Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.5. Організація закупівель товарів на ярмарках і виставках

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИ БУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • суть та види ярмарків і виставок;

  • як підготуватися до участі в ярмарку;

  • які особливості проведення ярмарків за кордоном;

  • як обладнати та оформити стенди на ярмарку;

  • як презентувати товари на ярмарку;

  • порядок підбиття підсумків роботи ярмарку.

2.5.1. Поняття, види та завдання ярмарків та виставок

Ярмарки - це регулярно організовувані комерційні заходи з обмеженим часом для продажу/купівлі товарів чи послуг на основі виставлених зразків, а також демонстрації нових досягнень і технічних удосконалень.

Характерними рисами ярмарків є їх періодичність, а також те, що в них беруть участь спеціалісти, на них є обов'язковою наявність товарних зразків, а основною метою є укладання угод на купівлю-продаж товарів чи послуг.

Близькими за змістом до ярмарків є виставки, які теж відіграють важливу роль в комерційній діяльності.

Виставки — це також ринко­ві заходи з обмеженим часом проведення, де виставляються експонати, адресовані переважно звичайним, відвідувачам (не спеціалістам) з метою пропаганди товарної продукції чи по­слуг і сприяння їх збуту.

Оскільки цілі ярмарки і виставки близькі за метою, то вони можуть проводитися одночасно (виставки-ярмарки).

За складом учасників (територіальною ознакою) ярмарки і виставки можуть бути міжнародні, між- регіональні і регіональні.

Міжрегіональні ярмарки і виставки в межах країни демонструють споживачам продукцію і послуги, запропоновані ви­робниками декількох регіонів.

Місцеві (регіональні) ярмарки і виставки демонструють уча­сникам товари та послуги конкретного регіону. Вони організовуються в багатьох регіонах країни і дають шанс для успіху на ринку. Склад відвіду­вачів тут обмежується, але учасники збираються з усієї країни та з-за кор­дону.

Міжрегіональні та місцеві ярмарки і виставки є, переважно, на­ціональними. На національні ярмарки і виставки у своїй країні допуска­ються іноземні покупці, але право продажу мають тільки національні фір­ми.

Ярмарки і виставки вважаються міжнародними за значної кількості іноземних учасників (як правило не менше ю%) і відвідувачів спеціалістів (не менше 5%). На міжнародних ярмарках і виставках експонуються това­ри і послуги однієї чи декілька галузей, їх перевагою є те, що вони зосере­джують зразки великої кількості товарів з різних країн. Це дає можливість протягом короткого часу ознайомитися з пропозиціями, отримати необ­хідну інформацію від фахівців, порівняти ціни, якісні характеристики, провести переговори, визначити комерційні умови і, в підсумку, укласти угоду.

За товарним профілем ярмарки і виставки розрізняють універсаль­ні і спеціалізовані.

Слід зауважити, що останнім часом універсальних ярмарків, тобто таких, на яких представлений весь комплекс товарів як споживчого так і промислового призначення, за кордоном більше не існує.

Замість універсальних більше практикуються багатогалузеві виста­вки і ярмарки, де представляється асортимент з детальною і продуманою класифікацією багатьох товарів галузей крупної і дрібної промисловості. Коло галузей визначається інтересами споживачів (наприклад, будівницт­во та обладнання офісів).

Спеціалізовані ярмарки і виставки представлені окремими групами товарів і послуг. Такі ярмарки в межах однієї групи зорієн­товані на потреби конкретних споживачів.

Спеціалізовані виставки та ярмарки одночасно закладають основу для ініціативи у сфері кооперації, є місцем обміну товарами, ідея­ми, ноу-хау. Тут за декілька днів можуть бути перевірені шанси стосовно збуту товарів та послуг. На спеціалізованих ярмарках та виставках прояв­ляються процеси та зміни, що відбуваються на ринку, а також визначають­ся напрями та темпи майбутнього розвитку.

За тривалістю і способом проведення виставки можна поділити на такі види: короткотривалі, пересувні, постійні виставки, торгові центри, торгові тижні.

Короткотривалі (соло-виставки) проводяться протягом не бі­льше з-х тижнів. Вони можуть носити багатогалузевий характер, або бути спеціалізованими.

Пересувні виставки організовуються з метою розширення кола відвідувачів з використанням різних видів транспорту. Плаваючі, напри­клад, організовуються Японією, Швецією, Англією. Вони влаштовуються на борту великого судна, яке відвідує портові міста декількох країн. Екс­понати розміщуються на палубах, в каютах, проходах. Тут організовуються консультації фахівців, роздаються рекламні і технічні проспекти. Демон­страція зразків може супроводжуватися продажем. Для пересувних виста­вок можуть також використовуватися автофургони, салони літаків.

Постійні виставки зразків організовуються переважно при дип­ломатичних консульствах і інших представництвах своєї країни за кордо­ном з метою демонстрації можливим іноземним покупцям зразків експор­тної продукції для укладання угод за ними.

Торговельні центри створюються національними організаціями за кордоном. Вони здійснюють широку діяльність щодо організації спеці­алізованих виставок в країнах їх місцезнаходження. Вони надають фір-мам-експонентам безоплатно виставкову плоту, здійснюють за свій раху­нок проектування і оформлення виставок, монтаж і демонтаж стендів, на­дають учасникам інформацію про кон'юнктуру ринку.

Новим видом виставок є торгові тижні. Вони організовуються пе­реважно в універсальних магазинах великих міст для показу, продажу споживчих товарів.

Ярмарково-виставкова діяльність відіграє велику роль в економіках багатьох країн. Підтвердження тому є те, що, наприклад, в Німеччині "ви-ставки-ярмарки" розглядаються як окрема галузь економіки. В цій країні в ярмарках і виставках щорічно беруть участь близько 150 тисяч учасників із І80 країн. Такі заходи відвідують близько 10 млн. відвідувачів.

Набувають важливості виставки і ярмарки в економіці України. Простежуються дві тенденції їх розвитку. Перша тенденція - це продов­ження проведення ярмарків за радянськими традиціями з використанням відпрацьованих попередніх комерційних контактів і технологій. Під це створюється певна нормативно-правова база. Однак ярмарки такого типу з кожним роком затухають, оскільки зазнають сучасного зарубіжного впли­ву, що викликано необхідністю дотримання єдиних міжнародних стандар­тів.

Друга тенденція проведення ярмарків виникла в Україні із запро­вадженням принципів ринкової економіки. Утворюється мережа фірм, організацій, які спеціалізується на проведенні ярмарків і виставок, що стає предметом їхнього бізнесу. Цей розвиток ярмарково-виставкової справи базується на зарубіжному досвіді, традиціях та правилах і зорієнтований на попит зацікавлених комерційних кіл.