Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тезиси лекцій по Криминалистике (1).rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

6. Фіксація ходу і результатів огляду й освідування

Основним способом фіксації результатів огляду є складання протоколу. Додатковими способами фіксації є складання планів та схем, фотозйомка, відеозапис місця події (його окремих вузлів, слідів, речових доказів) та інших об’єктів огляду.

Складання протоколу огляду вимагає додержання певних вимог. Протокол має бути повним, містити детальний опис окремих слідів, інших обставин злочину. Протокол огляду місця події складається з трьох частин: вступної, описової та заключної.

Обов’язковими елементами вступної частини протоколу є:

  1. місце і дата проведення огляду;

  2. посада, прізвище, ініціали особи, яка провадила огляд і склала протокол;

  3. підстави проведення огляду;

  4. характер події, розташування місця та об’єкту огляду;

  5. час початку та закінчення огляду;

  6. прізвище, ім’я та по-батькові кожного учасника огляду; посада представників установ і підприємств, адреси понятих;

  7. відмітка про роз’яснення понятим їх прав і обов’язків;

  8. відмітка про роз’яснення спеціалістам їх прав і обов’язків;

  9. умови проведення огляду (освітлення, метеорологічні або інші умови, що впливають на проведення огляду);

  10. відмітка про повідомлення осіб, що беруть участь в процесі огляду, про застосування під час огляду конкретних технічних засобів.

Описова частина протоколу повинна складатися з дотриманням таких вимог:

  1. Всі дії слідчого повинні бути описані в тій послідовності, як проводився огляд, об’єкти описують в тому вигляді, в якому виявлене спостерігалося в момент огляду.

  2. Відобразити різні обставини, які настали під час огляду (наприклад, зміни погодних умов).

  3. Відзначити, які технічні засоби застосовувались для вимірювання, фотографування, відеозапису; для виявлення, виготовлення зліпків та інших видів фіксації слідів, умови їх застосування, отримані результати.

Заключна частина протоколу містить такі відомості: об’єкти, виявлені, зафіксовані і вилучені під час огляду; описується їх упаковка, куди вони направлені або кому передані для зберігання; заяви спеціаліста, пов’язані з виявленням, закріпленням і вилученням доказів; зауваження понятих з приводу проведених дій під час огляду; зауваження інших учасників огляду; плани, схеми, негативи, касети або ж електронні носії, зліпки та відбитки слідів, виготовлені під час огляду, які додаються до протоколу огляду.

Одним із додаткових способів фіксації об’єктів огляду є фотозйомка та відеозапис. Складання схем і планів місця події – один із додаткових способів його фіксації. Якщо вони точно відображають обстановку події, містять необхідні розміри і пояснення, такі схеми і плани дають наочне уявлення про взаєморозташування предметів і слідів злочину, дозволяють зрозуміти викладене в протоколі огляду і зображене на фотознімках огляду місця події.

Тема 16. Тактика відтворення обстановки та обставин події

План лекції

1. Поняття, сутність, цілі відтворення обстановки і обставин події, значення результатів для розкриття і розслідування злочинів.

2. Сутність відтворення обстановки та обставин події у формі перевірки показань на місці й тактика його підготовчого та робочого етапів.

3. Сутність та види відтворення обстановки й обставин події у формі слідчого експерименту, тактика його підготовчого та робочого етапів.

4. Заключний етап відтворення обстановки й обставин події.