Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать
    1. Особливі форми продажу товарів

ПРОЧИТАВШИ ЦЮ ГЛАВУ, ВИ БУДЕТЕ ЗНАТИ:

  • що таке особливі форми продажу товарів;

  • якими нормативними актами регулюються особливі форми про­дажу товарів;

  • які основні розділи включають правила комісійної торгівлі не­продовольчими товарами;

  • яким чином здійснюється приймання товарів на комісію, оцінка, продаж і повернення нереалізованого товару; що таке продаж товарів у кредит;

  • які основні положення висвітлені в правилах продажу товарів у кредит;

  • що таке аукціон; як проводяться аукціонні торги; який існує порядок продажу уцінених товарів; що таке магазини "секонд-хенду".

3.6.1. Комісійний продаж непродовольчих товарів

До особливих форм продажу товарів відносять комісійну торгівлю, продаж товарів тривалого користування в кредит, продаж уцінених това­рів та реалізація товарів на аукціонах.

Комісійний продаж товарів - це реалізація населенням особистих речей, які за різних обставин виявилися непотрібними, через мережу спеціально організованих магазинів, чи відділів (секцій) в універмагах.

Перевагою такої торгівлі є те, що вона надає допомогу громадянам, позбавляючи їх необхідності продавати товари особисто, та збільшує обся­ги товарообороту магазинів без залучення додаткових оборотних коштів та товарних ресурсів.

Порядок здійснення комісійної торгівлі непродовольчими товара­ми на території України регулюється відповідними правилами. Вони рег­ламентують порядок комісійної торгівлі господарюючими суб'єктами всіх форм власності за винятком комісійного продажу автомобілів, мотоцик­лів, тракторів, інших транспортних засобів та номерних агрегатів до них, а також ювелірних виробів із дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, які регулюються окремими правилами.

Сторонами торгового процесу за комісійного продажу товарів є: го­сподарюючий суб'єкт, який приймає товар на комісію (комісіонер), і гро­мадянин, в окремих випадках - підприємство (організація, установа), які здають товар на комісію (комітент).

За договором комітент доручає комісіонеру продаж товару за певну винагороду, розмір якої не повинен суперечити чинному законодавству і визначається за згодою сторін.

До моменту продажу в магазині за комітентом зберігається право власності на товар, що прийнятий на комісію. Матеріальну відповідаль­ність за пошкодження або утрату товару перед комітентом несе комісіонер. Комітент вправі в будь-який час забрати зданий на комісію товар за наяв­ності квитанції, документа, що засвідчує особу, та заплативши за зберіган­ня обумовлену в договорі суму.

Термін продажу на комісію речей становить бо календарних днів. Якщо протягом цього терміну товар не продано, правилами передбачена його уцінка в таких розмірах:

  • на 30% від попередньої вартості товарів після бо днів реалізації;

  • на 40% від залишкової ціни після першого її зниження, якщо товар не реалізовано протягом наступних 15 днів.

Якщо товар не реалізовано і після другої уцінки протягом наступ­них 15 календарних днів, комісіонер знімає його з продажу, без письмово­го попередження комітента.

Повертаючи комітенту нереалізовані товари, які були у господарю­ючого суб'єкта більше одного робочого дня, комітент відшкодовує витрати за зберігання його товару як за повний місяць у таких розмірах:

  • за перші зо календарних днів -- 2 відсотки визначеної ціни то­вару;

  • за наступні зо календарних днів -- з відсотки визначеної ціни товару;

  • за наступні зо календарних днів - 4 відсотки від залишкової ці­ни товару після проведених уцінок.

За кожний день зберігання знятого з продажу товару після закін­чення 90 календарних днів з комітента стягується пеня, розмір якої ви­значається договором.

Проведена уцінка зданих на комісію товарів відображається на всіх примірниках квитанції та на товарному ярликові. Умови уцінки прийня­тих на комісію товарів вказуються в квитанції, яка видається комітентові. Свою згоду на проведення уцінки комітент підтверджує підписом на квитанції.

Якщо умови здавання (терміни або розміри уцінок) не влаштовують комітента, комісіонер має право не прийняти товар на комісію.

На комісію приймаються як нові, так і користовані непродовольчі товари, придатні для використання, і ті, що не потребують ремонту. При­ймається також від відповідних організацій конфісковане, безгоспне май­но, а також речі, які вилучені у громадян за рішенням судів на відшкоду­вання заподіяної шкоди.

Товари від юридичних осіб приймаються згідно з товарно-супровідними документами та за наявності інформації про товар, викла­деної відповідно до законодавства про мови.

Приймання на комісію нових товарів здійснюється за наявності у комітента (крім фізичної особи, яка не має статусу підприємця-громадянина) документів, що підтверджують належну якість товарів, а приймання товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації - за наявності сертифіката відповідності або його копії чи свідоцтва про визнання іно­земного сертифіката у державній системі сертифікації.

Товари, що не підлягають обов'язковій сертифікації в Україні, при­ймаються на комісію за наявності гігієнічного висновку державної санітар­но-гігієнічної експертизи.

Правилами заборонено продаж на комісійних засадах зброї, боє­припасів, військової техніки, вибухових та отруйних речовин, ліків, нарко­тиків, армійського спорядження та інших. Заборонено приймати товари з простроченим терміном реалізації, товари від неповнолітніх віком до І8 років, а також речі працівників магазину та членів їх сімей.

При здаванні речей на комісію громадяни України подають пас­порт, іноземці - вид на проживання в Україні, або документ, що його за­міняє.

На кожну одиницю товару виписується квитанція у двох примірни­ках і товарний ярлик. Після їх підписання оцінником, комісіонером і комі­тентом перший примірник квитанції вручається комітенту, другий зали­шається у комісіонера і додається до товарного звіту, а товарний ярлик прикріпляється до прийнятого на комісію товару.

Технічно складні товари, на які не пройшли гарантійні терміни ви­користання, приймаються на комісію тільки з паспортом і гарантійним талоном, які передаються новому господареві речі після її продажу.

Ціни під час приймання товару встановлюються на основі попиту за згодою комітента і комісіонера.

Якщо в процесі реалізації виявлено приховані дефекти, комісіонер повинен зняти з продажу такий товар, про що складається відповідний акт у присутності комітента.

Прийняту на реалізацію річ не пізніше наступного дня виставляють в торговому залі.

У правилах передбачено оплату за товари, що купляються в комі­сійному магазині, як готівкою, так і чеками банків, чи за допомогою пластикових карток.

Якщо куплений товар не новий, то повернення його магазину можливе лише за згодою комісіонера.

Гроші за проданий товар виплачуються на третій день після прода­жу за умови подання квитанції та паспорта, або документа, що його замі­няє.