Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

5. Особливості тактики окремих слідчих дій під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва

Огляд місця події. Під час розслідування злочинів проти безпеки виробництва огляд місця події має певні особливості проведення, передусім пов’язані з характером події та виробничою обстановкою. До того ж, умови роботи підприємства вимагають невідкладного відновлення виробничого процесу й усунення наслідків події. Тому обов’язковими тактичними правилами огляду місця події на виробництві, а надто у випадках, коли наявні людські жертви, є невідкладність, організованість і всебічність.

Питання щодо визначення складу слідчо-оперативної групи на етапі підготовки до огляду заслуговує на окрему увагу. До огляду, окрім обов’язкових понятих, представників органу Держнаглядохоронпраці, працедавця, особи, відповідальної за дотримання техніки безпеки, в необхідних випадках залучають спеціалістів: інженера-механіка або технолога, хіміка, інженера з техніки безпеки та інших. Важливо, щоб за службою вони не були пов’язані з підприємством, на якому стався нещасний випадок.

В початковій стадії огляду визначають межі огляду, основні його вузли і об’єкти, якими можуть бути: а) територія місця події; б) агрегати, механізми, верстати, машини, інше устаткування, в момент користування яким відбувся нещасний випадок; в) контрольні й вимірювальні прилади, трубопроводи, інші системи, пов'язані з джерелом травми; г) інструменти, засоби індивідуального захисту, огорожі, матеріали, якими користувався потерпілий, а також готові вироби з метою з’ясування їх особливостей, відповідності вимогам правил техніки безпеки тощо; д) сліди події; е) труп і його речі.

Оглядаючи верстати, механізми та інше устаткування, важливо встановити їх справність, наявність огорож валів і трансмісій, що обертаються, положення важелів управління, наявність на них слідів, технічний стан, показники приладів та ін.; ознайомитися з функціонуванням інших таких самих верстатів або механізмів у процесі роботи, а іноді вивчити й агрегати, установки, що становлять єдину технологічну лінію, дослідити підведені кабелі, трубопроводи, інше спорядження. У процесі огляду робочого місця потерпілого важливо з’ясувати, які інструменти й засоби захисту було застосовано при операціях, пов’язаних із настанням нещасного випадку, їх справність, відповідність вимогам техніки безпеки.

Навіть якщо повідомлення про подію надійшло через деякий час, а його обстановка змінилася або взагалі не збереглася, огляд усе ж необхідний. Адже саме огляд такої ділянки або робочого місця дозволить слідчому отримати додаткові відомості про виробничу обстановку, особливості технологічного процесу, травмуючий об’єкт та інші обставини, що стосуються механізму події та його причин.

Допит свідків, потерпілих, підозрюваних (обвинувачених). Допит свідків, потерпілих і обвинувачених (підозрюваних) – найпоширеніша слідча дія.

Під час підготовки до допиту свідків-очевидців, потерпілих події слідчий повинен ознайомитися з документами, що відбивають особливості виробничої обстановки й виду робіт, робочого місця, на якому стався нещасний випадок, визначити стан техніки безпеки на визначеній ділянці, вивчити відповідні інструкції та накази з техніки безпеки на об’єкті, отримати консультації фахівців з організаційно-технічних та інших питань, на які необхідно отримати відповіді в ході майбутнього допиту.

На об’єктивність свідчень потерпілого впливає стан його здоров’я, а іноді й зацікавленість у неточному висвітленні окремих обставин і причин нещасного випадку. Все це повинен ураховувати слідчий, допитуючи очевидців і потерпілого, обираючи момент і тактику допиту, визначаючи що підлягає з’ясуванню в його перебігу. Якщо отримані пошкодження не є небезпечними для життя і здоров’я потерпілого, його може бути допитано на місці події. У випадках, коли потерпілого до прибуття слідчого відправили до лікарні, необхідно довідатися про його стан і отримати згоду лікаря на допит.

Як свідків зазвичай допитують робочих зміни, членів бригади, в якій працював потерпілий, майстрів, бригадирів, виконробів, начальника цеху, інженера з техніки безпеки, адміністративний та інженерно-технічний персонал, представників органу Держнаглядохоронпраці та ін.

Питання, що підлягають з’ясуванню під час допиту свідків, можуть стосуватися виробничої обстановки й безпосередньо нещасного випадку, організації техніки безпеки, поведінки потерпілого на робочому місці, виявлення інших свідків події тощо. Допитуючи очевидця, необхідно з’ясувати якомога більше подробиць про нез’ясовані обставини події, причини, дії осіб, що стали її учасниками. Під час допиту свідків із числа працівників підприємства важливо також з’ясувати питання, пов’язані з організацією технологічних процесів і видів роботи, у процесі виконання якої стався нещасний випадок, станом техніки безпеки на досліджуваній ділянці, періодичністю інструктажів, забезпеченням інструментами, засобами індивідуального захисту тощо.

Виїмка і огляд документів. При здійсненні обшуку або виїмки при розслідуванні злочинів проти безпеки виробництва рекомендована участь спеціаліста в галузі техніки безпеки, який допоможе виявити вагомі для справи документи.

Виїмці обов’язково підлягають: а) акти, в яких зафіксовані обставини нещасного випадку та його причини; б) доповідні записки, протоколи та інші документи, що відбивають стан робочого місця і устаткування, пов’язаного з травмуванням; в) журнали обліку інструктажу або навчання безпечним методам роботи; г) наряди на виконання робіт, під час виконання яких трапився нещасний випадок; д) посвідчення, накази про привласнення кваліфікації потерпілому, що дають право працювати на механізмі, який послугував джерелом травми; е) посадові інструкції (або інструкції для цієї професії), правила роботи на механізмі або виконання певних видів роботи; ж) накази про призначення осіб, відповідальних за забезпечення дотримання правил безпеки на ділянці й цеху та вжиття заходів щодо техніки безпеки; з) технічні регламенти, стандарти на виготовлення виробів, під час якого стався нещасний випадок. І це не вичерпний перелік об’єктів вилучення

Призначення експертиз. При розслідуванні злочинів проти безпеки виробництва найбільш поширеним є призначення судово-технічної експертизи. Її призначають у випадках, коли без спеціальних знань у сфері експлуатації певних установок, машин і механізмів, техніки безпеки певних технологічних процесів, будівельних, монтажних та інших видів робіт неможливо з’ясувати обставини події та їх причини. Назва цієї експертизи є родовою, об’єднуючи різні за характером галузі професійних знань із техніки безпеки сучасного виробництва. Різновидами судово-технічної експертизи є гірничотехнічна, промислово-санітарна, будівельно-технічна, електротехнічна, пожежно-технічна, вибухотехнічна, техніко-технологічна та інші.

У таких справах найчастіше призначають судово-медичну експертизу. В цей момент слідчий повинен ураховувати положення Інструкції, затвердженої Міністерством охорони здоров’я України від 17 січня 1995 р. за № 6 «Про провадження судово-медичної експертизи».

Залежно від обставин події на її розгляд можуть бути винесені такі питання: причина смерті або ступінь тяжкості тілесних пошкоджень; чи є тілесні пошкодження прижиттєвими, який їх вплив на настання смерті; механізм виникнення тілесних пошкоджень (яким складником агрегату або машини), в якому положенні відносно нього перебував потерпілий, послідовність утворення пошкоджень тощо); чи відповідають пошкодження на тілі пошкодженням на одязі; чи міг після отримання пошкоджень потерпілий виконувати які-небудь цілеспрямовані дії (пересуватися, зупинити верстат та ін.); чи не перебував він у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння; чи немає у потерпілого медичних протипоказань для виконання конкретного виду роботи тощо. Важливою умовою, що забезпечує повноту судово-медичних досліджень і обґрунтованість висновку експерта, є ознайомлення його з результатами огляду місця події та трупа. Бажано також, щоб судово-медичний експерт, котрий брав участь у огляді трупа на місці події, надалі проводив експертизу.

У разі необхідності встановити індивідуальні особливості потерпілого (інтелектуальні, емоційно-вольові, мотиваційні тощо), які могли впливати на його поведінку в досліджуваній виробничій ситуації, може бути призначено психологічну або психіатричну експертизи.