Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

4. Типові слідчі ситуації і програми розслідування початкового та наступного етапів.

Типова ситуація виконуючи орієнтовно-методологічну функцію, зумовлює відповідну програму розслідування, зокрема визначає відповідні у цій ситуації типові версії, тактичні завдання розслідування та засоби їх вирішення (слідчі дії, оперативно-розшукові та організаційні заходи).

На початковому етапі розслідування злочинів, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, виділяють три типові слідчі ситуації.

Перша слідча ситуація характеризується наявністю обґрунтованої інформації про обставини вчинення особами збуту, перевезення, виготовлення наркотичних засобів (епізодів злочинної діяльності), даних про осіб, що цим займались, які у свою чергу не обізнані про проведення розслідування за фактами їх діяльності. Типовими версіями виступають: а) загальна версія – мали місце відповідні операції з наркотичними засобами; б) окремі версії – висуваються щодо осіб, що вчинили злочин, епізоди злочину, про джерело походження наркотичних засобів, якщо є збут.

Програма слідчих дій залежать від обставин злочину, але типово містить наступні заходи: 1) організаційні заходи для проведення затримання осіб в момент збуту, виготовлення та безпосередньо проведення затримання; 2) огляд і обшук місця виготовлення та збуту наркотичних засобів (якщо таких місць декілька – групові обшуки); 3) огляд цих засобів; 4) обшук відповідних осіб; 5) освідування; 6) допити підозрюваних; допити як свідків тих осіб, які мають про це певні відомості (споживачі наркотичних засобів); 7) призначення судово-хімічної експертизи ( або криміналістичної, біологічної, фармакологічної); 8) доручення на проведення оперативно – розшукових заходів для виявлення нових епізодів, нових доказів, створення декількох слідчо – оперативних груп.

Друга слідча ситуація характеризується наявністю особи, затриманої працівниками міліції в момент здійснення операцій з наркотичними засобами (перевезення, збут, пересилання тощо).

Типовими версіями виступають: а) загальна версія – має місце вчинення злочину в сфері обігу наркотичних засобів; б) окремі версії – висуваються щодо припустимості одиночного епізоду чи декілька епізодів, особи, що перевозить наркотичні засоби (можливо вона є їх виготівником), щодо джерела походження наркотичних засобів тощо.

Програма слідчих дій залежать від обставин злочину, але типово містить наступні заходи: слідчі дії подібні до першої слідчої ситуації, але також є необхідність у проведенні на початковому етапі розслідування допиту затриманої особи, огляду наркотичних засобів, оперативно – розшукових заходів для встановлення джерела походження наркотичного засобу, перевірки за криміналістичними обліками та обшуку помешкання чи місця роботи затриманої особи з метою встановлення чи не є ця особа учасником організованої злочинної групи. Однак, порівняно з першою ситуацією, обсяг слідчих дій тут значно менший, оскільки, як правило, вона стосується одного підозрюваного.

Третя слідча ситуація характеризується наявністю факту збуту або збереження наркотичного засобу чи психотропної речовини, але особа, що вчинила цей злочин не встановлена (така слідча ситуація складається дуже рідко, та, як правило, стосується сбуту наркотичних засобів неповнолітнім особам у місцях їх навчання або проведення досугу).

Типовими версіями виступають: а) загальна версія – мала місце незаконна операція з наркотичними засобами; б) окремі версії висуваються щодо осіб, що могли вчинити злочин (узагальнені дані про типового злочинця).

Програма слідчих дій містить наступні заходи: а) огляд місця виявлення, збуту наркотичних засобів; б) огляд самих наркотичних засобів; в) допити осіб, які ці факти виявили; г) допити осіб, причетних до виконання цих операцій (проводники); г) доручення на проведення оперативно – розшукових заходів; д) перевірка за криміналістичним обліком (пошук злочинців); е) можливе складання суб’єктивного портрету для організації розшуку цієї особи. Якщо при вчиненні злочину були використані рецепти та будь-які інші документи щодо обігу наркотичних засобів та психотропних речовин в Україні, то у таку програму слідчих дій може бути включено проведення техніко-криміналістичного дослідження документів, почеркознавчої експертизи та відповідні слідчі дії для отримання вільних зразків підписів лікарів, що мали право на видачу подібних рецептів (обшуки та виїмки документів у підозрюваних осіб, як за місцем мешкання, так й за місцем роботи – лікарні та фармацевтичні заклади).

Слідчі ситуації наступного етапу розслідування зумовлюються наявністю підозрюваного і його позиції у справі, а також тим чи встановлені всі епізоди, чи був злочинець один або діяла злочинна група.