Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство непродовольчих товарів (ч.2).doc
Скачиваний:
1138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
17.12 Mб
Скачать

4. Панчішно-шкарпеткові вироби

Асортимент панчішно-шкарпеткових виробів дуже різноманіт­ний за видами, застосованою сировиною, трикотажним переплетен­ням, обробкою, призначенням. За призначенням ці вироби поділяють на побутові, спортивні, медичні. Виготовляють їх на круглих автоматах, котонних і фангових машинах, вертілках. Вироби на круглих машинах виготовляють безшовними, а мисок заробляють кетельним або оверлочним швом. Вироби, що виготовляють на плоских (котонних) або фангових машинах і вертілках, мають ззаду поздовжній шов, від краю борта до миска. Вони мають особливу форму (імітують ноги), що надається в процесі в’язання (за рахунок зменшення довжини нитки в петлі або виключення частини голок при в’язанні) й обробки. За видом сировини панчішно-шкарпеткові вироби виготовляють з бавовни, вовни, напіввовни, з капронових ниток (профільованих, петельних, еластик, об’ємних, малої розтяжності), із змішаної пряжі. Широко використовують текстуровані нитки типу еластик. За переплетеннями – із гладі, ластика, платувальних, пресових, плюшевих, жаккардових. За обробкою панчішно-шкарпеткові вироби бувають вибіленими, гладкофарбованими, строкатов’язаними (вироби в’яжуть із фарбованих у різні кольори пряжі й ниток), з вибивним рисунком, меланжевими, мерсеризованими. За статево-віковим призначенням випускають жіночі, чоловічі й дитячі. До асортименту жіночих і дитячих виробів належать панчохи, напівпанчохи, шкарпетки, підслідники, колготки. Панчохи – виріб, яким укривають ногу зі ступнею й частково стегна. Виготовляють на круглих і плоских машинах та кроєними.Панчохи складаються із таких частин: борт (вкриває стегно), пагомілка (вкриває частину стегна, коліно і литку – найбільша частина панчох), п’ятки (вкриває п’ятку ступні), слід (вкриває ступню – верхню і нижню частини), мисок (вкриває пальці). П’ятка має різну форму (сферичну, прямокутну або фігурну), може бути високою (до 12 см) і низькою (до 4 см). П’ятку, слід і мисок в’яжуть з підсилюючою ниткою (більш товстою або еластиком).

Панчохи, виготовлені на круглих машинах, мають форму трубки, в’яжуть їх на машинах з постійним числом голок, в’язання починають з борта і закінчують миском, форма ноги набувається за рахунок зменшення або збільшення довжини нитки в петлі на різних частинах панчох, отвір миска зашивають оверлочним або кетельним швом. Борт може бути одинарним або подвійним. Необхідної форми надають на металевих колодках у процесі оздоблення. Панчохи, виготовлені на котонних машинах, в’яжуть у формі плоского полотна. Форму ноги надають за рахунок виключення і включення в роботу крайніх голок з обох боків полотна (розширення або звуження полотна по краях). Зняте з машин полотно зшивають дво- або тринитковим стачним швом, не доходячи до краю борта з внутрішньої боку на 3 – 4 см. Повне стачування шва на цій ділянці неможливе, оскільки борт ще раніше підшивається по всьому периметру. Характерними ознаками котонних панчох є: наявність шва, який проходить від миска по нижній частині сліда, пагомілка і борта; збавок петель у петельних стовпчиках, розміщених симетрично відносно шва на пагомілку, сліді, миску; незашитого отвору (3 – 4 см) на внутрішній стороні борта.

Кроєні панчохи виготовляють із вертілочних основов’язаних полотен. Форму виробам надають у процесі розкрою, шиття та оброблювальних операцій. Напівпанчохи – виріб, яким вкривають частину ноги до колін і ступню. Різновидом напівпанчох є гольфи. Відрізняються від панчох коротшим пагомілком, який закінчується вгорі коротким ластичним бортиком з ґумовою ниткою. Вони також можуть бути виготовлені на круглих машинах (безшовні) і котонних (зі швом). Шкарпетки – виріб, яким вкривають нижню частину ноги, включаючи щиколотку та частину литки. Вони виготовляються з довгим (4 – 20 см) або коротким (2 – 3 см) ластиком, переважно на круглотрикотажних машинах. Основні частини шкарпеток: ластик, пагомілок, п’ятка, слід і мисок. Ластик виготовляють ластиковим переплетенням (зі значною розтяжністю в ширину), довжиною від 4 до 20 см, пагомілок шкарпеток невеликий, від 4 до 18 см. Жіночі й дитячі шкарпетки виготовляють з коротшим пагомілком, чоловічі і для підлітків – з довшим. Пагомілок і верхню частину сліду роблять гладкими і візерунковими переплетеннями: гладдю, платувальними, пресовими, плюшевими, жаккардовими тощо. Шкарпетки, виготов­лені на котонних машинах, мають стачний шов, який тягнеться від миска по сліду, пагомілку і ластику.

Для чоловіків і хлопчиків виготовляють шкарпетки і напівпанчохи. Чоловічі шкарпетки – випускають з бортиком і довгим ластиком, пагомілок значно більший порівняно з жіночими. За обробкою бувають однотонними, строкатими і жаккардовими. Чоловічі шкарпетки темніших тонів, строкатов’язані з геометричним рисунком – смужками, клітинками, ромбами. Повсякденні шкарпетки – однотонні, меланжеві; нарядні – з ажурними і рельєфними рисун­ками, нерідко з профілюванням для створення ефекту мерехтіння.

Підслідники – виріб, яким вкривають ступні ніг частково або цілком, з ґумовою ниткою в бортику. Виготовляють на кругло­трикотажних машинах із капронових ниток і еластика. Колготки – виріб, яким вкривають нижню частину тулуба й ноги зі ступнями, кожну окремо. Виготовляються жіночі й дитячі. Це найрозповсюдженіші панчішно-шкарпеткові вироби. Складаються із верхньої частини (торса) з бортиком і пагомілка, і ступні можуть бути з ластовицею або без неї. Колготки в’яжуть кулірною гладдю, ластиком, напівфангом, пресовими, платованими, плюшевими і жаккардовими переплетеннями. Окремі частини колготок можуть бути виготовлені однаковими або різними переплетеннями (торс, ніжки, ступні). Дитячі колготки випускають переважно із бавовняної та каркасної пряжі (із еластика з вовняним або напіввовняним покриттям). До спортивних виробів належать напівпанчохи спортивні, гетри, наколінники, гомілкостопи. Спортивні напівпанчохи, як і побутові, мають довжину до колін. Верх ластика закінчується бортиком з ґумовою жилкою. Виготовляють з товстих вовняних, напіввовняних і вовняно-нітронових ниток рельєфними видами переплетення. Гетри – панчохи, що не вкривають ступні ніг. Складаються із верхнього і нижнього ластика, пагомілка (халявки) і штрипок. Ластик в’яжуть ластичним переплетенням, пагомілок – фангом або напівфангом із товстих ниток і пряжі. Наколінники і гомілкостопи – захищають ноги від ударів. Розмір панчішно-шкарпеткових виробів визначається довжиною сліду в сантиметрах. Панчохи, напівпанчохи і шкарпетки жіночі – 19 – 29 розмірів, шкарпетки і напівпанчохи чоловічі – 21 – 31 розмірів, панчохи і шкарпетки дитячі – 12 – 22 розмірів, напівпанчохи дитячі – 14 – 22 розмірів. Панчішно-шкарпеткові вироби з еластика виготовляють трьох розмірів: 19 – 21 – з довжиною сліда 18 см; 23 – 25 – з довжиною сліда 20 см і 27 – 29 – з довжиною сліда 22 см. Розміри колготок позначаються дробом, де чисельник напівобхват тулуба на рівні грудей (см), а знаменник – довжина сліду (см). Жіночі колготки виготовляють тих самих розмірів, що й панчохи. Розміри дитячих колготок:

Рукавичкові вироби

До цієї групи належать рукавиці й рукавички, вироби, що вдягають безпосередньо на кисть руки та частково або повністю на руку до передпліччя. Рукавичкові вироби як частина ансамблю верхнього одягу повинні підпорядковуватися його композиційному рішенню. За формою, конструкцією, використанням сировинних матеріалів, кольором і оздобленням повинні відповідати призначенню, а також напряму моди. Форма і конструкція рукавичкових виробів повинні забезпечити гарне облягання долоні, при цьому вироби не повинні чинити на неї надмірного тиску, утрудняти рух і утворювати зморшки і складки. Зимові рукавичні вироби повинні мати хороші теплозахисні властивості. Виробляють їх із різноманітних волокон: вовняної, бавовняної, напіввовняної пряжі, хімічних волокон, текстурованих пряжі і ниток, а також їх сумішей; основов’язаними переплетеннями, можуть разом використовуватися різні переплетення. За характером оздоблення рукавичкові вироби бувають гладко­фарбованими, гладкої або рельєфної структури, строкатов’язаними, комбінованими за кольором, жаккардовими; за статево-віковим поділом – чоловічі, жіночі, дитячі; за сезоном носіння – зимові, демісезонні, літні; за цільовим призначенням – повсякденні, робочі й спортивні; за способом виготовлення – кроєні із трикотажного полотна і в’язані. Рукавичкові вироби виготовляють трьох типів: рукавички, що вкривають частково передпліччя, долоню руки й п’ять пальців, кожний окремо; рукавиці, які вкривають передпліччя, долоню руки, чотири пальці разом і великий окремо або три пальці разом, а великий і вказівний окремо.

Розміри рукавичкових виробів встановлюються за величиною обхвату долоні в сантиметрах, що вимірюється посередині між основами великого і вказівного пальців. Рукавичкові вироби виготовляють таких розмірів: дитячі: рукавички кроєні і в’язані – 14, 16, 18 – 20; рукавиці кроєні і в’язані – 11, 12, 13, 14, 16, 18 – 20; жіночі: рукавички і рукавиці кроєні і в’язані – 16, 17, 18, 19, 20; чоловічі: рукавички п’ятипалі, рукавиці кроєні і в’язані: 18, 20, 22, 24, 26, 28.

Рукавички кроєні виготовляють літні (із тонкого полотна), демісезонні (із полотна з більш високою поверхневою щільністю) і зимові (з ворсовою підкладкою). Виготовляють методом розкрою (вирубки) окремих деталей (корпуса з чотирма пальцями, великого пальця і міжпальцевих смужок). Корпус може бути з одним або двома швами, що з’єднують тильну й долонну частини. Нижня невідрізна частина рукавичок називається подоликом (крагою). Можуть бути суцільними, із розрізом і розширенням до краю і застібкою (крага). Рукавиці кроєні бувають з підкладкою і без неї.Рукавички і рукавиці в’язані можуть бути одинарними і подвій­ними. Складаються із корпуса, пальців і напульсника. Рукавиці – із корпуса, великого (вказівного) пальця й напульсника.В’язані рукавичкові вироби виготовляють на плоских або круглих рукавичних машинах із жаккардовими механізмами або без них. Починають в’язати з напульсника, потім в’яжуть корпус і пальці. Після в’язання вироби формують. Напульсники бувають прямокутної форми або розширені донизу. Вони повинні бути еластичними, мати гарну розтяжність (виготовляють ластиковим переплетенням). Роз­тяжність напульсників нормується за стандартами. Корпус рукавичок і рукавиць в’яжуть жаккардовими або пресовими переплетеннями, фангом, напівфангом, а пальці – кулірною гладдю. Використовують різні оздоблення – бахрому, вишивку (ручну і машинну), вибивання, валяння.