Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

4. Оцінка висновку експерта і використання отриманих даних в кримінальному та інших видах судочинства

Оцінка та використання висновку експерта – це розумовий процес, спрямований на виявлення значення цього засобу доказування для встановлення обставин розслідуваної події та прийняття слідчим подальших рішень. Установлені експертним дослідженням факти – це підстава уявного відновлення події злочину та її динаміки, а також основа планування наступних слідчих дій для збирання відповідних фактичних даних у справі.

Оцінка висновку експерта, як доказу, складається з двох етапів: по-перше, визначається наукова достовірність висновків із метою встановлення їх об’єктивної істинності та відповідності дійсності; другий етап – оцінка доказового значення факту, встановленого висновком експерта (В.Я. Колдін).

Напрямки оцінки висновку експерта: 1) підлягають розв’язанню питання дотримання законодавства щодо призначення експертизи (її призначення, порядку, проведенні тощо); 2) визначається істинність, наукова обґрунтованість і вмотивованість висновку; 3) визначається повнота зібраних матеріалів, їх якість, достатність, наукові методи (наскільки вони відповідають розвитку науки); 4) наскільки обґрунтовано використано наукові методи; 5) як повно описані перебіг і результати дослідження у висновку.

Слідчий, оцінивши висновок експерта (або отримавши певну інформацію від спеціаліста з приводу оцінки висновку експерта), з метою реалізації результатів оцінної діяльності, може допитати експерта (ст.201 КПК України), призначити додаткову або повторну експертизу (ст. 203 КПК України) тощо. Критерієм розмежування підстав щодо проведення допиту експерта й призначення додаткової експертизи є необхідність у проведенні додаткових досліджень: якщо для роз’яснення змісту висновку не має потреби в таких дослідженнях, проводиться допит експерта.

З метою одержання роз’яснень або доповнень із приводу висновку експерта, слідчий, згідно зі ст. 201 КПК України, має право допитати експерта на предмет проведеного дослідження. Роз’яснення висновку експерта – це показання експерта про обрану методику дослідження; використані науково-технічні засоби; про характер виявлених ознак; критерії, якими керувався експерт при визначенні ідентифікаційної сукупності ознак; можливі протиріччя між дослідженням і висновками; про окремі терміни й формулювання висновку; про літературу й практичні положення, які стосуються об’єкта дослідження.

Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити, що висновок експерта, як і будь-який інший доказ, підлягає оцінці з боку слідчого і суду. Оцінна діяльність зазначених суб’єктів полягає в перевірці процесуального порядку підготовки, призначення і проведення експертизи; в перевірці повноти висновку; оцінці наукової обґрунтованості висновку; встановлення відносності й допустимості доказових фактів, установлених у перебігу експертного дослідження, та їх місця в системі інших доказів у справі.

Тема 18. Тактика взаємодії слідчого з органами дізнання, підприємствами і установами, громадськістю та засобами масової інформації

План лекції

1. Поняття, цілі, значення взаємодії слідчого з органами дізнання, підприємствами і установами, громадськістю та засобами масової інформації під час розслідування злочинів.

2. Принципи взаємодії.

3. Організаційні форми і тактичні прийоми взаємодії слідчого з органами дізнання, підприємствами і установами, громадськістю та засобами масової інформації.