Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

2.10. Оптимізація шляхів товаропросування

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИ БУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • у чому полягає суть процесу товаропросування на товарному ринку; які основні поняття включає в себе товаропросування; - якими бувають форми товаропросування;

  • що розуміють під ланковістю товаропросування та яких заходів вжи­вають для її скорочення;

  • за якими принципами здійснюється оптимізація просування матері­альних благ;

  • за допомогою яких методів проводиться оптимізація процесу товаропросування.

2.10.1. Поняття і суть процесу товаропросування

Виготовлені в різних секторах виробництва матеріальні блага - то­вари проходять певний шлях із сфери виробництва через сферу обміну до кінцевого колективного або індивідуального споживача. Цей процес об'єктивно обумовлений дією низки передумов, що спричиняють рух то­варів, їх просування на товарному ринку.

Вихідними передумовами виникнення і існування процесу товаропросування є:

  • необхідність продовження виробничого процесу за межами промисло­вого чи сільськогосподарського підприемства-виробника;

  • існування певної територіальної відокремленості місць виробництва і місць споживання;

  • наявність часового розриву між моментом вигото­влення і моментом споживання.

Необхідність продовження виробничого процесу обумов­люється тим, що цикл суспільного виробництва товару не завершується в момент його виготовлення в аграрних або промислових підприємствах, він продовжується аж до моменту переходу товару в стадію кінцевого спо­живання. Таким чином, процес товаропросування є невід'ємною складо­вою частиною циклу суспільного виробництва.

Територіальна відокремленість виробництва і споживан­ня об'єктивно виникає під впливом природно-географічних і виробничих чинників: розташовують виробничі галузі з максимальним наближенням до сировинних родовищ і енергетичних баз, які часто є віддаленими від основних районів споживання. Відокремленість місць виробництва і спо­живання обумовлює необхідність транспортування готової продукції з пунктів концентрації промислових і сільськогосподарських підприємств до місць концентрації основних контингентів споживачів.

Територіальна відокремленість виробництва і споживання, техно­логічні особливості виробництва і специфіка споживання окремих товарів спричиняють виникнення часового розриву між моментом виго­товлення і споживання матеріальних благ. Абсолютна більшість то­варів широкого вжитку та матеріально-технічного призначення потребу­ють допоміжних, додаткових організаційних і технологічних операцій на шляху їх доведення від виробника до споживача в процесі перетворення виробничої номенклатури у торговельний асортимент.

Товаропросування являє собою складний організаційно-технологічний процес доведення виготовлених товарів від підприємств-виробників до кінцевих споживачів силами і засобами торговельних підприємств, комерційно-посередниць­ких формувань та елементів ринкової інфраструктури.

Основними суб'єктами процесу товаропросування є: виробники ма­теріальних благ, торговельні підприємства, комерційні посередники і еле­менти інфраструктури товарного ринку.

Процес товаропросування розпочинається на підприємствах-виробниках - підприємствах різних галузей добувної, обробної та пере­робної промисловості, в аграрних господарствах усіх видів і форм власнос­ті - в момент передачі готового продукту торговельним або посередниць­ким підприємствам. До числа торговельних підприємств, що беруть участь у товаропросуванні, відносяться усі гуртові, гуртово-роздрібні (дріб-нооптові) і роздрібні (включаючи дрібно-роздрібні) торговельні підприєм­ства усіх форм власності і різноманітного відомчого підпорядкування, ви­робничо-торговельної фірмової торгівлі тощо. Активну участь у товаро­просуванні беруть також сучасні комерційно-посередницькі форму­вання: торговельні доми, брокерські контори, збутово-постачальницькі та інші посередницькі фірми, що здійснюють агентські, дистриб'юторські, дилерські, комісійні, консигнаційні та інші функції. У процес товаропросу­вання поряд із традиційними - транспортними, експедиційними, реклам­но-виставковими поступово включаються нові елементи інфрастру­ктури товарного ринку - біржі, аукціони, страхові фірми тощо.

Об'єктами процесу товаропросування є матеріальні блага. Се­ред них основне місце посідають товари широкого вжитку і мате­ріально-технічного призначення. У той же час специфічними об'єктами товаропросування є певна частіша послуг, що носять матеріальний характер - науково-технічних, інжинірингових, туристичних тощо.

Складність процесу просування товарів від виробництва до споживання полягає в поєднанні в ньому організаційного і техно­логічного аспектів. Організаційний аспект товаропросування пе­редбачає проведення низки комерційних заходів, що стосуються поетап­ного передавання майнових прав на матеріальні блага від виробника - че­рез посередника (за наявності такого) - до кінцевого споживача. Ці заходи включають: проведення переддоговірног роботи; укладення і ви­конання договорів і контрактів; контроль за повнотою і своєчасністю виконання сторонами договірних зобов'язань. Технологічний аспект процесу товаропросування визначають операції, що органічно продовжують процес виробництва у сфері обміну: завантаження-розвантаження, транспортування, зберігання, комплектування, сортування, фасування, формування тор­говельного асортименту, передпродажна підготовка товарів тощо.

Сукупність технологічних (виробничих) операцій, що внутрішньо притаманні процесу товаропросування матеріальних благ і які послідовно виконуються на всіх його етапах з метою доведення матеріальних благ від виробництва до споживачів, утворює єдиний технологічний ланцюг цього процесу.

Основною вимогою до технологічного ланцюга товаропросу­вання є його максимальна раціоналізація. Раціональна ор­ганізація такого ланцюга передбачає своєчасне і безперебійне доведення найширшого асортименту товарів високої якості і в до­статній кількості у сферу споживання з максимальною оперативніс­тю та мінімальними затратами коштів і праці.

Виконання завдання раціоналізації технологічного ланцюга това­ропросування є можливим за умови застосування ефективних форм і ме­тодів товаропостачання і економічно обґрунтованих схем завезення това­рів; підняття рівня роботи комерційних служб усіх учасників процесу то­варопросування; уникнення нераціональних (зайвих) витрат під час переміщення матеріальних благ.

Загальна ефективність і ступінь раціональності технологічного ланцюгаа процесу товаропостачання формується під впливом системи факторів, їх можна об'єднати в такі групи: виробничі, транспортні, соціальні, торговельні, власне товарні та інші (рис. 2.10.1).

Виробничі фактори - розміщення, спеціалізація і сезон­ний характер виробництва значною мірою є визначальними для побудови всього технологічного ланцюга товаропросу­вання матеріальних благ. Нерівномірне розміщення виробничих і сільськогосподарських підприємств на території країни, як і у світовому масштабі, викликає в залученні різноманітних видів транспорту, здійс­ненні дальніх перевезень, оплаті додаткових транспортних видатків і тим самим - спричиняє зниження оперативності доставки товарів і підвищен­ня їх вартості. Нераціональна спеціалізація промислових та аграрних виробників веде до ускладнення асортименту товарів, необхідності залу­чення до процесу товаропросування додаткових посередницьких ланок, які займаються перетворенням виробничого асортименту в торговельний у власній складській мережі, регулюють частоту і формують оптимальні партії завезення товарів від вузькоспеціалізованих підприємств-

виробників. Чимала кількість товарів широкого вжитку має сезонний характер виробництва, породжений сезонністю виготовлення вихідної сировини або сезонністю придбання і споживання таких товарів, що у під­сумку впливає на загальну організацію процесу товаропросування протя­гом календарного року.

До транспортних факторів слід віднести: стан шляхів спо­лучення в регіоні; види транспорту, що застосовується у процесі товаропросування; фактична наявність і технічний стан транспортних засобів -- ті фактори, які прямо впливають на раціональність і ефективність товаропросування матеріальних благ. Зок­рема, стан шляхів сполучення, особливо автомобільних доріг є далеким від задовільного рівня, що ускладнює доставку товарів у віддалені села, хутори і важко доступні (гірські) населені пункти. Незадовільний стан транспортних шляхів нерідко спонукає до використання специфічного малоефективного транспорту (трактори, мотоцикли, гужові візки), в той час, коли найперспективнішими в сьогоднішніх умовах є сучасні швидкіс­ні види транспорту, пристосовані для дальніх, середніх і місцевих пере­везень. Сучасні вимоги до раціональної організації процесу товаропросу­вання потребують також використання багатьох видів технічно справних транспортних засобів, спеціалізованих для перевезення окремих видів то­варів на далекі і короткі відстані.

На організацію товаропросування впливають такі соціальні фак­тори, як: густота населення в регіоні обслуговування, щіль­ність його розселення, джерела і рівень грошових доходів насе­лення» Густота населення впливає на кількість торговельних підпри­ємств в регіоні, насамперед роздрібних; чим вищою є густота населення, тим більше необхідно магазинів для його обслуговування. Щільність розселення мешканців безпосередньо впливає на доставку товарів, адже чим щільніше розміщується населення по території регіону, тим меншими є транспортні затрати, пов'язані із товаропросуванням. Особли­во важливим є такий соціальний фактор, як джерела і рівень доходів населення, оскільки він обумовлює не тільки рівень інтенсивності торго­вельної діяльності, але й, відповідно, рівень інтенсивності та ефективності товаропросування в певному регіоні.

Процес товаропросування безпосередньо залежить від низки тор­говельних факторів: дислокації торговельних підприємств; їх розмірів; спеціалізації; стану матеріально-технічної бази; рі­вня організації товаропостачання та інших. Складена в регіоні дислокація роздрібних і гуртових торговельних підприємств з урахуванням поточних змін (вибуття, введення до ладу) в мережі торгове­льних закладів формує матеріальну основу для налагодження процесу то­варопросування. На характер господарських зв'язків із товаровиробника­ми безпосередньо впливають розміри торговельного підприємства - невеликі за розмірами крамниці нездатні освоїти мінімальні партії від­вантаження, що пропонуються крупними виробничими підприємствами. Спеціалізація торговельного підприємства орієнтує його до спів­праці із промисловими і аграрними виробниками асортименту, відповід-

ного до профілю цього магазину або гуртівні. В процесі організації това-ропросування необхідно враховувати також помітне відставання сучасної матеріально-технічної бази торговельної мережі, недостатнє за­безпечення багатьма елементами для здійснення технологічних операцій, що негативно позначається на безперебійності і своєчасності просування матеріальних благ. Рівень організації товаропостачання роздрібної торговельної мережі тісно пов'язаний із процесом товаропросування. Він є його завершальною складовою частиною і багато в чому визначає ступінь оптимальності і раціональності товаропросування в цілому.

Не останню роль в організації процесу товаропросування відігра­ють власне товарні фактори: асортиментна структура това­рів; їх фізико-хімічні властивості; характер транспортної та пакувальної тари. Асортиментна структура товарів впливає на зміст товаропросування - складний асортимент на шляху до крамниць зазнає перетворення в оптово-посередницьких підприємствах; товари простішого асортименту можуть доставлятися в магазини безпосередньо від товаровиробників. У процесі товаропросування товари із відмінними внутрішньопритаманними їм фізико-хімічними властивостями по­требують різних підходів до зберігання і транспортування. Якщо товари з тривалими термінами придатності можуть певний час зберігатися до мо­менту реалізації у будь-якій ланці товаропросування, то товари, що швид­ко псуються, навпаки, повинні доставлятися в магазини максимально швидко. Пов'язаний із внутрішніми властивостями товару вид транспор­тної та пакувальної (споживчої) тари впливає на вибір транспортних засобів, маршрутів перевезення, характер проведення вантажно-розвантажувальних робіт, режим зберігання, що в цілому визначає зага­льну вартість затрат на організацію процесу товаропросування.

Загальний вплив на товаропросування здійснюють такі комер­ційні фактори, як структурні і динамічні зміни на ринку і рі­вень кваліфікації комерсантів. Сучасний товарний ринок характе­ризується постійними структурними і динамічними змінами як в попиті населення, так і в товарообороті і які, в свою чергу, видозмінюють струк­туру товаропросування, приводять до змін в асортименті матеріальних благ і в напрямах товарних потоків. Рівень кваліфікації комерсантів, за­йнятих організацією товаропросування, визначає їх потенціал щодо аналі­зу і планування системи заходів, скерованих на оптимізацію товаропросу­вання, пошуку додаткових резервів для його раціоналізації.