Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
194
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

1.3.2. Функціональна структура торгівлі

У структурному плані торгівля є багатомірною сферою. Вона вклю­чає функціональні, соціальні, організаційні складники.

Функціональна структура являє собою склад елементів, що виражають основні функції торгівлі. Донедавна ядро функціональної структури утворювали такі канали: "Матеріально-технічне за­безпечення", "Заготівля сільгосппродукції" і "Торгівля товарами народно­го споживання". Всі вони в різних формах опосередковували обмін і фор­мували сферу товарного обігу. В умовах ринкових відносин ця структура суттєво трансформується.

Матеріально-технічне забезпечення як розподільна система засобів виробництва себе вичерпало. По-перше, засоби виробництва і предмети праці стали товаром і їх обмін здійснюється за посередництва грошей. Це означає, що обмін набуває форми купівлі-продажу і підпоряд­ковується тим же економічним законам, що й торгівля. По-друге, зникає доцільність планомірного розподілу засобів виробництва, оскільки на ри­нку продукції виробничого призначення основними регуляторами висту­пають попит, пропозиція і ціна.

Що ж до "Заготівель сільгосппродукції" як форми товарного обігу, то вони також не вписуються в систему ринкових відносин. В останні роки кардинально змінилися відносини власності в аграрному секторі, ме­тоди господарювання. Вся продукція сільського господарства стала не тільки товаром, але й предметом вільної купівлі-продажу.

Таким чином, матеріально-технічне забезпечення перетворюється на оптову торгівлю засобами виробництва, а заготівлі сільгосппродукції на оптову торгівлю аграрною продукцією. Тому цілком закономірно, що ці дві форми можна віднести до галузі "Торгівля", як це практикується в кра­їнах ринкової орієнтації.

Державний класифікатор видів економічної діяльності в Україні також об'єднує всі раніше наявні організаційні форми в одну групу. Функ­ціональну структуру сфери обігу згідно з новою класифікацією подано в табл. 1.3.1.

По суті, в новій класифікації "Торгівля" ототожнює всі наявні рані­ше організаційні форми у сфері товарного обігу. Отже, у функціональному плані структура торгівлі значно розширилася, охопивши при цьому біль­ше 55 підкласів, тобто видів і різновидів торгівлі, не менше 45 класів роз­дрібної торгівлі, майже ю класів торгового посередництва і стільки ж кла­сів торгівлі послугами.

Важливо зауважити, що відповідно до нової класифікації видів еко­номічної діяльності із сфери торгівлі виведено громадське харчування, оскільки виробничі витрати в цій галузі переважають витрати обігу.

Державний класифікатор не виділяє в окремий вид економічної ді­яльності зовнішню торгівлю, хоча вона має свої особливості й характерні риси, не кажучи вже про величезні масштаби міжнародного товарного обміну, який опосередковується цією галуззю.

Таблиця 1.3.1.

Функціональна структура торгівлі

Склад торгівлі

Кількість

Класів

Структура

Оптова торгівля

6

Оптова торгівля непереробленими сільськогосподарськими продуктами

10

Оптова торгівля харчовими продуктами

15

Оптова торгівля непродтоварами

20

Оптова торгівля засобами виробництва і предметами праці

5

Оптова торгівля транспортними засобами

Оптова торгівля

2

Посередництво в торгівлі сільгосппродукцією і продуктами її переробки

2

Посередництво в торгівлі товарами легкої промисловості і побутового призначення

4

Посередництво в торгівлі засобами виробництва і транспортом

2

Інші види торгового посередництва

Роздрібна торгівля

2

Роздрібна торгівля в магазинах зі змішаним асортиментом товарів

9

Спеціалізована роздрібна торгівля продтоварами

2

Роздрібна торгівля фармацевтичними і медичними виробами

24

Спеціалізована роздрібна торгівля непродтоварами

3

Роздрібна торгівля уживаними товарами

5

Роздрібна торгівля поза магазинами

Торгівля послугами

10

Ремонт предметів особистого користування і домашнього вжитку

При побудові структурної моделі сфери обігу зазначена галузь не може бути випущена. Таким чином, у найбільш загальному вигляді струткрна модель торгівлі схематично може бути зображена на мал. 1.3.1.

Торгівля товарами та послугами

Внутрішня Зовнішня

Роздрібна торгівля

Оптова

торгівля

Торговельне посередництво

Рис. 1.3.1. Функціональна структурна модель торгівлі

Як видно з рис. 1.3.1, у структурній моделі торгівлі три ск ники утворюють її ядро. Це - оптова торгівля, торгове посередн во і роздрібна торгівля.