Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

7. Значення криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики в кримінальному судочинстві, використання їх даних у інших сферах юридичної практики

Положення теорій криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики мають важливе теоретичне значення для всіх розділів криміналістики як одна зі складових їх наукових засад – насамперед це стосується криміналістичної техніки. На підставі положень зазначених теорій за кожним розділом розробляються рекомендації, що пов’язані з розв’язанням ідентифікаційних і діагностичних питань, установленням групової належності та відповідними дослідженнями.

Практичне значення теорій криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики виявляється у двох аспектах. Передусім їх положення безпосередньо чи як складова відповідних криміналістичних рекомендацій використовує слідчий, учасники судового розгляду кримінальних справ, експерт під час збирання, дослідження, оцінки і використання доказів (наприклад, слідчий під час пред’явлення для впізнання, експерт під час криміналістичних експертиз).

Інший аспект полягає в тому, що результати ідентифікації, встановлення групової належності, діагностики, одержані як за процесуальною, так і непроцесульною формою, мають вагоме значення для розслідування конкретних злочинів, судового розгляду кримінальних справ. Вони уможливлюють найбільш ефективне планування і організацію розслідування, тактику слідчих дій, тактичних операцій, інших заходів; їх використовують для встановлення і розшуку злочинців, предметів посягання, засобів учинення злочину, з’ясування вини конкретних осіб, інших важливих обставин у справі. Зафіксовані в передбачених ч. 2 ст. 65, ст. 82 КПК України джерелах зазначені результати набувають значення доказів. На їх підставі приймаються процесуальні рішення у справі. Отож, результати криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики сприяють всебічному, повному і об’єктивному дослідженню обставин справи, доведенню всіх обставин, що передбачені ст. 64, 23 КПК України і підлягають доказуванню в конкретній кримінальній справі, а отже встановленню об’єктивної істини.

Певне застосування положення криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності, криміналістичної діагностики можна виявити і в інших сферах юридичної практики. Йдеться, насамперед, про цивільне, господарське судочинство, де суттєву роль у процесі доказування відведено судовим криміналістичним експертизам. Також можна згадати діяльність нотаріусів, адвокатів, юрисконсультів тощо. Дані аналізованих теорій є застосовуваними як у процесуальній, так і в повсякденній діяльності (наприклад, під час відбору об’єктів для дослідження, формулювання завдань експертові, оцінки експертних висновків, для ототожнення людини, зображеної на фотознімку документа, тощо).

Розділ іі кримінАлістична техніка тема 3. Загальні положення криміналістичної техніки

План лекції

1. Поняття, система, завдання криміналістичної техніки.

2. Поняття, класифікація техніко-криміналістичних засобів, прийомів, методів; правова регламентація і значення їх застосування в кримінальному судочинстві.

3. Техніко-криміналістичні засоби, прийоми, методи збирання інформації про злочини та їх учасників; комплекти зазначених засобів.

4. Загальна характеристика сутності й можливостей техніко-криміналістичних засобів, методів, що застосовуються для лабораторних досліджень речових доказів.