Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

3.6.3. Продаж товарів на аукціонах

Аукціонна торгівля - вид ринкової торгівлі, за якого продавець для отримання максимального прибутку використовує пряму конкуренцію багатьох покупців під час публічного торгу в заздалегідь встановлений час і призначеному місці.

Аукціони - комерційні організації, які мають відповідні приміщен­ня, обладнання і кваліфікований персонал для організації і проведення торгів. Покупцями на аукціонах виступають як окремі громадяни, так і ве­ликі оптові та роздрібні фірми України та зарубіжних країн.

Аукціони проводять підприємства (фірми), які спеціалізуються на цьому виді діяльності, а також фірми, в статутах яких передбачено право на їх проведення (біржі, діючі виставки, торговельні підприємства і орга­нізації), але не є їх основним видом діяльності.

Залежно від порядку організації аукціони бувають: добровільні, які проводяться з ініціативи власників товарів (майна), і примусові, які про­водять державні організації під час продажу конфіскованих і неоплачених товарів, а також закладеного і невикупленого майна.

За технологією проведення торгів аукціони бувають 2-х видів: з підвищенням стартової ціни (торги починаються з оголошення мінімаль­ної (стартової) ціни, встановленої продавцем товару, після чого покупці роблять до неї надбавки в розмірі не менше 5% від попередньої ціни - так званий "англійський" аукціон), і з пониженням стартової ціни, яка явно завищена, до того часу, поки один із покупців не дасть згоду купити товар за цією ціною - так званий "китайський" аукціон. Перший вид аукціону може проводитися гласним і негласним способом.

За негласного (німого) торгу згода на підняття ціни на встановле­ний розмір надбавки подається покупцям аукціоністу заздалегідь умовле­ними знаками. Таким чином аукціоніст, оголошуючи нову ціну, не називає покупця, що дозволяє зберегти в таємниці його ім'я.

На відміну від продажу в магазині під час продажу на аукціоні про­давець не несе відповідальності за якість проданого товару.

Для організації та проведення аукціону створюється аукціонний комітет, до складу якого входять голова (директор) аукціону, комерсант, юрист, нотаріус, аукціоніст чи ліцитатор, технічний секретар, помічники. Аукціонний комітет за згодою продавця публікує інформацію про товари, запропоновані до продажу, не пізніше 2-х тижнів до дня проведення аук­ціону.

Учасники аукціону подають письмові заяви про участь в аукціоні, вносять заставу в розмірі ю% стартової ціни товару і отримують відповід­ний документ. Аукціон розпочинається за наявності не менше ніж трьох покупців.

Для участі товару в аукціоні продавець оформляє так звану пропо­зицію щодо висування товару на аукціон, в якій указано назву товару, ха­рактеристики споживчих властивостей і якість, кількість примірників, ві­домості про продавця.

Стартову ціну встановлюють за погодженням з продавцем експер­ти. В окремих випадках продавець і представники аукціонного комітету можуть домовитися про "резервну" ціну, нижче якої товар не буде прода­ватися, про інші обмеження, які хоче оговорити продавець. Всі умови аук­ціонного продажу товарів записуються в аукціонній згоді, яка підписуєть­ся зацікавленими сторонами.

Товари (майно), які надійшли на торги, сортуються залежно від якості за лотами. Лот - це стандартна партія, або одиниця товару. Від кож­ної партії відбирається зразок. Кожен лот має свій номер, за яким він буде продаватися на аукціоні. Після закінчення сортування аукціонний комітет друкує каталог з переліком лотів і розсилає його потенційним покупцям.

Всі товари (майно), які заявлені для участі в аукціоні, повинні до початку аукціону виставлятися для огляду їх можливими покупцями та знайомства з якістю, оскільки після продажу товару на аукціоні претензії до якості не приймаються.

Аукціонні торги проводяться, як правило, у спеціальній залі.

Торги починаються в заздалегідь заявлений день і час. Аукціоніст, якого наймає продавець товару, оголошує правила проведення аукціону, номер та назву лота, дає коротку характеристику умов продажу та називає стартову ціну. Готовність придбати товар за заявленою ціною покупці ви­словлюють шляхом підняття своєї картки. Якщо хтось з покупців згоден заплатити вищу ціну, він піднімає картку зі своїм номером. Мінімальне підвищення ціни - 5%.

Аукціоніст називає номер картки покупця, який першим підняв її, і повторює ціну. Якщо протягом 3-х хвилин і після триразового оголошення ніхто не запропонує вищу ціну, аукціоніст ударом молотка сповіщає про продаж товару цьому покупцеві.

Якщо після оголошення стартової ціни товару ніхто з покупців не виявив бажання заплатити початкову ціну, аукціоніст може знизити ціну, але не більше, ніж на 25%. Якщо і після цього ніхто не згодився придбати товар, або аукціоніст запідозрив зговір покупців, товар знімається з торгів.

Документальне оформлення аукціонних торгів здійснюється шля­хом виписки 2-х примірників протоколу, в якому указані початкова ціна, пропозиції покупців та кінцевий результат торгів.

Після закінчення торгів за цим лотом покупець оформляє свою згоду на придбання товару підписом протоколу.

Протокол є документом, який дає право покупцеві укласти договір купівлі-продажу товару (майна) з його власником. Учасник, який назвав найвищу ціну, а потім відмовився від підписання протоколу, позбавляєть­ся права участі в аукціоні і платить штраф в розмірі внесеної ним застави. Після цього товар знову виставляється на торги.

Після укладання договору купівлі-продажу покупець в ю-денний строк зобов'язаний заплатити за куплений товар. У цей же термін іншим учасникам аукціону повертається сума внесеної ними застави.

В останні роки за кордоном почали використовувати автоматизова­ні способи проведення аукціонних торгів. Свою згоду на підвищення чи зниження оголошеної ціни покупець дає, набираючи відповідні суми на циферблаті з допомогою електричних кнопок. Лот купляє покупець, який перший натиснув кнопку і зупинив стрілку циферблата. Автоматизовані системи ведення аукціонів мають низку переваг, основною з яких залиша­ється суттєве прискорення процесу проведення торгів.

У практиці аукціонних торгів зустрічається проведення "заочних аукціонів", коли всі пропозиції щодо ціни встановленого на продаж товару з боку продавців і покупців робляться зразу і подаються в запечатаних конвертах. Товар купляється тим покупцем, який запропонував найвищу ставку і продається тим продавцем, хто запропонував найнижчу ставку.