Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

4. Особливості тактики окремих слідчих дій при розслідуванні крадіжки

Розслідування крадіжки починається, як правило, з огляду місця події. Найбільш результативним він буває, коли здійснюється слідчо-оперативною групою, що складається зі слідчого, оперативних співробітників, спеціаліста-криміналіста, кінолога зі службово-розшукової собакою, дільничного інспектора.

Допит потерпілих і матеріально-відповідальних осіб у справах про крадіжки зазвичай починається зі з’ясування обставин, за яких їм стало відомо про те, що трапилося. З’ясовується, коли допитуваний в останній раз бачив зниклі речі і цінності, і коли він виявив їх зникнення, а також вартість викраденого і його індивідуальні ознаки. Ці питання доцільно з’ясовувати також у членів родини і товаришів по службі потерпілих та матеріально-відповідальних осіб. У допитуваних завжди слід дізнаватися, чи не підозрюють вони кого-небудь і не бачили напередодні крадіжки підозрілих громадян.

У справах про крадіжку з квартири при допиті потерпілого з’ясовуються: які речі викрадено, їх ознаки, вартість, коли вони були придбані, де зберігалися, хто знав про їх придбання, використання, місцезнаходження; коли, ким і за яких обставин була виявлена крадіжка; за яких обставин могла бути скоєна крадіжка; які умови полегшили її скоєння і хто міг знати про ці сприятливі умови, кого потерпілий підозрює у скоєнні крадіжки, хто із сторонніх осіб був напередодні крадіжки у нього вдома, по якій причині, чи проявляв зацікавленість до його майна тощо. Якщо допитуваний називає конкретних осіб, які могли його обікрасти, слід уточнити, що дало привід для таких підозр.

У справах даної категорії до числа невідкладних слідчих дій відноситься і допит свідків. При розслідуванні квартирних крадіжок свідками стають члени сім'ї та родичі, які уточнюють прикмети викрадених речей. Важливі дані можна отримати при допиті пенсіонерів і сусідів, які багато часу проводять на лавочках біля під’їздів або вікон. У справах про крадіжки на підприємствах, установах та організаціях слід допитувати співробітників охорони: де вони знаходились в той момент, чи не помічали поблизу об’єкту, що охороняється підозрілих суб’єктів, коли це було, чим ті привернули їхню увагу тощо.

Якщо злочинців вдалося затримати безпосередньо при скоєнні крадіжки (наприклад, у разі спрацювання охоронної сигналізації, виклику сусідами міліції) або під час переслідування по «гарячих слідах» (за результатами опитування потерпілих або свідків-очевидців, які прямо вказали на осіб, які могли скоїти крадіжку), то первинними слідчими діями будуть особистий обшук і освідування підозрюваних, огляд їх одягу, обшуки за місцем проживання. При провадженні цих слідчих дій вилучаються не тільки викрадені гроші і речі, але й їх упаковки, товарні ярлики, знаряддя злому, плани приміщень, одяг злочинців, до якої на місці крадіжки могли нашаруватися частинки ґрунту, фарби, побілки, інші мікрочастинки. Проводячи обшук, завжди потрібно враховувати, що професійні злочинці зазвичай детально продумують способи приховування викрадених речей. Тому необхідно обшукувати не тільки квартиру, але й усі підсобні приміщення, підвали, горища, гаражі, сараї тощо. Оскільки до моменту затримання крадії нерідко встигають скоїти серію крадіжок, цю обставину необхідно враховувати під час обшуків. Тому вилучаються речі, викрадені не тільки за справою, що розслідується, але й у справах про раніше скоєну крадіжку. При огляді підозрюваного, огляді його одягу і взуття можуть бути виявлені пил, ворсинки від килимових виробів та інші мікрочастинки, фарбувальні речовини, що використовуються в хімловушках, які встановлюються в сховищах матеріальних цінностей. Після огляду взуття та одяг підлягають вилученню для направлення на експертизу матеріалів, речовин і виробів.

Допит підозрюваного (обвинувачуваного) у крадіжці зазвичай починається зі з’ясування, чи не має він алібі. Якщо підозрюваний визнає себе винним у крадіжці, то у нього слід з'ясувати подробиці підготовки до її скоєння, місце приховування викрадених речей і знарядь злочину, наявність співучасників. Допитуваному завжди потрібно задавати питання, чи не скоїв він інших крадіжок та інших злочинів, а у разі підтвердження цього припущення з'ясовувати обставини для перевірки отриманої інформації.

При розслідуванні крадіжок важливу роль відіграють судові експертизи, що призначаються, які можуть бути поділені на дві групи:

  1. ті, що призначаються для ідентифікації злочинця, знарядь злочину, взуття, транспортних засобів (або їх частин), дослідження способу подолання перешкод, укриття сховищ – дактилоскопічна експертиза, судово-медична, трасологічна (в тому числі встановлення цілого за частинами), експертиза слідів нашарування та ін.;

  2. ті, що призначаються для дослідження викраденого майна – це, наприклад, товарознавча, хімічна і біологічна експертизи.