Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

Розділ III. КримінАлістична тактика тема 10. Загальні положення КриміналістичнОї тактикИ

План лекції

1. Поняття криміналістичної тактики, її структура, завдання та взаємозв’язок із іншими розділами криміналістики.

2. Тактичний прийом як одне з основних понять криміналістичної тактики, класифікація тактичних прийомів.

3. Інші основні поняття (категорії) криміналістичної тактики.

4. Перспективи розвитку криміналістичної тактики.

1. Поняття криміналістичної тактики, її структура, завдання та взаємозв’язок із іншими розділами криміналістики

Криміналістична тактика є системою наукових положень та розроблених на їх основі рекомендацій щодо організації та планування досудового і судового слідства, визначення лінії поведінки осіб, які здійснюють розслідування, прийомів проведення слідчих та судових дій, спрямованих на збирання й дослідження доказів із метою розкриття, розслідування, попередження злочинів, установлення істини у справі.

Структурно-криміналістична тактика, на думку більшості криміналістів, складається з двох частини.

1. Загальні положення криміналістичної тактики, де розглядають її поняття, завдання, джерела, основні категорії, взаємозв’язок із іншими розділами, значення положень криміналістичної тактики для розкриття і розслідування злочинів, окремі наукові теорії (вчення про криміналістичну версію та планування розслідування; теорія слідчої ситуації; теорія прийняття тактичних рішень і тактичного ризику тощо).

2. Тактика проведення окремих слідчих дій і тактичних операцій (або особлива частина криміналістичної тактики), до якої відносять такі підрозділи як тактика слідчого огляду (обшуку, виїмки, допиту та інших слідчих дій); тактика затримання, накладання арешту на майно, інших тактичних операцій; тактика використання спеціальних знань; тактика розшукової діяльності слідчого; тактика взаємодії слідчого з органами дізнання, підприємствами і установами, громадськістю та засобами масової інформації.

Поряд із цим, за позицією В.Ю. Шепітька та більшості сучасних представників харківської криміналістичної школи (Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого), окремі наукові теорії в криміналістичній тактиці мають різний ступінь сформованості. Отож, тенденції розвитку криміналістичної тактики зумовлюють розширення меж її застосування. У криміналістиці усталилася трирівнева структура криміналістичної тактики, зокрема: 1) загальні положення; 2) галузі криміналістичної тактики; 3) окремі наукові теорії.

Завдання криміналістичної тактики випливають із завдань науки криміналістики. Відповідно виділяють дві їх групи: загальне та спеціальні завдання. Загальне (головне) полягає в науковому забезпеченні практики, сприянні розробленими в цьому розділі тактичними прийомами і рекомендаціями правоохоронним органам, суду, державному обвинуваченню, професійному захисту в їх роботі зі збирання та дослідження доказів під час слідчих дій, інших заходів, у перебігу судового слідства з метою швидкого та повного розкриття й розслідування злочинів, установлення істини в кримінальних справах. До спеціальних (окремих) завдань належать такі:

– подальше фундаментальне теоретичне дослідження об’єктивних закономірностей, що становлять предмет криміналістики і стосуються криміналістичної тактики, а отже створення теоретичної бази для прикладних розробок;

– удосконалення наявних та розроблення нових тактичних прийомів побудови й перевірки версій і планування розслідування, підготовки та проведення слідчих дій, використання спеціальних знань, взаємодії слідчого з іншими учасниками розслідування, проведення тактичних операцій, вироблення відповідних тактичних рекомендацій.

До основних джерел криміналістичної тактики відносять: норми кримінально-процесуального законодавства, судово-слідчу практику або досвід розкриття та розслідування злочинів, положення суспільних наук (логіки, психології, етики, науки управління, наукової організації праці тощо), положення інших розділів криміналістики.

Криміналістична тактика має тісні взаємозв’язки з іншими розділами науки криміналістики. Це полягає в тому, що під час розроблення тактичних прийомів і рекомендацій ураховують відповідні положення, потреби розвитку загальної теорії, криміналістичної техніки, криміналістичної методики.

Значення положень криміналістичної тактики в кримінальному судочинстві вкрай важливе. Розроблені нею тактичні прийоми, рекомендації дозволяють більш оптимально й ефективно організовувати та планувати досудове розслідування, судове слідство, провадити слідчі дії, тактичні операції, виконувати інші заходи, використовувати спеціальні знання, здійснювати взаємодію слідчого з органами дізнання тощо. Це забезпечує збирання, дослідження необхідних доказів, установлення на їх підставі тих обставин, які підлягають доказуванню, – тим самим істини в кримінальних справах.