Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
190
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать
      1. Посилкова торгівля

До позамагазинних форм продажу товарів відноситься продаж товарів поштою - посилкова торгівля. Це форма дистанційної роздрібної торгівлі непродовольчими товарами за каталогами, проспектами, спеціальними переліками, оголошеннями, іншою рекламною інформа­цією, за якими покупець здійснює попередній вибір та замовлення товарів і отримує їх на підприємствах поштового зв'язку.

Реалізують товари поштою суб'єкти господарювання - підприємст­ва (установи організації, фірми) та громадяни-підприємці різних форм власності. Для придбання товарів поштою покупець (замовник) відправ­ляє заяву-замовлення на адресу суб'єкта господарювання.

Відносини між учасниками процесу купівлі-продажу товарів пош­тою регулюються відповідними правилами.

Поштовими посилками реалізуються лише непродовольчі товари належної якості. Перелік цих товарів визначається суб'єктом господарю­вання самостійно, крім товарів, продаж яких заборонений законодавст­вом, та тих, що заборонені до пересилання у поштових відправленнях.

Для здійснення посилкової торгівлі між суб'єктом господарювання і підприємством поштового зв'язку укладається договір, в якому визнача­ються всі необхідні умови продажу і доставки товарів та реквізити сторін.

Посилкова торгівля здійснюється всіма відділеннями поштового зв'язку, які мають каталоги з переліками товарів та реквізити фірм.

Для придбання товарів покупець заповняє заяву-замовлення на бланку установленої форми у двох примірниках, один з яких залишається у покупця, інший - надсилається на адресу посилкової фірми простим чи рекомендованим листом, факсом тощо. Не приймаються до виконання замовлення від підприємств, установ, організацій, а також колективні за­мовлення від громадян.

Строк виконання замовлення визначається фірмою самостійно, але він не повинен перевищувати 5 робочих днів з дня одержання замовлення.

У поштове відправлення укладається касовий чек, перший примір­ник товарного чека, рахунок-фактура або опис вкладення.

Розрахунки за продаж товарів поштою можуть здійснюватися у ви­гляді попередньої оплати - грошовими поштовими переказами, чи після­платою - готівкою в момент одержання замовлення у відділенні поштово­го зв'язку. До суми оплати входять вартість товару та вартість його переси­лання.

Під час видавання покупцеві поштового відправлення працівник відділення поштового зв'язку повинен розкрити його і звірити вміст з рахунком-фактурою чи описом.

У разі виявлення розходження, пошкодження, нестачі, недоліків чи фальсифікації товару покупець за своїм вибором має право вимагати від фірми:

  • безплатного усунення недоліків або відшкодування витрат на їх виправлення покупцем;

  • заміни на аналогічні товари належної якості; відповідного зменшення їх купівельної ціни; заміни на аналогічний товар іншої моделі з відповідними пере­рахунками купівельної ціни;

  • розірвання договору та відшкодування збитків.

Якщо товар відповідає замовленню, то претензії від покупця не приймаються. Разом з тим, покупець має право протягом 14 днів обміняти товар належної якості на аналогічний, якщо він не підійшов за формою, фасоном, розміром, кольором тощо. Для цього на адресу посилкового під­приємства направляється відповідна заява, до якої додаються пломби, яр­лики. Обмін здійснюється за рахунок покупця.

Найбільш відомими і популярними в Україні зарубіжними посил­ковими фірмами, які здійснюють торгівлю за каталогами, є ОТТО і 8сп\уаЬ. Маючи розгалужену мережу пунктів для прийому замовлень за каталогами, вони здійснюють посилкову торгівлю широким асортиментом товарів - від галантереї і парфумів до складної побутової техніки і товарів нечастого і періодичного попиту.

Поряд з ними функціонують фірми, які пропонують за каталогами товари більш високої якості. Це каталоги фірм Peter Justesen, Neckermann, JC Penney і деякі інші.

Представники посилкових фірм на Україні створюють центри замо­влень, де приймають замовлення від потенційних покупців, які оплачують вартість товару і його доставки.

Замовлення можуть подаватися як персонально в центрах замов­лень, так і факсом.

Деякі фірми практикують оплату спочатку тільки вартості доставки, а самого товару - після його прибуття. Для постійних клієнтів можлива оплата товарів і їх доставки уже після виконання замовлення.

Ціна товару, який доставляється посилкою, складається з ціни за каталогом і суми націнки. Націнка включає транспортні витрати і доход центру замовлень.

Тому ціни на товари, які купуються за каталогами, як правило вищі, ніж в стаціонарній торговельній мережі, що зумовлено також проходжен­ням їх через митниці тощо.

Замовлений товар доставляють через місяць-півтора на склад фір­ми, або за окрему плату додому покупцю.

В останні роки зміни в умовах життя, поява нових методів збуту то­варів в країнах Західної Європи не призвели до зниження обсягів продажу поштою. Це викликано низкою переваг, характерних для цього виду тор­гової мережі. Зокрема, пересилання товарів поштою дозволяє краще задо­вольнити запити сільського населення, для якого характерний низький рівень обслуговування в місцевих магазинах, вузький асортимент товарів, відсутність можливості регулярно відвідувати міські магазини через їх від­даленість. Крім того, для продажу поштою пропонується широкий асор­тимент товарів, якого не можливо створити в жодному магазині.

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ ТЕПЕР?

  1. Які форми роздрібного продажу товарів вважаються позамагазинними?

  2. Що таке дрібнороздрібна торгівля?

  3. Яким документом регламентується порядок продажу товарів на підприємствах дрібнороздрібної торгівлі?

  4. Які Ви знаєте види ярмарків?

  5. Що таке "базар"?

  6. Який існує порядок продажу товарів поштою?

  7. Які встановлені строки виконання замовлень?

  1. Які права надані правилами продажу товарів поштою покупцеві?