Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.4.2. Оптові закупівлі товарів на основі товарообмінних операцій

В останні роки на внутрішньому ринку широкого розповсюдження набули товарообмінні них операції (зустрічна торгівля).

Товарообмінні операції (операції зустрічної торгівлі) — це такі операції, в межах яких передба­чаються зустрічні зобов'язання продавця закупити у покуп­ців товари на частину або повну вартість товарів, що по­стачаються покупцю.

Бурхливий розвиток товарообмінних операцій в Україні в останні роки викликаний кризою платіжно-фінансової системи і, як наслідок, кризою неплатежів, коли контрагенти не в змозі розраховуватися за по­стачання товарів грошима.

За економічною природою товарообмінні операції ділять на: операції натурального обміну (бартерні угоди); операції в межах про­мислового співробітництва (компенсаційні угоди); угоди з давальниць­кою сировиною.

Бартерні угоди і угоди з давальницькою сировиною широко засто­совуються на внутрішньому ринку, а компенсаційні угоди більше розпо­всюджені у міжнародній торгівлі.

Під час здійснення товарообмінних операцій оформляються такі основні види угод (рис. 2.44).

Характерною рисою бартерних операцій є оформлення одного кон­тракту, в якому фіксуються натуральні обсяги товарів, що обмінюються за збалансованими цінами. Рух зустрічних потоків товарів при цьому відбу­вається, як правило, одночасно, і на кількість товарів, що передаються сто­ронами, не впливає зміна цін на них на ринку.

Об'єктами цих операцій є обмежені набори однорідних товарів, пе­реважно сировинного походження, що практично виключає можливість маневрування товарними ресурсами. У зв'язку з цим бартер у чистому ви­гляді найменше розповсюджений у зустрічній торгівлі.

Зовнішньоторговельні бартерні угоди використовуються лише під час реалізації разових партій продукції, неконкурентноспроможних това­рів, або за відсутності валюти і власної інфраструктури.

Компенсаційні угоди - це такі угоди зустрічної торгівлі, які передбачають оплату поставленої продукції, машин, обладнання, а також надання послуг шляхом наступного зу­стрічного постачання готових товарів і надання послуг, ви­роблених з використанням, раніше одержаної продукції.

Компенсаційні угоди використовуються в тих випадках, коли конт­рагенти не володіють необхідними платіжними коштами. В цих ситуаціях постачальник продає свої товари контрагенту з умовою, що останній, ви­користовуючи ці товари у виробництві, як оплату здійснить постачання продукції, виготовленої з використанням раніше поставлених постачаль­ником напівфабрикатів, сировини, товарів або послуг з кредитування ви­робництва.

Відповідно до компенсаційної угоди кожна сторона готує два спис­ки товарів: в одному - номенклатура товарів, які сторона хотіла би отри­мати, в другому - номенклатура товарів для продажу. Після погодження номенклатури товарів і цін на них ці два списки додаються до компенса­ційної угоди і є невід'ємною її частиною.

Специфіка даної угоди полягає в тому, що у випадку неможливості виконання однією із сторін постачання обумовлених в угоді товарів, вона може відкрити рахунок в банку своєї країни на користь контрагента, який може отриману суму використати тільки в країні боржника, тобто здійс­нюються взаємні розрахунки у формі клірингу.

Угоди з давальницькою сировиною носять компенсаційний характер і стосуються сировинних товарів.

Угода полягає в передаванні однією стороною сировини для переробки на наявних вільних потужностях другої сторони і одержанні певного об­сягу напівфабрикатів або готової продукції із цієї сировини. Частина продукції залишається другій стороні як компенса­ція за переробку

.

Незважаючи на те, що за деякими оцінками на частку зустрічної торгівлі припадає близько 40% міжнародного товарообігу, бартеризація економіки свідчить про недосконалість ринкового обміну в Україні.