Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать
    1. Характеристика комерційної діяльності, принципи і чинники її розвитку

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИБУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • що таке комерційна діяльність як категорія, процес, функція;

  • співвідношення понять: комерційна діяльність, комерційний процес і комерційна операція;

  • повний зміст комерційної діяльності;

  • структуру комерційної діяльності;

  • принципи здійснення комерційної діяльності;

  • чинники розвитку комерційної діяльності.

      1. Комерційна діяльність як категорія, процес, функція

Комерційна діяльність виступає як спосіб реалізації комерційних відносин, які в умовах ринково- зорієнтованої економіки стають домінуючими.

Саме ці відносини покликані всебічно

стимулювати виробництво, надати динамізму потребам, активізувати то­варно-грошовий обмін. Тому комерційна діяльність виступає об'єктивно необхідною категорією ринкової економіки, причому надзвичайно склад­ною за своїм характером і змістом.

Суть комерційної діяльності полягає е організації комер­ційних процесів, операцій, спрямованих на забезпечення систе­ми товарно-грошового обміну, і управління цилш процесами.

Отже, комерційна діяльність покликана забезпечити обмін товарів, послуг у грошовій формі. Причому забезпечити не лише момент обміну, а й усю стадію цієї відтворювальної фази. Ясно, що в такому випадку комер­ційна діяльність охоплює сукупність процесів і операцій, відповідно до зав­дань різних етапів фази обміну. Варто підкреслити, що йдеться про проце­си й операції комерційні. Щодо стосується технологічного аспекту обміну, пов'язаного з матеріально-технічним аспектом товаропросування, то він належить до технологічної функції торгівлі, яка не охоплюється комерцій­ною діяльністю.

Таким чином, в основі комерційної діяльності лежить організація комерційних процесів, операцій і управління ними.

Комерційний процес означає послідовне виконання опе­рацій, що забезпечують організаційні, економічні, соціальні, правові аспекти товарно-грошового обміну.

Комерційний процес за своєю суттю є триєдиним актом:

  • організаційним, у процесі якого здійснюється обмін товару, слуги на платіжні засоби;

  • економічним, який зумовлює зміну форм вартості в процесі міну і фіксує завершення процесу обміну;

  • правовим, який регулює правила товарно-грошового обмін зафіксовує перехід права власності на товар.

Зміст комерційного процесу залежить від того, який етап обмін) забезпечує і за якою схемою здійснюється обмін.

Комерційний процес дискретний, коли обмін здійснюється за мою: постачальник (виробник) - посередник - оптова ланка - роздр торгівля - споживач. Це означає, що комерційний процес складаєть відокремлених самостійних фрагментів.

Так, у схемі "постачальник - посередник" комерційний процес тить лише операції, пов'язані з формуванням господарських зв'язки варіанту "посередник - оптова ланка" комерційний процес ускладнює і охоплює операції, які забезпечують оптову купівлю-продаж товарів.

Комерційний процес наскрізний, коли прямо взаємодіють пост льник (виробник) і кінцевий покупець (роздрібне підприємство). Туї мерційний процес містить усю сукупність операцій, пов'язаних з реа. цією обміну у формі купівлі-продажу.

Зміст комерційного процесу залежить також від характеру угоді одноразових зв'язків комерційний процес складається, по суті, з о, операції: купівлі-продажу. Якщо зв'язки довготермінові, комерції процес суттєво ускладнюється через додаткові операції - постачання, формування асортименту, маневрування ресурсами, перепродаж тощо.

Складовим компонентом комерційної діяльності є комерці операція, яка являє собою сукупність прийомів і епосе спрямованих на забезпечення функціонування різних спи системи товарно-грошового обміну.

З'ясувати всю різноманітність комерційних операцій складно, виникає необхідність їх систематизації за основними ознаками (табл. 1.2.1).

Загалом можна виділити три класи операцій:

  • основні, які безпосередньо забезпечують процес обміну і з вартості, а також перехід власності;

  • особливі, що обумовлюють реалізацію окремих стадій си товарно-грошового обміну;

  • допоміжні, які обслуговують комерційні операції і комерції процес у цілому.

Як видно з таблиці, провідною ознакою класифікації комерції операцій є функція. Відповідно до функції можна виділити три типі мерційних операцій (купівлі-продажу, експортно-імпортні і товарообмінні), які безпосередньо пов'язані з обміном товарів, продукції, послуг.

Наступні два типи (торгово-посередницькі і орендні) викорис ють лише на окремих стадіях процесу обміну під час встановл зв'язків, тимчасового володіння товаром.

Супровідні і допоміжні операції сприяють реалізації основних і особливих операцій.

Залежно від складу суб'єктів ринку комерційні операції поділяються на внутрішні і зовнішні. Якщо одна сторона представлена зарубіжним контрагентом, то обмін, а відповідно і операція, визнається міжнародною. За участю вітчизняних контрагентів проводяться внутрішні операції. Значний вплив на характер і особливість комерційної операції має об'єкт купівлі-продажу. Так, комерційні операції з непродовольчими товарами на відміну від операцій з продовольчими товарами, забезпечують деккілька стадій процесу обміну. Для багатьох видів сировини характерні лише біржові операції, а для деяких видів інтелектуальної власності - аукціонні операції.

Значно ускладнюють зміст комерційних операцій послуги. Наприклад, інжиніринг, туризм, інформаційне забезпечення вимагають особливих організаційних методів, економічних важелів, правових інструментів.

Комерційні процеси і операції здійснюються лише за взаємодії суб'єктів ринку. На ринку товарів і послуг працює величезна кількість постачальників, посередників, оптових і роздрібних покупців. Вони вступають у взаємовідносини і тим самим закладають основу комерційної діяльності, головна мета якої - здійснення ефективного товарно-грошового обміну у формі купівлі-продажу.

Таким чином, комерційна діяльність складається з комерційних процесів і операцій, які здійснюються в процесі взаємодії ринкових суб'єктів з метою забезпечення ефективного обміну товарів і послуг (рис.1.2.1).

Комерційна діяльність, як функція, процес має свої характерніриси й особливості.

По-перше, в комерційній діяльності переплітаються всі аспекти системи обміну. Але найбільш виразно виявляються організаційно-управлінські, фінансово-економічні і правові.

По-друге, всі аспекти і складники комерційної діяльності мають єдину спрямованість у процесі взаємодії - досягнення ефективного обміну, переважно товарно-грошового. Разом з тим комерційна діяльність також сприяє товарному обмінові через бартерні, компенсаційні та операції.

По-третє, в системі завдань комерційної діяльності не завжди пріоритетним визнається отримання прибутку. Залежно від ринкової ситуації, пріоритети змінюються. Провідними завданнями можуть стати закріплення на ринку, уникнення банкрутства, отримання соціального ефекту в міжнародній комерційній діяльності - отримання політичної вигод, цих випадках прибуток тимчасово відсувається на другий план.

По-четверте, комерційна діяльність має спільний зміст і закономірності, як для внутрішнього, так і для міжнародного обміну, її не можна обмежувати рамками внутрішнього або зовнішнього ринку. Тому комерційна діяльність є глобальним явищем, загальновизнаним як у міжнародній, так і у вітчизняній торговій практиці.