Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

2. Тактичний прийом як одне з основних понять криміналістичної тактики, класифікація тактичних прийомів

Одним із основних понять (категорій) та структурним елементом змісту кримінальної тактики вважають тактичний прийом.

Тактичний прийом – це найбільш раціональний та ефективний у певній ситуації спосіб дії, який обирає особа, котра проводить розслідування злочину, під час планування досудового та судового слідства, проведення слідчих та судових дій, використання спеціальних знань, організації взаємодії з органами дізнання та громадськістю з метою збирання, дослідження, оцінки та використання доказів для встановлення істини в кримінальній справі.

Виходячи з розмаїття тактичних прийомів, із метою їх відповідності принципу допустимості використання в кримінальному процесі більшістю криміналістів розроблено такі вимоги (критерії) допустимості тактичних прийомів: законність; науковість; етичність; доступність; ситуаційна зумовленість (або вибірковість); ефективність, або пізнавальна цінність.

У криміналістичній теорії донині тривають дискусії стосовно значення критеріїв класифікації тактичних прийомів. Наводять такі критерії класифікації тактичних прийомів.

За характером наукових даних, використовуваних під час розроблення, створення тактичних прийомів (або за витиком походження) виділяють тактичні прийоми, засновані на застосуванні: а) наукової організації праці, б) логіки, в) психології, г) декількох наук.

За діапазоном застосування (ступенем складності) виділяють: а) загального характеру, розраховані на застосування в перебігу всіх кримінальних справ та під час проведення всіх слідчих дій (наприклад, прийоми встановлення психологічного контакту) або в процесі декількох однорідних слідчих дій (наприклад допит та очна ставка, обшук та виїмка); б) спеціального характеру (окремі прийоми), застосовувані в межах конкретної слідчої дії, обшуку, допиту, виїмки тощо.

Але більшість криміналістів останню з наведених класифікаційних груп розглядають окремо, виділяючи такий критерій як за видом слідчої або процесуальної дії, виокремлюючи тактичні прийоми огляду місця події, тактичні прийоми допиту, тактичні прийоми обшуку та інші відповідно до регламентації кримінально-процесуального закону.

За об’єктом впливу (або сферою реалізації) виділяють: а) тактичні прийоми, спрямовані на здійснення впливу на людину, тобто підґрунтям яких, серед іншого, є психологія взаємин; б) тактичні прийоми, спрямовані на дослідження матеріального середовища.

За характером інформації, яку має слідчий, виділяють: а) тактичні прийоми, які ґрунтуються на словесній інформації (наприклад бесіда на сторонню тему); б) тактичні прийоми, які базуються на матеріалізованій інформації (наприклад пред’явлення речових доказів під час допиту); в) тактичні прийоми, засновані на логіко-розумовій інформації (моделювання події злочину під час огляду місця події).

За способом реалізації виділяють: а) тактичні прийоми, реалізовувані одноособово слідчим; б) тактичні прийоми, реалізовувані групою осіб або за представництвом іншої особи.