Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
191
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

Замовлення

Директору__________________________________________бази

В магазин___________________________

в період з " " по " " 200р.___ прошу завезти такі товари

Назва товару, характеристика

Од.виміру

Кількість

Ціна

Сума

Зав. магазином

Його суть полягає в тому, що на основі розрахованої частоти заве­зення і одноденної реалізації визначають розмір партії завезення товарів.

Інші, більш складні методи визначення оптимальних розмірів партій і ча­стоти завезення товарів, викладені в розділі 2.11.3.

Наприклад.

1. Максимальний запас магазину становить зо днів, плановий норматив товарного запасу - 25 днів, одноденна реалізація - юо одиниць, мінімальна частота завезення для даного магазину становитиме: 2(30 - 25) = ю днів, а розмір партії - юоо одиниць.

2. Річне надходження товарів в магазин (D) - І2О тис. грн., затрати на замовлення і завезення однієї партії товарів ( С1) - 8,5 грн., затрати на зберігання 1 тис. грн. запасів у магазині у рік (С2) - 80 грн. Звідси оптимальна партія завезення (g°) буде рівною

gо = V 2 * І20 * 8,5 / 80 = 5,05 (тис. грн.),

а частота завезення товарів в магазин І2О / 5,05 = 24 (рази у рік), або збо / 24 = І5 (разів у рік.)

Доставка товарів за централізованого завезення товарів здійснюється за завчасно складеними графіками і маршрутами. Графік доставки - це розклад, в якому вказується, в які дні і години товар буде доставлятися в ма­газини. Графіки завезення розробляються, виходячи з завчасно розрахо­ваної частоти завезення і розмірів партій. Залежно від прийнятої системи подання замовлень графіки складаються на квартал, місяць, декаду або день.

Графік доставки

__________________________________________________в магазин №___________

(назва групи товарів)

на" "__________________________________________200_р.

Товар

Постачальник, адреса, номер телефону

Підлягає завезенню кг, тис. грн.

Середня партія завезення, тис. грн.

Дата завезення

Начальник торгового відділу_________________________________

Найбільш досконалою формою організації доставки товарів є їх за­везення за погодинними графіками. Суть роботи за погодинним графіком полягає в тому, що автомобілі прибувають до вантажовідправників і ван­тажоодержувачів у строго встановлений час. Робота за погодинним графі­ком вимагає вантажовідправника завчасно підготовлювати товари, наван­тажувальні механізми і товарно-транспортні документи, а одержувача -робочу силу і засоби для вивантаження. Погодинний графік, який перед­бачає конкретне завдання для кожного автомобіля на цілий робочий день, підвищує роль і відповідальність водіїв, робить їх працю більш організо­ваною і продуктивною. Впровадження погодинних графіків підвищує від­повідальність автогосподарств і постачальників за ритмічну роботу кож­ного автомобіля протягом робочого дня, сприяє зменшенню потреби в ав­тотранспорті.

На основі замовлень і графіків складаються маршрути доставки то­варів у роздрібну торговельну мережу. Маршрут - це шлях руху транспортного засобу, який визначає послідовність завезен­ня товарів у магазини, розроблений з врахуванням мінімаль­них транспортних витрат. У маршрут включається одне або кілька торговельних підприємств залежно від величини партій товарів, що до­ставляються, відстані, виду транспорту, його вантажопідйомності тощо.

У практиці торгівлі розрізняють два види маршрутів: маятнико­вий і кільцевий.

За маятникового маршруту товар на повністю заван­таженому автомобілі доставляється в один магазин, після цього автомобіль повертається до постачальника, заван­тажується і направляється в інший магазин.

За кільцевого маршруту повністю завантажений ав­томобіль доставляє одним, рейсом, товари в кілька магазинів, що знаходяться на шляху його руху.

Доцільність вибору того чи іншого виду маршруту визначається не­обхідністю максимального зниження витрат на доставку товарів.