Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

3. Техніко-криміналістичні прийоми, методи, засоби збирання об’єктів криміналістичного зброєзнавства

Об’єкти криміналістичного зброєзнавства збирають у перебігу проведення окремих слідчих дій (огляд місця події, обшук, відтворення обстановки і обставин події тощо.).

Прийоми виявлення об’єктів криміналістичного зброєзнавства: візуальний (як неозброєним оком, так і за допомогою освітлювальних і збільшувальних приладів); інструментальний (технічний) для пошуку замаскованих об’єктів: металошукач, міношукач; за допомогою біодетектора – собаки.

Прийоми фіксації (закріплення): опис у протоколі (ст.85 КПК України); фото-, відеозйомка; виготовлення схем, замальовок.

Прийоми вилучення: вилучення об’єктів повністю; вилучення окремих предметів зі слідами пострілу; часток із додаткових слідів за допомогою липких стрічок; вилучення зразків (вибухових речовин).

Прийоми забезпечення схоронності – упакування (опечатування, пояснювальний напис, посвідчений підписом слідчого і понятих). Кожен об’єкт повинен бути упакований в окрему упаковку, обов’язковою є вимога, щоб на ньому не були знищені сліди або не утворилися нові. Зокрема, на дульний зріз зброї надівається ковпачок або тампон, зброю розбирають і окремо запаковують у м’яке упакування її частини (магазин, затвор), кулі, дріб.

Під час роботи з означеними об’єктами необхідно дотримуватися заходів безпеки. Узявши зброю в руки, необхідно, передусім, переконатися, чи не заряджена вона, якщо заряджена – розрядити, не забуваючи при цьому про можливість випадкового пострілу. Розбирати зброю на місці події не варто. Також на окремих деталях зброї можуть бути залишені сліди пальців рук, які мають бути збережені й ретельно досліджені. Обов’язково, необхідно зафіксувати й зберегти для дослідження сліди крові, волосся, мозку або інших речовин, виявлені на зброї.

Зброя і сліди її дії не ізольовані від решти слідів, що необхідно враховувати в процесі їх пошуку. Залежно від специфіки вчиненого злочину варіюється окреслене коло об’єктів. Зокрема, під час огляду місця події за фактом використання вогнепальної зброї об’єктами пошуку є кулі, гільзи й інші частини патрона (пижі та прокладки), основні й додаткові сліди пострілу, вогнепальна зброя та її частини.

Діяльність слідчого і спеціалістів під час збирання об’єктів, що мають доказове значення має бути спрямована на моделювання дій злочинця (звідки прийшов, що робив, куди пішов), результати якого дозволять: 1) установити межі місця події; 2) скласти план (алгоритм) пошукових дій, визначивши, що і де необхідно шукати; 3) для розкриття злочину за «гарячими слідами», враховуючи інші фактори (особливості об’єктів (слідів), погодні умови та ін.) установити об’єкти (сліди), які необхідно відшукати або оглянути в першу чергу; 4) скорегувати набір технічних засобів, необхідних для пошуку джерел інформації про злочинну подію; 5) визначити необхідність залучення інших спеціалістів.

Особливої уваги потребує питання збирання об’єктів криміналістичної вибухотехніки. Головним завданням детального огляду є фіксація місцеперебування, положення, індивідуальних ознак, стану об'єктів (слідів) на момент їх виявлення і вилучення, щоб у подальшому під час експертних досліджень отримати об’єктивні результати. Фіксація здійснюється, окрім протоколу і схем, за допомогою вузлової та детальної фото- і відеозйомки.

В процесі дослідження місць вибухів (переважним чином для вчинення злочинів використовують вибухові пристрої із зарядами до 10кг вибухової речовини в тротиловому еквіваленті) доцільно відразу виділити чотири зони локалізації слідів: 1) центр (епіцентр) вибуху або місця закладки вибухового вибухового пристрою – площа радіусом до 2м; 2) ближня – до 5-10м; 3) середня – до 10-50м; 4) дальня – понад 50м. Наприклад, в центральній зоні сконцентровані всі ознаки бризантної та термічної дії вибуху і зазвичай залишаються лише найдрібніші фрагменти вибухового пристрою – металеві, пластмасові, скляні осколки, обривки паперу, картону, тканини, шкіри, окремі фрагменти деталей годинникових механізмів, електронних схем, батарей, частини пружин, ударників, тумблерів, обривки проводів, ізоляційної стрічки. На предметах обстановки і фрагментах вибухового пристрою є наявні відкладення кіптяви, що містить тверді продукти вибуху і частки вибухової речовини.