Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІЕтаЕД конспект лекций.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
611.11 Кб
Скачать

Тема 1. Предмет і метод історії економіки й економічної думки

  1. Предмет історії економіки й економічної думки

  2. Методологія історії економіки й економічної думки

  3. Періодизація господарського розвитку й розвитку економічної думки

  4. Методологічні підходи до вивчення історії економічної думки

  1. Предмет історії економіки й економічної думки

Історія економіки й економічної думки - важлива нормативна дисципліна циклу загальноекономічної підготовки, складова вищої економічної освіти. Вона вивчає:

  • господарську діяльність людства в історичному розвитку й наукове відображення цієї діяльності в економічних поглядах і вченнях, починаючи з первісного суспільства й до сучасності;

  • основні явища й процеси матеріального виробництва; діяльність економічних організацій і установ;

  • економічну політику провідних держав світу й України;

  • досліджує загальні закономірності економічного життя, а також його особливості в окремих країнах.

Формування в Україні ринкової економіки передбачає необхідність приведення її структури, господарського механізму, організаційних установ у відповідність до найважливіших тенденцій світового економічного розвитку. Подібний перехід неможливий без усвідомлення й широкого використання світогосподарських зв'язків, величезного досвіду, придбаного людством у раціональному використанні матеріальних, фінансових, трудових і інших ресурсів, відображення їх в економічних думках і теоріях.

  1. Методологія історії економіки й економічної думки

Методологія (від грец. МеіЬогіо§ (дослідження) і Ьо§о§ (вчення))- система найбільш загальних принципів, положень і методів, що складають основу тієї або іншої науки.

Метод - це сукупність прийомів, способів, принципів, за допомогою яких визначаються шляхи досягнення мети.

В історії економіки й економічної думки застосовуються історичний, логічний, територіальний і інший методи.

Історичний (хронологічний) метод. Припускає розгляд ідей, теорій у порядку їхнього виникнення й формування. Цей метод дає можливість проаналізувати сукупність поглядів, ідей на певному етапі суспільного розвитку й подальшу еволюцію цих ідей. Історичний підхід дозволяє також виявити соціально-економічні умови, у яких формувалися ці ідеї й подальший їхній вплив на економічне життя.

Логічний метод. Ґрунтується на дослідженні еволюції концепцій, без урахування їхнього зв'язку з іншими теоріями або з історичними умовами. У цьому випадку досліджуються самі ідеї й концепції, логіка їхнього розвитку. Досить часто історичний і логічний методи використаються одночасно. Однак логічне (теоретичне) дослідження економічних явищ і процесів не є дзеркальним відбиттям історичного процесу. У конкретних умовах тієї або іншої країни можуть виникнути економічні явища, які не обов'язкові для пануючої системи господарювання. Якщо фактично (історично) вони мають місце, то в теоретичному аналізі їх можна ігнорувати. Ми можемо від них відволіктися. Історик же не може ігнорувати такого роду явища, він повинен їх описати.

Територіальний метод. Припускає вивчення історії економіки й економічної думки в окремих країнах.