Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.3. Оптові закупівлі товарів та їх комерційне забезпечення

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИБУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • яку роль відіграють оптові закупівлі товарів в народному господарс­тві;

  • основні принципи організації оптових закупівель товарів; методику оперативного планування оптових закупівель; критерії вибору конкретних постачальників товарів народного споживання.

2.3.1. Суть, мета, принципи та зміст закупівельної роботи на оптовому ринку

Оптові закупівлі товарів в умовах глибокого суспільного розподілу праці є необхідною комерційною функцією, яка забезпечує розміщення замовлень торгівлі на виготовлення і постачання товарів, необхідних для задоволення попиту населення у товарах народного споживання.

Суспільне значення цієї комерційної функції полягає в тому, що її результатом визначається обсяг і структура споживання товарів, якість ос­новних процесів суспільного відтворення. Адже оптові закупівлі опосеред­ковують, з одного боку, вплив торгівлі на виробництво щодо визначення його обсягів, вдосконалення асортименту і підвищення якості товарів, а з іншого - вплив на роздрібну торгівлю щодо формування нею торгового асортименту, розширення реалізації, поліпшення організації торговельно­го обслуговування і, у підсумку, на підвищення рівня задоволення матері­альних і культурних потреб населення.

З погляду комерційних інтересів суб'єктів комерційної діяльності оптові закупівлі — це процес прийняття комерційного рішен­ня, яким, констатується наявність ринкової потреби в пев­них товарах і здійснюється відбір конкретних товарів і їх по­стачальників з числа наявних на ринку.

Для виробників товарів та послуг оптові закупівлі є гарантією їх збуту і, відповідно, гарантією забезпечення безперервності виробництва, забезпечення ефективного функціонування підприємств. Для роздрібної торгівлі вони є гарантією своєчасного надходження товарів для досягнен­ня власної мети, а для всіх учасників товаропросування - гарантією вижи­вання в умовах ринкової конкуренції. Однак при цьому досягнення всіма учасниками процесу товаропросування вирішальною мірою залежить від спільного забезпечення ними досягнення інтересів суспільства в цілому, а саме - зростання обсягів і поліпшення структури народного споживання.

Оптові закупівлі товарів здійснюються на основі таких основних принципів:

  • основою оптових закупівель товарів є попит споживачів. Придбання товарів без врахування попиту споживачів приво­дить до сповільнення товарооборотності, збільшення витрат обігу на їх до­ведення до кінцевих споживачів, а у підсумку, до погіршення фінансового стану підприємств;

  • обсяг і асортимент товарів, що підлягають закупівлям, мають відповідати обсягові, асортиментові і динаміці споживання з урахуван­ням необхідності нормалізації товарних запасів;

  • оптові закупівлі товарів мають забезпечувати нормальні умо­ви для регулювання товаропостачання роздрібної торговельної мережі в оптимальному для неї режимі;

  • оптові закупівлі повинні здійснюватися з орієнтацією на по­стійне оновлення асортименту з урахуванням найновіших досягнень науки і виробництва та розвитку людських потреб.

Організація оптових закупівель це комплекс взаємозв'язаних управлінських і комерційних рішень та торгових операцій, виконанням яких забезпечується виявлення і вивчення попиту споживачів відповідно до потреб суспільства, надання і узгодження з постачальниками замов­лень на виробництво і постачання товарів, укладення договорів постачан­ня з метою визначення порядку і механізму виконання замовлень та конт­роль за надходженням товарів і додержання сторонами умов договору.

Зміст закупівельної роботи включає:

  • підготовчі операції;

  • безпосередньо закупівельні операції;

  • кінцеві операції.

На стадії підготовки до оптових закупівель торговельні підпри­ємства уточнюють свою маркетингову стратегію, здійснюють діаг­ностику ринку з метою інформаційного забезпечення закупівельної дія­льності (вивчають і прогнозують розвиток потреб, попиту і товарної про­позиції), розробляють маркетингову тактику закупівельної діяльності (розробляють оперативний план оптових закупівель, вивчають їх джерела та можливих постачальників товарів, розробляють проекти договорів постачання товарів).

Безпосередньо закупівельна робота включає укладення дого­ворів, контрактів і угод, підготовку та подання постачальникам рознаря­док на відвантаження товарів, внесення уточнень та змін до специфікацій, одержання товарів, організацію їх приймання та оплати.

Важливу роль в організації закупівельної роботи відіграють кінце­ві операції, які полягають у здійсненні оперативного обліку за виконан­ням постачальниками своїх зобов'язань, застосуванні методів впливу на недбайливих постачальників та здійсненні контролю загального стану закупівельно-реалізаційної діяльності.