Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

1.1.2. Зміст і функції дисципліни

Формулюючи зміст і предмет дисципліни "Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг", І варто виходити з того, що вона має власні специфічні закономірності, які випливають з автономного її характеру.

Зміст даної дисципліни як ринково зорієнтованої об'єктивно зумо­влений широким розвитком комерційних відносин у всіх сферах людської діяльності, новими механізмами, методами і засобами реалізації сучасних функцій сфери торгівлі.

Ринкові відносини виявляються в різноманітних формах. Однак найбільш масштабно і багатогранне вони відображаються в комерціаліза­ції, для якої характерний вільний вибір виду підприємницької діяльності, поширення товарно-грошових відносин на господарську, економічну, соціальну діяльність, розвиток товарних зв'язків, товарно-грошовий обмін продуктів праці відповідно до законів ринку. Всі ці аспекти, конкретизо­вані крізь призму завдань професійної діяльності комерсанта, є складни­ками змісту даного курсу.

Другий складник змісту комерційної діяльності, як навчальної дис­ципліни - сукупність характеристик провідної функції торгівлі - комер­ційного забезпечення процесу обігу товарів. В умовах централізованої економіки основний акцент робили і перевагу надавали функції доведення товару із сфери виробництва у сферу споживання, тобто продовженню процесу виробництва у сфері обігу. Саме на цю технологічну функцію і ви­падала переважна частина витрат обертання.

У ринкових умовах приоритетного значення набуває комерційна функція, реалізація якої пов'язана з пошуком конкурентоспроможних по­стачальників для торговельних підприємств, з формуванням системи зв'язків, з організацією оптової купівлі-продажу товару, з маневруванням товарними ресурсами і запасами, з ефективною роздрібною реалізацією товарів, післяпродажним обслуговуванням. Всі ці елементи є органічними складниками змісту комерційної діяльності.

Комерційна діяльність покликана забезпечити реалізацію ще однієї важливої функції торгівлі - товарно-грошового обміну. Для забезпечення ефективного обміну в товарно-грошовій формі використовується склад­ний арсенал комерційних методів і засобів: стимулювання збуту, оптимі-зація цін, прискорення оборотності, диверсифікація торгівельної діяльно­сті, активізація роздрібного продажу тощо.

Таким чином, конкретним наповненням змісту дисципліни "Коме­рційна діяльність на ринку товарів і послуг" є теоретичні положення, фо­рми виявлення, механізм дії конкретних відносин, методи, прийоми, засо­би реалізації, провідних функцій торгівлі: комерційного забезпечення то­варного обігу і товарно-грошового обміну.

"Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг" як нова, самостійна наукова дисципліна виконує насамперед пізнавальну функцію. Вона покликана вивчати і пояснювати процеси, явища, тенденції, які зумовлені розвитком і реалізацією комерційних відносин. Тому в теоретичному плані дана дисципліна виконує такі завдання:

  • пояснює суть, зміст комерційних відносин, зв'язків, комерцій­них процесів, операцій комерційного ризику, їх взаємозв'язок із зовніш­нім середовищем і внутрішніми елементами торговельної галузі;

  • аналізує явища, закономірності, тенденції, характерні для сфери комерційної діяльності;

  • науково обґрунтовує принципи, методи, способи організації і здійснення комерційної діяльності;

  • визначає стратегічні напрями та шляхи розвитку і підвищення ефективності комерційної діяльності на ринку товарів і послуг.

Дана наукова дисципліна виконує також методичну функцію. Вона розробляє методичні підходи і алгоритми побудови моделей, методик, прогнозів. У межах цієї функції завдання курсу такі:

  • проектування і побудова оптимальних моделей комерційної дія­льності;

  • вибір системи показників, обґрунтування розрахунків, інтер­претація і оцінка результатів комерційної діяльності;

  • оцінка і вимір комерційного ризику;

  • розробка прогнозів і їх використання в плануванні комерційної діяльності, проектуванні програм, стратегій.

Як і всяка наука дана дисципліна тісно пов'язана з практикою. Й практична функція полягає у формуванні вмінь і навичок у майбутніх фа­хівців. Цією функцією визначається низка завдань. До найважливіших з них можна віднести такі:

  • організація і управління комерційною діяльністю на оптовому ринку;

  • технологія здійснення комерційних операцій з купівлі-продажу, експортно-імпортних, посередницьких операцій та їх регулювання;

  • оптова закупівля товарів за прямими контрактами на оптових фірмах, на товарних біржах, аукціонах, через посередників;

  • оптимізація товаропостачання, впровадження прогресивних форм постачання, формування оптимального асортименту;

  • формування ефективної інфраструктури внутрішнього ринку;

  • організація роздрібного продажу товарів, подання послуг;

  • підвищення культури торгівлі і якості обслуговування;

  • створення сприятливого психологічного мікроклімату в процесі комерційної діяльності;

  • оцінка ефективності комерційних операцій і всього процесу ко­мерційної діяльності.

Курс вивчає всі види основних і допоміжних комерційних операцій незалежно від масштабів їх здійснення, складу кон­трагентів, форми угод. Це означає, що вона не обмежується вивченням, комерційної діяльності лише на внутрішньому ри­нку, а охоплює й міжнародний досвід. Крім того, дана дисцип­ліна охоплює оптову, дрібнооптову, роздрібну, оптово-роздрібну торгівлю, особливі форми торгівлі, в тому числі торговельне посередництво.

Оскільки об'єктами комерційної діяльності виступають товари і по­слуги, то і сфера відповідно обмежується товарним ринком. Правда, про­відне місце займає споживчий ринок товарів. Поза межами даного курсу залишається фондовий ринок.

1.1.3. Методи пізнання комерційної діяльності і зв'язок курсу з

суміжними дисциплінами

Наукове пізнання комерційної діяльності дозволяє проникнути в глибину комерційних процесів і операцій розкрити їх структуру, внутрішні і зовнішні взаємозв'язки, виявити рушійні сили їх

розвитку, тенденції і закономірності розвитку.

Наука виробила різноманітні методи і прийоми пізнання. Для ко­мерційної діяльності характерним є поєднання дедуктивних та індуктив­них методів, аналізу і синтезу.

При вивченні й науковому аналізі комерційної діяльності спочатку досліджуються загальні явища, процеси, після чого вони розподіляються на операції, методи, прийоми. Такий дедуктивний метод дозволяє розпі­знати складники структури комерційної діяльності у взаємозв'язку із зага­льними явищами. Зворотний метод - індукція - дозволяє з'ясувати місце і роль окремих фрагментів у комерційній діяльності.

На цьому процес пізнання не завершується. Для більш поглиблено­го вивчення компонентів комерційної діяльності і загалом процесу в гло­бальному масштабі (на рівні міжнародного товарного обміну) використо­вується метод діалектики загального, особливого і одиничного.

Оскільки комерційна діяльність характеризується організаційни­ми, економічними, соціальними, правовими аспектами, то методи пізнан­ня мають суттєву особливість. Це - системність і комплексність у вивченні комерційної діяльності з урахуванням зазначених аспектів.

Для з'ясування впливу окремих чинників на комерційну діяльність, для оцінки змін, динаміки, тенденцій широко використовується фактор­ний аналіз, економетричні і економіко-математичні методи.

Характерними методами аналізу комерційної діяльності можна вважати також методи класифікації, групувань, порівняльного і ситуацій­ного аналізу, а також методи експертних оцінок.

Курс "Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг" тісно пов'язана із загальноекономічними і суміжними конкретними науковими дисциплінами.

Теоретичним фундаментом дисципліни служить “Економічна теорія". Саме теоретичне пояснення і обґрунтування еконо­мічних явищ, ринкових процесів у сфері торгівлі, закономірностей їх роз­витку в контексті трансформацій національної економіки і глобалізації економічної діяльності можливе тільки на основі сучасних економічних теорій.

Друга методологічна дисципліна, яка активно впливає на теоретич­ні основи комерційної діяльності, - це "Маркетинг". Наукові маркетингові підходи, концепції, програми значною мірою формують теоретичну і ме­тодичну базу курсу "Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг". Крім того, результати маркетингових досліджень, маркетингові прогнози використовуються практично в комерційній діяльності.

Проміжне місце між методологічними і суміжними дисциплінами займають курси "Основи підприємництва" і "Основи комерційного бізне­су". Теоретичні положення цих курсів формують загальну концепцію ко­мерційної діяльності і її структуру. Із суміжних дисциплін цей курс найбільш тісно пов'язаний з "Тех­нологією і обладнанням підприємств торгівлі". Ця дисципліна не тільки взаємопов'язана, але і взаємообумовлена комерційною діяльністю. Без знання технологічного процесу у сфері торгівлі неможливо пізнати комерційну діяльність, оскільки ці компоненти є дві сторони однієї медалі -сфери товарного обігу.

Близьким за змістом до технології є порівняно новий курс - "Коме­рційна логістика", який також тісно пов'язаний з комерційною діяльністю в тій частині, де вивчається оптимізація комерційних процесів.

Об'єктом комерційної діяльності виступають товари і послуги, які всебічно вивчаються в курсах "Товарознавство" та "Організація і техноло­гія послуг". Взаємозв'язок між цими дисциплінами також традиційний.

Комерційна діяльність, комерційні процеси вимагають відповідних економічних умов, фінансового забезпечення, економічного регулювання, досягнення належної економічної ефективності. Всі ці аспекти вивчаються в курсах: "Економіка підприємства" та "Фінанси і кредит", тому взаємо­зв'язок з цими дисциплінами очевидний.

Функції управління, організації, контролю безпосередньо пов'язані з практичною діяльністю комерсанта. Ці функції вивчаються в курсі "Ме­неджмент", тому в процесі навчання взаємозв'язок з цим курсом необхідне посилити.

Комерційна діяльність немислима без правової бази. Оформлення угод, регулювання зв'язків, оптових операцій купівля-продажу, обслугову­вання покупців, заняття комерційною діяльністю вимагають глибоких юридичних знань. Тому вивчення комерційної діяльності, підготовка ко­мерсанта може здійснитись лише в тісному взаємозв'язку з юридичними дисциплінами, насамперед "Комерційним правом".

Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг тісно пов'язана та­кож з іншими дисциплінами: "Математика", "Статистика", "Комп'ютери: технології", "Економетрія" тощо. Теоретичні і практичні положення цш наук, їх науковий апарат використовуються для моделювання, аналізу : оцінки комерційної діяльності.

ЧИ ЗНАЄТЕ ТЕПЕР ВИ?

1. Що складає суть комерційної діяльності на ринку товарів та по­слуг?

2. Чим відрізняється комерційна діяльність від технології торгівлі за змістом?

3. Як слід розмежувати поняття "комерційна діяльність", "підприєм­ництво", "маркетинг"?

4.Які складники, структурні елементи включає в себе комерційна діяльність?

5. Які основні завдання і функції дисципліни?

6. З якими дисциплінами тісно пов'язаний курс "Комерційна діяль­ність на ринку товарів та послуг"?