Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

Тема 5. Криміналістична трасологія

План лекції

1. Поняття, завдання, наукові засади криміналістичної трасології; поняття сліду в широкому розумінні, класифікація матеріальних слідів.

2. Характеристика слідів-відображень, слідів-предметів, слідів-речовин; мікрооб’єктів.

3. Техніко-криміналістичні прийоми, методи, засоби збирання матеріальних слідів.

4. Трасологічні дослідження: види, питання, які ними вирішуються; підготовка і оформлення матеріалів для експертиз.

5. Значення матеріальних слідів, результатів їх дослідження для розкриття і розслідування злочинів.

1. Поняття, завдання, наукові засади криміналістичної трасології; поняття сліду в широкому розумінні, класифікація матеріальних слідів

Криміналістична трасологія – це галузь криміналістичної техніки, що вивчає теоретичні засади слідоутворення, закономірності виникнення різних видів слідів, які відбивають механізм злочину, вивчає і розробляє техніко-криміналістичні засоби, прийоми, методи збирання і дослідження слідів із метою їх використання для розкриття, розслідування і профілактики злочинів.

Завдання криміналістичної трасології є похідними завдань науки криміналістики і криміналістичної техніки.

Загальне завдання – сприяння (надання допомоги) правоохоронним органам (органам, які ведуть боротьбу зі злочинністю) своїми рекомендаціями щодо техніко-криміналістичних прийомів, методів і засобів роботи зі слідами, використання їх та результатів дослідження для потреб кримінального судочинства.

Спеціальні завдання:

  1. подальше теоретичне вивчення закономірностей і механізму виникнення різних видів слідів, роботи з ними, використання їх;

  2. удосконалення наявних та розроблення нових техніко-криміналістичних прийомів, методів та засобів роботи зі слідами;

  3. вдосконалення прийомів розпізнавання за слідами особи і особистості злочинця (тобто уміння „читати” сліди), використання отриманої інформації для його розшуку, доказування вини та встановлення інших обставин злочину.

Наукові засади криміналістичної трасології утворюють положення діалектики про індивідуальність, у тому числі зовнішньої будови, відносну стійкість об’єктів матеріального світу, здатність їх відображати та відображатися під час взаємодії, зокрема у вигляді слідів-відображень.

До наукових засад також належать дані теорій криміналістичної ідентифікації, встановлення групової належності та криміналістичної діагностики, криміналістичних учень про механізм слідоутворення, про ознаки об’єктів тощо; дані природничих і технічних наук.

Система криміналістичної трасології – загальні положення; питання роботи з окремими видами слідів, а також їх дослідження.

У криміналістиці багатьма вченими поняття сліду розглядається в широкому та вузькому сенсі.

У широкому розумінні слід – це будь-які зміни в навколишньому середовищі, що причиново пов’язані з подією злочину. Серед них виділяють матеріальні зміни, тобто матеріальні сліди, які належать до предмета трасології, та ідеальні відображення – сліди пам’яті (уявні образи) або ідеальні сліди, що не підлягають вивченню трасологією.

Слід у трасології – це матеріальні відображення ознак зовнішньої будови та інших властивостей об’єктів, що мають стійкі просторові межі, які стали наслідком дій і контактів, пов’язаних із подією злочину (Г.Л. Грановський).

Залежно від характеру змін навколишнього середовища матеріальні сліди в широкому сенсі класифікують за трьома групами: 1) сліди-відображення, або сліди у вузькому розумінні (значенні); 2) сліди-предмети; 3) сліди-речовини.