Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
193
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать
    1. Магазинні форми продажу товарів

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИ БУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • що належить до магазинних та позамагазинних форм продажу това­рів;

  • які методи продажу товарів є традиційними, прогресивними, чим во­ни відрізняються;

  • які загальні принципи покладено в основу самообслуговування;

  • чим відрізняється самообслуговування від продажу за зразками, з від­критим викладанням;

  • особливості організації дрібнороздрібної, розносної, розвізної та по­силкової торгівлі;

  • що таке "активні форми продажу товарів"; що відноситься до особливих форм організації торгівлі.

      1. Класифікація форм і методів продажу товарів

Основою всієї діяльності магазинів, як пунктів остаточного продажу товарів, є комерційна робота, яка спрямовується на здійснення різноманітних організаційних, управлінських та фінансових операцій з організації і управління торговельно-оперативними процесами. Основна мета комерційної роботи в роздрібній торгівлі - прийняття оптимальних рішень, які сприяють одержанню максимального прибутку за найбільш повного задоволення запитів населення і високої культури обслуговуван­ня.

Для успішного виконання основного завдання - продажу товарів -магазин здійснює широку торговельно-оперативну діяльність, яка склада­ється з окремих взаємопов'язаних процесів. Основні з них: вивчення купі­вельного попиту населення для визначення обсягів закупівлі товарів і фор­муванні асортименту, закупівля і завезення товарів в магазин, приймання, зберігання і підготовка до продажу, реалізація товарів і обслуговування покупців, реклама, оформлення документів та ведення фінансових операцій.

Операції торговельного процесу обслуговування покупців поділя­ються на основні і допоміжні. До основних належить продаж товарів у тор­говельному залі і обслуговування покупців, до допоміжних - приймання, зберігання і підготовка товарів до продажу. При цьому всі складові части­ни торговельно-оперативної діяльності взаємопов'язані між собою і виті­кають одна з одної.

Залежно від методів продажу структура і послідовність виконання операцій та схеми торговельно-технологічних процесів можуть бути різ­ними (рис 3.3.1). Найбільш трудомістка схема - в магазинах, які застосо­вують традиційний метод продажу товарів - через прилавок обслугову­вання. У разі організації роботи за методом самообслуговування деякі тор­говельно-технологічні операції виконуються покупцями, що призводить до зменшення кількості операцій в торговому залі і спрощення схеми.

У цілому торговельно-технологічний процес в магазині можна по­ділити на три основні частини:

  • операції з товарами до запропонування їх покупцям, які пере­дують надходженню товарів у торговий зал магазину;

  • операції безпосереднього обслуговування покупців;

  • додаткові операції з обслуговування покупців (рис.3.3.2).

Процес продажу товарів І обслуговування покупців - це сукупність операцій, які забезпечують зміну форм вартості та доведення товарів до споживачів. Таким чином продаж товарів у роздрібній торговельній ме­режі є підсумковим етапом обігу товарів народного споживання і необхід­ною умовою задоволення попиту населення. У зв'язку з цим організації роздрібного продажу товарів має бути підпорядкована вся комерційна ді­яльність підприємств оптової і роздрібної торгівлі.

Структура і характер операцій з продажу товарів залежать від асор­тименту товарів та методів їх продажу. Суттєво відрізняються характер та зміст операцій з продажу товарів повсякденного попиту (покупець, як правило, проводить їх відбір без участі продавців) і товарів складного асо­ртименту, нечастого і періодичного попиту (як правило, потрібна консультація продавців).

Залежно від місця реалізації товарів, у практиці торгівлі розрізняють магазинні та позамагазинні форми торговельного обслуговування покупців (рис. 3.3.3).

До магазинних форм торговельного обслуговування населення від­носять продаж товарів у стаціонарних підприємствах роздрібної торгівлі, які мають торговий зал та допоміжні приміщення для виконання циклу операцій торговельно-технологічного процесу з підготовки до реалізації та продажу товарів покупцям. Як правило, це великі торговельні підприємс­тва. Вони мають всі можливості для організації культурної торгівлі та здійснення додаткових послуг покупцям.

Основними позамагазинними формами торговельного обслугову­вання покупців вважається реалізація товарів через роздрібні торговельні одиниці (за винятком магазинів) і підприємства дрібнороздрібної торго­вельної мережі. До них належать автомагазини та автопричепи, мото- та гужові розвозки, торговельні автомати, павільйони, палатки, ларки, кіос­ки, а також підприємства роздрібної посилкової торгівлі, ярмарки, базари, аукціони (рис.З.3.4).

Зміст та послідовність операцій, які виконуються в роздрібній тор­говельній мережі, залежать від методів продажу.

Методами роздрібного продажу товарів називають сукупність прийомів і способів, за допомогою яких здійснюється виконання торгове­льно-технологічних операцій в процесі продажу товарів. Методи продажу, які використовуються в сучасній роздрібній торгівлі, відрізняються між собою способами, прийомами виконання операцій обслуговування покуп­ців, відбору товарів, формування комплексних купівель, а також техноло­гією розрахунків за товари.