Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Апопій КД.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
42.3 Mб
Скачать

3.6.2. Продаж товарів у кредит

Продаж товарів тривалого користування в кредит популярний у на­селення, оскільки дозволяє придбати непродовольчі товари з розстрочкою платежу без попереднього нагромадження коштів.

Номенклатура товарів, які продаються в кредит, досить широка. Вона нараховує сотні найменувань і постійно розширюється. У кредит продаються непродовольчі товари, які мають тривалі терміни служби (придатності). Перелік товарів для продажу в кредит визначає господа­рюючий суб'єкт відповідно до орієнтовного переліку товарів, який затверджено правилами продажу товарів тривалого користування в кредит. Для продажу в кредит рекомендовано: телерадіоапаратура, електропобутові товари, музичні інструменти, меблі, садові будинки, будівельні матеріали, транспортні засоби, а також товари широкого вжитку: одяг, взуття, ткани­ни, килими тощо.

Основними пунктами продажу товарів у кредит є підприємства роздрібної торгівлі, перелік яких затверджується управліннями торгівлі обласних держадміністрацій (для магазинів державної торгівлі), правліннями райспоживспілок і районних споживчих товариств (для магазинів споживчої кооперації) та відповідно до статутів приватних підприємств, юридичних осіб, суспільних (громадських) об'єднань, спільних підприємств тощо.

Товари у кредит можуть купувати всі громадяни, які мають постій­не місце проживання і працевлаштовані.

Юридичною основою продажу товарів в кредит є укладання дого­вору - зобов'язання, згідно з яким магазин зобов'язується продати, а по­купець - оплатити обумовлений в договорі товар в терміни і в розмірах, передбачених договором.

Оплата за товари, як і сплата внесків, здійснюється за цінами, які діють на дату продажу. Зміни цін на товари, аналогічні проданим, в май­бутньому не ведуть до перерахунку вартості.

В договорі передбачена мінімальна сума першого внеску: 25% їх вар­тості, а товарів за ціною понад 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - не менше як 50%. Сума, що залишилася, сплачується покуп­цем у строк від 6 до 12 місяців (товарів вартістю понад 20 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян - до 2 років).

Разом з тим сума кредиту, що надається, не повинна перевищувати 3-місячної заробітної плати (стипендії, пенсії, заробітку) в разі розстрочки платежу на 6 місяців; 6-місячної - в разі розстрочки на 12 місяців і 12-місячної - на 2 роки.

У випадку, коли товар коштує більше зазначених вище сум, різниця між вартістю товару та сумою наданого кредиту повинна бути сплачена покупцем одночасно з оплатою першого внеску.

На покриття витрат, пов'язаних з організацією продажу товарів в кредит, господарюючий суб'єкт справляє проценти від суми наданого кре­диту. Ставки процентів визначаються згідно з Законом "Про оподаткуван­ня прибутку підприємств" і в разі змін ставок за банківські кредити не пе­рераховуються.

Під час укладання договору подає паспорт і довідку з місця роботи (навчання). Довідки видаються адміністрацією підприємства лише тим особам, які пропрацювали не менше 6 місяців.

Згідно з чинним законодавством підприємства (організації) вида­ють своїм працівникам лише одну довідку, наступна довідка може бути видана лише після повного розрахунку за товари, продані за раніше одер­жаною довідкою.

Якщо виникає потреба, то відомості про прописку покупця представ­ник магазину може перевірити в адресному бюро.

Договір-зобов'язання складається у трьох примірниках, один з яких залишається в магазині, другий - видається на руки покупцеві, третій -надсилається підприємству, що видало довідку, для здійснення розрахун­ків. Розрахунки проводяться один раз в місяць шляхом відрахування із за­робітної плати (стипендії) суми чергового платежу в строки і в розмірах, передбачених договором-зобов'язанням. Студенти, пенсіонери, учні вно­сять платежі безпосередньо магазину готівкою.

За несвоєчасне внесення покупцями платежів з них стягується пеня.

В разі звільнення працівника з роботи адміністрація підприємства повинна утримати з нього заборгованість, що залишилася.

Якщо розрахунки за придбані товари не проведені з вини підпри­ємства (установи, організації), чи проведені несвоєчасно, вони сплачують господарюючим суб'єктам пеню в установленому розмірі.

У випадках, коли оплата за товари, придбані в кредит, не проведена з поважних причин (хвороба або смерть членів сім'ї, перебування на вій­ськовій перепідготовці), керівник господарюючого суб'єкта може відстро­чити платежі, але не більше, ніж на 2 місяці, про що надсилається письмо­ве повідомлення на місце роботи (навчання) покупця.

У разі прострочення сплати покупцем трьох чергових платежів вся сума заборгованості та відповідна пеня стягуються у примусовому поряд­ку, незалежно від настання строку чергових платежів. Стягаються ці суми шляхом отримання виконавчого напису нотаріальної контори, або за рі­шенням суду.