Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать
  1. На визначення частини страхової премії, що підлягає поверненню страхувальникові у разі зменшення страхової суми.

ЧП = Cn1 x K2 СП2 x K1,

де ЧП — частка страхової премії, що підлягає поверненню страху­вальникові у випадку зменшення страхової суми;

Cn1 — страхова премія, що обчислена за більшою (початковою) страховою сумою;

СП2 — страхова премія, що обчислена за меншою (перегляну­тою) страховою сумою;

K1 та K 2 — відповідні коефіцієнти, що враховують пропорцій­ність терміну страхування та витрати на ведення справи залежно від моменту зменшення страхової суми.

9. На визначення страхової оцінки, страхової суми, збитку і страхового відшкодування з обов'язкового страхування врожаю сільськогосподарських культу і багаторічних насаджень сільськогосподарськими підприємствами

державної форми власності і врожаю

ернових культур і цукрових буряків

сільськогосподарськими

підприємствами

всіх інших форм власності

COb = ЗП x Bcp x Ц,

де COb — страхова оцінка врожаю, грн; ЗП — загальна площа посіву, га; Bcp — врожайність з одного гектара, ц/га; Ц — ціна 1 ц врожаю, грн.

CC = COb x 0,7,

де CC — страхова сума врожаю, грн; CObстрахова оцінка врожаю, грн; 0,7 — коефіцієнт страхового покриття.

CB = З x 0,7,

де CB — страхове відшкодування, грн; З — збиток, грн;

0,7 — коефіцієнт страхового покриття.

10. На визначення частки страховика в покритті збитків за умови подвійного страхування майнового об'єкта (реалізація принципу контрибуції)

Найпростіший метод розподілу відповідальності між страхо­виками ґрунтується на пропорційному підході. Сутність його полягає в такому. Припустимо, що в трьох страховиків застрахо­ваний один і той самий автомобіль на суми відповідно 16 500, 18 000 і 20 200 грн. Загальна страхова сума становить 54 700 грн. Частка першого страховика дорівнює 30,2 % (16 500: 54 700), другого — 32,9 (18 000: 54 700) і третього — 36,9 % (20 200: 54 700). Якщо доведеться покривати збитки у зв'язку з викраден­ням автомобіля, що мав реальну вартість 20200 грн, суми, при­значені для відшкодування, будуть розподілені в таких самих пропорціях. Отже, перший страховик сплатить 6100, другий — 6645, а третій — 7455 грн.

  1. На визначення дійсної вартості застрахо­ваного автомобіля, збитків, завданих дорож­ньо-транспортною пригодою і відшкодування за системою дійсної вартості

ДВа = ПВх Kn,

де ДВа — дійсна вартість автомобіля, грн; ПВ — первісна вартість автомобіля, грн; Kn — коефіцієнт придатності.

з = два - Дп + в,

де ДВа — дійсна вартість автомобіля на день події, грн;

Дп — придатні для подальшого використання деталі з урахуван­ням ступеня їх знецінення, грн;

В — необхідні витрати на приведення деталей до придатного стану, грн;

Якщо автомобіль страхується в повній вартості (страхова сума і страхова оцінка рівні), то страхове відшкодування виплачується в повному обсязі за вирахуванням безумовної франшизи за умови, що вона встановлена в договорі.

  1. На розрахунок страхової суми, страхового платежу, збитку та страхового відшкодування за загальною аварією в морському страхуванні

них як

Страхова сума для кожного власника вантажу визначатиметься в розмірі реальної вартості його вантажу. Страховий тариф устано­влюється за кожним видом вантажу, з урахуванням усіх притаман-X їм імовірнісних характеристик Страхові премії визначаються добуток страхової суми на страховий тариф. Якщо судно сідає на мілину, і єдина можливість зрушити його з місця — викинути частину вантажу за борт, що відповідає умовам загальної аварії. У цьому випадку визначається найважчий вантаж, що його буде викинуто за борт, а його вартість буде пропорційно розкладена на всіх учасників: власників вантажів, судновласника та фрахтовика (залежно від умов фрахту).

Частка кожного з власників вантажу в розмірі страхового від­шкодування визначатиметься відношенням добутку розміру збит­ку, спричиненого викиданням за борт найважчого вантажу, і варто­сті застрахованого вантажу власника, частка якого визначається до контрибуційного капіталу (загальна сума вартості по судну, ванта­жах та фрахту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]