Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

1. Поняття і наукові засади криміналістичної ідентифікації

Злочин, як і будь-яка інша подія, – це процес взаємодії об’єктів матеріального світу, під час якої одні об’єкти (слідоутворюючі) залишають сліди на інших (слідосприймаючих). Відповідно, якісне і всебічне розслідування у справі неможливе без установлення за слідами слідоутворюючих об’єктів – злочинця, потерпілого, знаряддя злочину тощо. Одним із розповсюджених і ефективних методів розв’язання означених завдань є криміналістична ідентифікація.

Терміном криміналістична ідентифікація позначено декілька взаємопов’язаних понять. По-перше, окрему криміналістичну теорію, предметом вивчення якої постають закономірності ідентифікації (ототожнення) об’єктів матеріального світу. По-друге, мету і результат дослідження, тобто встановлення тотожності об’єкта: наприклад, визначення, що великим пальцем правої руки підозрюваного залишений слід, виявлений на місці вчинення злочину; а також ідентифікацію, ототожнення конкретного об’єкта – підозрюваного. Інколи такий результат називають ідентифікацією у вузькому сенсі. По-третє, позначено процес дослідження, тобто систему специфічних дій, виконуваних у певній послідовності суб’єктом ідентифікації та спрямованих на встановлення наявності чи відсутності тотожності. По-четверте, метод дослідження, що характеризується відповідними принципами, прийомами пізнання досліджуваних об’єктів із метою виявлення тотожності чи її відсутності.

Криміналістична ідентифікація – дослідження з метою встановлення тотожності (або відсутності такої) об’єкта матеріального світу шляхом зіставлення слідів-відображень із його відбитками вільного, умовно-вільного або експериментального походження чи фрагментів такого об’єкта.

Підґрунтям криміналістичної ідентифікації є її філософська, природничонаукова та правова засади.

Філософською основою криміналістичної ідентифікації слугують положення діалектичної теорії пізнання, зокрема теорія відображення і поняття діалектичної тотожності. По-перше, теорія відображення тлумачиться як взаємозв’язок і взаємозалежність об’єктів матеріального світу та здатність їх відображати й відображатися завдяки всезагальній властивості матерії – властивості відображення. Всі об’єкти матеріального світу перебувають у безперервній взаємодії (можна прослідкувати під час учинення злочину) між собою, що супроводжується появою слідів – матеріально-фіксованих відображень ознак, інших змін, ідеальних відображень – слідів пам’яті (уявних образів). Кожен об’єкт органічної та неорганічної природи відображає інформацію про його виникнення, розвиток, взаємодію та зникнення. Ця інформація потенційна і зберігається об’єктом-джерелом допоки не виникає необхідність у використанні такої інформації. Джерелами інформації є матеріальні та ідеальні сліди злочину, результати аналізу та досліджень яких дозволяють дійти висновку, зокрема, про факт перебування певної людини на місці вчинення злочину і реконструювати її дії.

По-друге, це діалектична тотожність, тобто індивідуальність, неповторність, рівність самому собі кожного об’єкта матеріального світу та відмінність від усіх інших (серед них і подібних до нього, однорідних).

По-третє, до філософських засад криміналістичної ідентифікації належить відносна стійкість (незмінність) об’єктів матеріального світу, можливість пояснення і врахування під час ідентифікації їх змін. Усі об’єкти матеріального світу, поміж іншим і людина, змінюються в продовж свого існування. Але, попри те, що кожний об’єкт змінюється, він протягом певного часу залишається якісно визначеним (за винятком суттєвих змін, що призводять до перетворення об’єкта на інший).

Природничонауковою засадою криміналістичної ідентифікації є галузі науки і техніки, ремесла і мистецтва, досягнення яких використовують для встановлення тотожності об’єктів, які мають значення у справі (як методологічна, так і технічна складова процесу ідентифікації).

Правову засаду криміналістичної ідентифікації становлять правові норми, якими врегульовано діяльність суб’єктів ідентифікації. Регулятором діяльності щодо криміналістичної ідентифікації є кримінально-процесуальні норми.