Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

4. Типові слідчі ситуації та програми розслідування початкового й наступного етапів

Виділяють такі три типові ситуації, що складаються до початку розслідування.

Перша слідча ситуація характеризується наявністю досить повної інформації про подію, її причини та наслідки, про коло відповідальних осіб. Це найпоширеніша ситуація. Вона виникає зазвичай після надання слідчому матеріалів розслідування, проведеного підприємством, або спеціального розслідування нещасного випадку, аварії.

Типова програма розслідування у цій слідчій ситуації на початковому етапі містить такі дії: а) огляд місця події (якщо обстановка на місці події істотно не змінилася); б) огляд і виїмка документів про організацію, стан техніки безпеки на підприємстві, під час виконання певних видів робіт, проведення інструктажів і допуску до роботи, щодо призначення відповідальних за забезпечення безпеки посадовців і їх функціональних обов’язках тощо; в) допит свідків, потерпілих, а також посадовців; г) призначення судово-медичної експертизи та відповідних події злочину технічних експертиз; д) відтворення обстановки і обставин події у формі слідчого експерименту (зазвичай, якщо потерпілий залишився живим).

Друга типова слідча ситуація початкового етапу характеризується наявністю лаконічної інформації про великі аварії, нещасні випадки, наслідки, що полягають у загибелі значної кількості людей. Вона виникає у випадку порушення кримінальної справи за повідомленням, яке працедавець у разі нещасного випадку зі смертельним результатом або групової загибелі зобов’язаний негайно передати засобами зв'язку за встановленою формою до відповідного органу прокуратури за місцем виникнення нещасного випадку.

Типова програма розслідування у другій слідчій ситуації на початковому етапі передбачає такі дії: а) невідкладний огляд місця події; б) огляд і виїмка необхідних документів; в) допит свідків-очевидців, іноді потерпілого; г) призначення судово-медичної експертизи трупів або живих осіб (потерпілих). Послідовність слідчих дій може бути різною, але важливо, щоб вона була чітко сплановано, що забезпечить перевірка конкретних версій. Часто в цій ситуації паралельно проводиться спеціальне розслідування нещасного випадку, аварії.

Третя типова слідча ситуація характеризується наявністю даних про факт події на підприємстві, його наслідки та певне коло причетних осіб. Ця ситуація характеризується відсутністю чіткого уявлення про механізм події, його безпосередні причини та допущені порушення, поведінку потерпілого та інших осіб. Ситуація виникає, коли справу порушують за заявою потерпілого або його родичів, матеріалами друку, доповненими відомостями, отриманими в порядку попередньої перевірки цих заяв і повідомлень згідно зі ст. 97 КПК України.

Типова програма розслідування у третій слідчій ситуації на початковому етапі передбачає: а) допит потерпілого; б) відтворення обстановки і обставин події у формі перевірки свідчень на місці; в) виявлення, допит свідків-очевидців; г) огляд місця події; д) огляд, вилучення необхідних документів про нещасний випадок, стан техніки безпеки на виробництві та види робіт, у процесі виконання яких відбувся нещасний випадок; е) судово-медична експертиза потерпілого.

Виділяють такі типові слідчі ситуації, що складаються на наступному етапі розслідування:

1) ситуація характеризується наявністю достатніх фактичних даних, за допомогою яких вичерпно встановлюються обставини нещасного випадку, аварії, його причини, порушені вимоги законодавства, правила, коло винних осіб;

2) ситуація характеризується наявністю даних, що свідчать про раніше не встановлені порушення правил безпеки виробництва або наявність нового суб’єкта цього злочину, відсутність причинового зв’язку між виявленими порушеннями і нещасним випадком, що стався;

3) ситуація наступного етапу характеризується обраною позицією винної особи (на яку покладено обов’язки щодо забезпечення безпеки виробництва).

Лише після виявлення причин і умов, що викликали подію, перевірки можливих версій і збору всіх доказів за справою, слідчий, керуючись вимогами ст. ст. 22, 23, 64 і 212 УПК, може ухвалити рішення про завершення досудового слідства.