту шовкових тканин, а також використанням хімічних ниток такої скрученості (муслінової, крепової, мооскрепової, фасонної тощо), як шовкових природних, вдало імітує натуральні шовкові тканини.

Різноманітність асортименту шовкових тканин досягається також за рахунок використання різних видів переплетень (головних, дрібновізерункових, жакардових, складних) і способів обробки цих тканин (вибілені, гладкопофарбовані, вибивні, з ефектами обробки гофре, клоке, лаке, витравного ворсу, вакуумно-термічної металізації тощо). Крім цього, окремі типи цих тканин (плащові, курткові, пальтові та ін.) можуть піддаватися різним способам обробок – водовідштовхувальній, водо опірній, антистатичній тощо.

Класифікація шовкових тканин. Завдяки дуже різноманітному волокнистому складу шовкових тканин, їх стандартної класифікації за сировинним складом не існує. Але за стандартним визначенням (ДСТУ 3047 - 95: «до шовкових відносяться тканини та ткані поштучні вироби, які виробляються по основі з натурального шовку, шовкової пряжі та хімічних ниток, а по утоку з усіх видів текстильних ниок і пряжі, а також ворсові тканин з ворсом із шовкової пряжі, хімічних ниток і пряжі із хімічних волокон».

Стандартна класифікація також передбачає ділення шовкових тканин та такі групи і підгрупи:

  • для одягу (підгрупи: костюмні, платтяні, платтяно-костюмні, сорочкові, плащові, пальтові);

  • меблево-декоративні (підгрупи: портьєрні, меблеві, для покривал);

  • текстильно-галантерейні (підгрупи: для шарфів і хусток, для головних уборів, краваток, парасольок, хутра тканого і плюшу для іграшок).

Враховуючи суттєвий вплив волокнистого складу, структури переплетення шовкових тканин у практичні роботу торгівлі використовують торгову класифікацію, за якою вони поділяються на такі групи і підгрупи:

  1. тканини із шовкових ниток (підгрупи: крепових, гладьєвих, жакардових, ворсових тканин та тканин спеціального призначення);

  2. тканини із шовкових ниток з іншими волокнами (підгрупи: крепових, гладьєвих, жакардових, ворсових тканин);

  3. тканини із штучних ниток (підгрупи: крепових, гладьєвих, жакардових, ворсових тканин та тканин спеціального призначення);

  4. тканини з штучних ниток з іншими волокнами (підгрупи: крепових, гладьєвих, жакардових, ворсових тканин та тканин спеціального призначення та поштучних виробів);

  5. тканини із синтетичних ниток (підгрупи: гладьєвих, жакардових тканин та тканин спеціального призначення);

  6. тканини із синтетичних ниток (підгрупи: гладьєвих, жакардових, ворсових тканин та тканин спеціального призначення);

  7. тканини із штучних волокон і в суміші з іншими волокнами (підгрупи: гладьєвих тканин, тканин спеціального призначення і штучних виробів);

  8. тканини із синтетичних волокон і в суміші з іншими волокнами (підгрупи: гладьєвих, ворсових тканин, тканин спеціального призначення і штучних виробів);

  9. тканини виготовлені тканов’язаним способом (підгрупи: гладьєвих і ворсових тканин).