Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

3. Типові слідчі ситуації та версії початкового та наступного етапів розслідування крадіжки

Визначення спрямування розслідування, технічних завдань і засобів їх вирішення багато в чому обумовлено слідчими ситуаціями, які склалися залежно від часу, що минув з моменту крадіжки, чи виявлення її слідів, предмета крадіжки, поведінки винних, потерпілих, свідків та ін. Найбільш типовими слідчими ситуаціями початкового етапу розслідування крадіжок є наступні.

  1. Характеризується наявністю достатніх даних, які свідчать про особу (затримана на місці події чи в під час проведення оперативно-розшукових заходів).

Висуваються такі версії: злочин скоїла затримана особа; інші окремі версії про обставини злочину (інші співучасники, щодо ролі кожного із них тощо).

Алгоритм слідчих дій: затримання підозрюваного; обшук затриманої особи; огляд місця події; допит підозрюваного; допит потерпілого та осіб, які затримали злочинця чи є очевидцями; обшук за місцем мешкання; за необхідності очна ставка і пред’явлення для впізнання; далі проведення експертиз. Органам дізнання дається доручення (ст. 114 КПК України) про проведення оперативно-розшукових заходів.

  1. Є достатньо інформація про подію крадіжки, є дані про підозрювану особу, але місце її заходження не відоме.

Висуваються наступні версії: версія, що злочин скоїла саме ця особа; версії про її місце знаходження; окремі версії про скоєння злочину декількома злочинцями тощо.

Алгоритм першочергових слідчих, процесуальних та оперативно-розшукових дій: огляд місця події; допит потерпілої особи чи осіб, які відповідали за майно; допит інших осіб, які мають відомості про злочинців; доручення органам дізнання (про встановлення місця знаходження свідків, викраденого майна); перевірка за даними криміналістичного обліку (АБД, фотоальбоми, відеотеки, виготовлення суб’єктивного портрету тощо).

  1. Характеризується наявністю інформації про злочин, подію злочину і повною відсутністю даних про особу злочинця.

Висуваються такі версії: злочин скоєно особою, раніше судимою за корисливі злочини; особою, яка не має постійного місця проживання; особою, яка раніше скоювала злочин саме таким способом («почерк» злочинця); злочин скоєно близькими чи незнайомими особами.

Алгоритм першочергових слідчих, процесуальних та оперативно-розшукових дій: огляд місця події (і до порушення кримінальної справи) поєднується з оперативно-розшуковими заходами; допит потерпілого чи осіб, яким було доручено майно; виготовлення суб’єктивного портрета; перевірка за криміналістичним обліком (АБД, перевірка слідів за слідотеками); можливе проведення інвентаризації; проведення документальної ревізії; доручення оперативним працівникам тощо.

  1. Є неоднозначна інформація про подію злочину і відсутні дані про особу, яка скоїла злочин.

Висувається версія: мала місце крадіжка; було інсценування крадіжки.

Підставою для висунення другої версії є виявлення під час огляду місця події ознак, які свідчать про інсценування (негативні обставини: відсутність слідів, які мали б бути; занадто явний безпорядок тощо).

Алгоритм першочергових слідчих, процесуальних та оперативно-розшукових дій такий же, як і в третій ситуації.

Наступний етап розслідування крадіжок характеризується вирішенням завдань, спрямованих на розширення доказової бази та підтвердження раніше зібраних фактів щодо винності обвинуваченого. Результативність цих дій багато в чому обумовлена підсумками початкового етапу розслідування.

У тих випадках, коли злочинця не встановлено або встановлено, але ще не затримано, вказані слідчі ситуації початкового етапу переходять і на наступний етап розслідування. Дії слідчого мають бути спрямовані на виявлення злочинця, а також на розшук викраденого, забезпечення відшкодування матеріального збитку, виявлення й усунення причин і умов, що сприяють скоєнню крадіжки. При цьому сприяти вирішенню вказаних завдань може вміла взаємодія слідчих органів з громадськими організаціями й окремими громадянами.