Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.13.4. Управління товаропостачанням торговельної мережі

Рівень управління процесом товаропостачання впливає на його плановість, ритмічність і оперативність. Кваліфікований аналіз інформації про хід реалізації товарів і стан товарних запасів у роздрібній мережі дозволяє отримати необхідні дані про стан торгівлі, більш обґрунтовано розробляти замовлення на виробництво і постачання товарів народного споживання, оперативно регулювати товарні потоки.

Операції, що виконуються в процесі товаропостачання, мають пев­ний кількісний вимір, що дозволяє широко застосовувати в управлінні і плануванні математичні методи з використанням ЕОМ. Для цього необ­хідно організувати чітку систему інформаційного зв'язку між постачаль­никами, складами, роздрібними торговельними підприємствами і транс­портними підприємствами на основі уніфікації форм документів та систе­ми збирання інформації.

Важливою умовою підвищення ефективності товаропостачання роздрібної торговельної мережі є створення інформаційно-диспетчерських служб (ІДС) в роздрібних торговельних підприємствах (об'єднаннях, споживчих товариствах) та на оптових базах. Основними завданнями ІДС є:

  • оперативний контроль за забезпеченістю магазинів товарами, особливо повсякденного попиту і достатнього асортименту;

  • організація ритмічного завезення товарів відповідно до догово­рів, замовлень і графіків;

  • підвищення відповідальності працівників магазинів, оптових баз, підприємств за організацію товаропостачання торговельної мережі.

Для виконання цих завдань ІДС щоденно збирають оперативну ін­формацію про наявність товарів у продажу, виявляють причини відсутності у продажу окремих товарів, вживають термінові заходи щодо їх завезен­ня, приймають замовлення на завезення товарів і здійснюють контроль за їх виконанням, організовують доставку товарів у магазини, слідкують за надходженням вантажів на товарні станції, їх вивантаженням і вивезен­ням, виділенням автотранспорту та його використанням тощо.

ІДС дозволяють значно поліпшити організацію торгівлі, більш ра­ціонально використовувати наявні товарні ресурси, вживати своєчасні за­ходи щодо завезення недостатніх товарів, ефективніше використовувати робочий час працівників торгівлі.

ЧИ ЗНАЄТЕ ТЕПЕР ВИ:

1. Які завдання ставляться перед товаропостачанням роздрібної тор­говельної мережі?

2. Які вимоги ставляться до товаропостачання торговельної мережі?

3. Які переваги і недоліки складської і транзитної форм товаропоста­чання роздрібної торговельної мережі?

4. Як складаються і обґрунтовуються замовлення на поточне завезення товарів у торговельну мережу?

5. Які переваги централізованої доставки товарів над децентралізова­ною?

6. Яка роль інформаційно-диспетчерських служб у вдосконаленні то­варопостачання торговельної мережі?

2.14. Облік і контроль якості постачання товарів

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИБУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • яке значення оперативного обліку і контролю оптових закупівель товарів;

  • які показники оцінки якості постачання товарів;

  • який порядок розгляду переддоговірних господарських спорів; який порядок розгляду господарських спорів, пов'язаних з вико­нанням господарських договорів;

  • який порядок подання документів у Арбітражний суд.