Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

5.Особливості тактики окремих слідчих дій при розслідуванні злочинів, що полягають в незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, прекурсорів

Слідчий огляд. Ця слідча дія є однією з найбільш інформаційних з позиції отримання максимальної кількості доказів у справах про злочини, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Адже навіть негативний результат (не було знайдено слідів злочину) проведення огляду має доказове значення. Наприклад, відсутність при огляді місця, де зі слів підозрюваного він знайшов посіви наркотичної рослини, відповідних слідів є доказом неправдивих показань допитуваного підозрюваного.

Метою слідчого огляду виступає виявлення наркотичних засобів та слідів їх застосування, предметів для їх виготовлення, сировини, спеціальної літератури, рецептів, речей, що могли служити платою за наркотик тощо.

Об’єктами слідчого огляду у таких справах можуть бути: а) місце затримання злочинця (відкриті місцевості, помешкання, приміщення, окремі будівлі, транспорт); б) місце культивування наркотичних рослин (відкрита місцевість дикорослої рослини, спеціально висаджені плантації, іноді квартири-оранжереї); в) місце розташування лабораторії (місце виготовлення наркотиків – жили та нежилі будівлі); г) місце збереження наркотичної сировини (аналогічно місця затримання злочинця) та об’єкти, де це здійснювалося (одяг, пакунки, посилки тощо); г) місця збуту наркотичних засобів (відкриті місцевості, помешкання, приміщення, окремі будівлі, транспорт); д) безпосередньо наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори; е) предмети зі слідами (залишками) наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів; ж) медичні рецепти на отримання фармакологічних продуктів, що містять наркотичні засоби та інші документи, які дають право на отримання наркотиків чи психотропних речовин; з) людина (яка має відношення до подібного злочину, як правило, підозрюваний).

Тактика проведення огляду залежить від специфіки об’єкта огляду (наприклад, приміщення, відкрита місцевість, транспорт, наркотичний засіб чи людина). Так, при огляді приміщень, де виготовлялися, зберігалися чи збувалися наркотичні засоби, слідчому бажано починати огляд з місць загального користування (як правило, санвузли, кухні, коридор), де звертається окрема увага на наявність безпосередньо наркотичних засобів, психотропні речовини, прекурсори (кустарного виробництва), медпрепаратів, ампул, рецептів, м’ясорубки, кухонної посуди з залишками сировини для виготовлення наркотиків, бинтів, ковдр, вагів, спеціалізованої література (по хімії, фізиці тощо), сліди пальців рук. Ці предмети досконально описуються у протоколі та вилучаються. Також не можна обмежуватися оглядом лише приміщення, де відбулася злочинна подія, необхідно оглянути місця під вікном, куди злочинець змог викинути ймовірні докази. Варто відмітити, що при планування огляду в квартирі, що знаходиться в багатоповерхівці, необхідно попередньо поставити в районі розташування вікон підозрюваного понятих та працівника правоохоронних органів, які б у разі необхідності могли засвідчити факт викидання наркотичного засобу з вікна підозрюваним.

Окремими видом слідчого огляду є освідування, тобто огляд живої людини. Слідчий проводить освідування у таких справах, як правило, з метою встановлення можливих фактів вживання наркотичних засобів, це стосується слідів від ін’єкцій, або встановлення окремих ознак на тілі людини (наявності шрамів, татуювання тощо). Якщо ж говорити про необхідність фіксації факту наркотичного сп’яніння особи, то остання направляється на медичне освідування, яке проводиться спеціальним медичним працівником у відповідній лікарській установі. Результати такого освідування допоможуть вирішити питання про правильні умови утримання підозрюваної особи до закінчення впливу наркотику або періоду абстиненції.

Обшук. Ця слідча дія визначається активним пошуковим та примусовим характером дій. Провадяться обшуки, як правило, у підозрюваних осіб або у осіб, що мають певне відношення до підозрюваних (родичі, знайомі, роботодавці). Предмети пошуку аналогічні огляду (наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, залишки їх упакування, сліди їх застосування, ампули, шприці із залишками речовини, бинти, марля з жовтими плямами, предмети, що застосовувались для виготовлення та переробки наркотиків тощо). При цьому певні предмети пошуку зумовлюються спосіб здійснення злочинної діяльності. Наприклад, підчас обшуку за місцем помешкання особи, що підозрюється у незаконному виготовлені наркотичних засобів, слідчий ставить за мету знайти та вилучити сировину для наркотичних засобів, матеріал для їх упакування та будь-які інші сліди, які вкажуть на обсяг незаконного виробництва наркотиків.

При організації особистого обшуку особливу увагу варто приділити питанням забезпечення особистої безпеки працівників правоохоронних органів, що приймають участь у такій слідчій дії. Працівник, що здійснює обшукувальні дії, повинен бути у плотних перчатках, обстеження робити повільно, без різких рухів у карманах чи по підкладязі одягу затриманого. Останні можуть мати небезпечні хвороби, що передаються при контакті з кров’ю, при цьому вони часто переносять з собою використані шприці, ін’єкційна ігла яких відкрита. Це може спричинити поранення та відповідно зараження сторонньої особи.

Допит свідків, підозрюваних (обвинувачених). Криміналісти, що досліджують особливості допиту підозрюваних (обвинувачених) у справах про злочини, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, виділяють наступні особливості їх допиту. По-перше, при підготовки до слідчої дії та підчас її проведення слідчому необхідно брати до уваги стан допитуваної особи та вирішити питання варто чи ні допитувати особу, яка може знаходитися у стані наркотичного сп’яніння. По-друге, доцільним буде для проведення допиту такої особи залучати лікаря-нарколога, який допоможе слідчому визначити адекватність відповідей допитуваного у певному стані. По-третє, типовою є слідча ситуація допиту, коли підозрюваний надає неправдиві свідчення, намагаючись виправдати свої дії, а також достатньо поширеним є відмова допитуваної особи від здійснення стадії вільної розповіді, (тобто проявляється конфліктна ситуація у пасивній формі). В такому випадку слідчий повинен ретельно підготуватися до допиту: складати план, запланувати перелік запитань допитуваному.

При допиті затриманих виготовників наркотичних речовин встановлюють наступні обставини: 1) з якої сировини виготовляється наркотик; 2) де, у кого, коли і скільки разів підозрюваний діставав сировину для виготовлення наркотику; 3) де, коли з чиєю допомогою та яким способом виготовляв наркотик, які предмети для цього використовував, яка рецептура виготовлення; 4) у кого навчився виготовленню наркотиків; 5) яку кількість виготовив і якого саме наркотику; 6) скільки разів його виготовляв; 7) яку мету при цьому мав; 8) як витрачав виготовлений наркотик; 9) де знаходяться зараз залишки наркотику, а також відходи і пристосування для його виготовлення. У разі, якщо виготовлялася сировина рослинного походження підчас допиту встановлюється: 1) які і в яких розмірах вирощувалися рослини; 2) чи було замовлення на вирощування, кого саме; 3) яким чином і за яку ціну збувалася сировина.

Призначення судових експертиз. Основною процесуальною формою використання спеціальних знань у судочинстві є призначення експертизи. У справах про злочині, що полягають у незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, найчастіше проводяться наступні судові експертизи: судово-хімічна (або експертиза наркотичних засобів та сильнодійних речовин), судово-біологічна, судово-наркологічна, судово-психіатрична.

На судово-хімічну експертизу (або відповідно законодавству експертиза наркотичних засобів та сильнодійних речовин) направляються наркотичні засоби (заводські або кустарні, синтетичні та рослинні), психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори (тобто розчини, кислоти, солі, що використовуються як сировина для виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин), предмети, що мають на собі залишки вищенаведених речовин. Перед експертом слідчий може ставити наступний перелік питань.

1. Чи є на предметі-носії (зазначається, на якому саме) сліди наркотичних засобів (сильнодійних речовин)? Якщо є, то яких саме?

2. Чи є даний засіб наркотичним (чи є дана речовина сильнодійною) і яким (якою) саме?

3.Яка кількість наркотичного засобу, психотропної речовини чи прекурсору? Яка кількість накротичноактивних компонентів у вилученої речовини?

4. Чи мають дані наркотичні засоби (сильнодійні речовини) спільну родову (групову) приналежність?

5. Який технологічний процес виготовлення певного наркотичного засобу?

6. Чи можливо за описаним на відтворенні обставин та обстановки події умовами та рецептурою, виготовити аналогічний вилученому наркотичний засіб?

Навчальне видання

Тези лекцій з навчальної дисципліни «Криміналістика» для студентів спеціальності «Правознавство» денної, заочної і прискореної форм навчання

Олена Анатоліївна Самойленко

Олена Олексіївна Волобуєва

Підписано до друку_____. Формат 60/84 1/16. Папір офсет. Друк офсет. Умов.-друк. 10,4 арк. Обл.-видав. – 9,7 арк. Тираж 100 прим.

Замовл. № _______ Ціна договірна.

Донецький національний університет, 83050, Донецьк, пр. Ватутіна, 1а.