Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

3. Техніко-криміналістичні прийоми, методи, засоби збирання матеріальних слідів

Збирання речових джерел інформації – це поетапна діяльність, що відбувається за таким алгоритмом: виявлення певного джерела інформації про злочин, його фіксація (також і документування), вилучення такого джерела і його упакування, зберігання і транспортування (О.А. Кириченко, В.Д. Басай).

Для збирання слідів використовують техніко-криміналістичні прийоми, методи і засоби. Важливе значення в діяльності щодо збирання слідів злочину мають комплекти техніко-криміналістичних засобів, зокрема «Валіза криміналіста ВК-1».

3.1. Загальні прийоми виявлення слідів:

  1. візуальний. Може здійснюватися неозброєним оком, за звичайного освітлення або в різних умовах освітлення (під різними кутами зору, зокрема у косопадаючому світлі). Такий прийом застосовується для виявлення об’ємних слідів, видимих слідів (а інколи й слабковидимих поверхневих слідів), слідів-предметів тощо.

  2. інструментальний або технічний прийом – це виявлення слідів злочину за допомогою спеціальних технічних засобів виявлення замаскованих слідів-предметів із металу, дрібних невидимих мікрооб’єктів. До технічних засобів реалізації такого прийому належать: металошукачі, міношукачі, металопідйомники, мікропилососи, діелектричні палички.

3.2. Прийоми і методи виявлення слідів рук.

Для виявлення слідів рук застосовують візуальні прийоми. Безбарвність потожирової речовини робить слід малопомітним, а іноді зовсім нерозрізнюваним у звичайних умовах. Різноманітні прийоми відшукання таких слідів застосовують у послідовності, яка в разі безрезультатності їх застосування не виключала би застосування інших прийомів. Отже, прийоми, що можуть знищити або пошкодити слід, застосовують останньою чергою.

Виокремлюють три класи методів виявлення слідів рук: фізичні, хімічні та фізико-хімічні.

До фізичних методів належать: порошковий, закопчування, термовакуумне напилення, оптичний люмінісцентний. Отже, фізичні методи засновані на використанні різних властивостей речовин: оптичних – люмінісцентний аналіз; молекулярних – порошок і рідкі фарбники; адгезії – термічне вакуумне напилення; електростатичних – електростатична потенциалографія тощо.

До хімічних методів належить оброблення поверхні предмета зі слідами рук хімічними розчинами. Переважно застосовується для виявлення старих слідів у лабораторних умовах. Здавна використовуються як реактиви-проявники водний розчин азотнокислого срібла (ляпісу), розчин нінгідрину, алоксану в ацетоні; понад чверть віку тому запропонований метод перманганату калію (розчин марганцевокислого калію в дистильованій воді з додаванням концентрованої сірчаної кислоти).

До фізико-хімічних методів належать: метод парів йоду та радіографічний.

3.3. Загальні прийоми фіксації (закріплення) слідів

Опис у протоколі слідчої дії (ст. 85 КПК України), де має бути зафіксовано: місце знаходження слідів (у тому числі об'єкта, на якому їх виявлено); прийоми, методи, засоби виявлення слідів; локалізацію слідів стосовно двох точок, а також щодо один одного; вид, форма, розміри, особливості слідів та їх елементів; інші прийоми закріплення слідів (фотографування, кінозйомка, відеозапис, замальовування, складання плану, механічне копіювання); прийоми вилучення сліду, забезпечення його схоронності; номер печатки, зміст пояснювального напису; вказівка, що напис засвідчено підписами слідчого і понятих.

Фотографування, відеозапис, кінозйомка (ст. ст. 85, 851, 852, 114 КПК України). Найчастіше застосовуються вузловий і детальний види зйомки.

Графічний – складання (креслення) планів (масштабних, схематичних), замальовування. План, замальовка оформляються як додаток до протоколу, в них мають бути спеціальні (умовні) позначення, їх роз’яснення, підписи слідчого і понятих.

Механічне копіювання шляхом виготовлення копій – зліпків, відтисків. Стосується тільки слідів-відображень і одночасно є прийомом вилучення.

3.4. Загальні прийоми вилучення слідів

Вилучення безпосередньо сліду (предмета, мікрочастки, мікрокількості речовини) або об’єкта-слідоносія (пляшки зі слідами пальців руки, предмета з мікрооб’єктом, предмета-джерела запаху). Мікрооб’єкти-частки вилучаються за допомогою мікропилососів.

Вилучення частини об’єкта-слідоносія (шматка дверей зі слідом зламу), зразка, проби (сліду-речовини, запаху). Відкачування молекул запаху шприцом або адсорбція запаху на марлевий бинт, тампон, фланелеву серветку.

Вилучення копії – зліпку з об’ємного сліду-відображення або відтиску з поверхневого сліду-відображення. Для виготовлення зліпків застосовуються зліпочні матеріали: гіпс, пластилін, силіконові пасти (паста К), відтискні маси; відтиски: слідокопіювальні плівки, зокрема дактилоскопічну, зволожений фотопапір..

3.5. Загальні прийоми забезпечення схоронності слідів

Упакування має бути здійснене таким чином, щоб не знищити сліди, не додати нових слідів, щоб поверхня зі слідами не контактувала з матеріалом упакування.