Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.13. Система товаропостачання роздрібної торговельної мережі

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИ БУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • у чому полягає суть і значення товаропостачання роздрібної торговельної мережі;

  • які принципи організації товаропостачання торговельної мережі; як впливають фактори на організацію товаропостачання; обґрунтування форм і методів товаропостачання торговельної ме­режі;

  • який порядок складання і обґрунтування замовлень на поточне за­везення товарів; яка організація управління товаропостачанням торговельної мережі.

2.13.1. Суть і завдання раціональної організації товаропостачання торговельної мережі

Однією з вирішальних умов забезпечення безперервності процесу товарного обігу і безперебійного задоволення попиту населення є регулярне забезпечення роздрібної торговельної мережі товарами народ­ного споживання.

Товаропостачання роздрібної торговельної мережі це комплекс комерційних і технологічних операцій, спрямованих на доведення товарів до роздрібної торговельної мережі в кіль­кості і асортименті, відповідних попиту населення.

Товаропостачання роздрібних торговельних підприємств е не­обхідною передумовою виконання однієї з найважливіших функцій торгівлі - доведення товарів від виробництва до кінцевого спо­живача. Тільки за умови, коли вся товарна маса, призначена для прода­жу населенню, буде доведена до роздрібних торговельних підприємств в необхідному обсязі і асортименті, можна буде задовольнити попит насе­лення відповідно до його грошових доходів. Тому організація товаропос­тачання торговельної мережі є однією з головних функцій комерційного апарату торговельних підприємств.

У товаропостачанні роздрібної торговельної мережі виділя­ють такі основні стадії: визначення потреби в товарах; встановлен­ня раціональних схем постачання; укладення договорів на постачання то­варів; оперативний контроль за виконанням договорів постачання; вибір форм товаропостачання; визначення найбільш раціональної частоти до­ставки і оптимальних розмірів партій завезення товарів; організація до­ставки товарів в магазини; приймання, зберігання і підготовка товарів до продажу.

Раціонально організоване товаропостачання забезпечує необхідну повноту і стабільність асортименту товарів на роздрібних торговельних підприємствах, а відповідно, і високий рівень задоволення попиту насе­лення. Від організації товаропостачання залежить величина товарних за­пасів, швидкість обігу товарів, величина затрат на доведення товарів до торговельної мережі, а отже, і фінансово-економічні показники діяльності торговельних підприємств і організацій.

На організацію товаропостачання суттєво впливають об'єктивні і

суб'єктивні фактори.

Об'єктивні фактори можна об'єднати в три групи: виробничі, транспортні і торговельно-організаційні (рис.2.І3.І).

До виробничих факторів відносяться розвиток і розміщення виробництва, його спеціалізація, сезонність, наявність сировинної бази тощо. Розвиток виробництва товарів, розширення його асортименту сприяють поліпшенню постачання магазинів товарами і, навпаки, зменшення виробництва товарів, звуження асортименту призводять до труднощів в організації раціонального товаропостачання. Разом з тим, в умовах доста­тніх товарних запасів в широкому асортименті також виникають певні труднощі з організацією раціонального товаропостачання: виникає необ­хідність врахування особливостей завезення товарів в окремі магазини для правильного розміщення товарної маси між магазинами, недопущення нагромадження в них зайвих товарних запасів.

Розміщення роздрібної торговельної мережі поблизу виробничих підприємств, що випускають товари простого асортименту (особливо ван-тажомістких), дозволяє значно здешевити процес їх товаропостачання, оскільки з ланцюга товаропросування випадають оптові бази, а товари в магазини надходять транзитом.

До транспортних факторів відносяться: стан доріг, наявність транспортних зв'язків між магазинами та джерелами постачання.

До найважливіших торговельно-організаційних факторів відносяться: чисельність і склад роздрібної торговельної мережі, її розмі­щення на території районів, обсяги товарообороту підприємств, площі то­ргових залів і складських приміщень, рівень організації торговельно-оперативних і технологічних процесів, структура і особливості асортимен­ту товарів. Так, при наявності чисельної, територіальне розосередженої торговельної мережі, що включає різноманітні типи невеликих магазинів (що особливо характерно для системи споживчої кооперації і приватної торгівлі) організація товаропостачання значно ускладнюється. В цих умо­вах виникає необхідність частого завезення товарів в магазини в розукру­пненому, підсортованому вигляді, невеликими партіями, в результаті чого значно дорожчає процес товаропостачання. Крім того, суттєво збільшуєть­ся обсяг робіт по документальному оформленню завезення товарів в мага­зини.

На організацію товаропостачання суттєво впливають і суб'єктивні фактори, основними з яких є:

  • рівень управління процесом товаропостачання;

  • кваліфікація робітників, що визначають потребу в товарах;

  • достовірність комерційної інформації.

Раціонально організоване товаропостачання роздрібної торговель­ної мережі може бути організоване тільки з врахуванням дії перерахова­них факторів та застосуванням наукових методів управління процесами товаропросування з використанням економіко-математичних моделей. Оскільки безперервна зміна процесів товарообігу має певний кількісний взаємозв'язок, створюються умови для організації високоефективної са­морегулюючої автоматизованої системи товаропостачання роздрібної тор­говельної мережі. В основу такої системи повинен бути закладений прин­цип безперервного відновлення і регулювання товарних запасів у магази­нах.

Впровадження логістики в організацію товаропостачання роздріб­ної торговельної мережі дозволяє найбільш повно задовольняти попит населення при скороченні рівня товарних запасів і сприяє різкому підви­щенню ефективності торговельної діяльності.

В умовах економічної кризи питання раціональної організації товаропостачання магазинів значно ускладнилися. Спад промислового вироб­ництва, нестача в торговельних підприємств обігових коштів на закупівлю товарів, значне погіршення роботи оптової ланки призводять до того, що в даний час не дотримуються основні принципи раціональної організації товаропостачання роздрібної торговельної мережі.