Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

5. Вирішення суперечок між суб'єктами страхування. Умови припинення дії договору

Суперечка — поняття багатозначне. Загальним для всіх значень є відсутність єдиної думки її учасників, наявність розхо­джень у їхніх поглядах, протиборство.

Довідково. Суперечка будь-яке зіткнення несумісних ду-I мок, під час якого кожна сторона відстоює свою правоту.

В основі суперечки лежать об'єктивні протиріччя матеріального світу і неоднакові потреби та інтереси людей. Учасниками супере­чки є опонент, який висуває і обстоює думку-тезу, і опонент, який піддає сумніву чи заперечує тезу іншої сторони. Третім, колектив­ним суб'єктом суперечки є аудиторія, хоча суперечка може відбу­ватися і за її відсутності.

У разі зіткнення несумісних думок суб'єктів страхових право­відносин інстанцією для встановлення істини є суд. Суд може та­кож визнати договір страхування недійсним, що є підставою для припинення його дії. Недійсність договору страхування пов'язана з його укладенням після страхового випадку, а також, якщо об'єктом договору страхування є майно, що підлягає конфіскації на підставі судового вироку або рішення, що набуло законної сили.

Іншими підставами законодавство визнає згоду сторін; закінчення строку дії договору; виконання страховиком зобов'язань перед стра­хувальником у повному обсязі; несплату страхувальником страхових платежів у визначені договором строки. При цьому договір уважаєть-ся достроково припиненим у випадку, коли перший або черговий пла­

тіж не був сплачений за письмовою вимогою страховика впродовж де­сяти робочих днів з моменту пред'явлення такої вимоги страхуваль­нику, якщо інше не передбачено умовами договору; ліквідації страху­вальника — юридичної особи або смерті страхувальника-громадянина чи втрати ним дієздатності, за винятком випадків, передбачених стат­тями 22, 23, 24 Закону «Про страхування»; ліквідації страховика в по­рядку, встановленому законодавством України; прийняття судового рішення про визнання договору страхування недійсним; в інших ви­падках, передбачених законодавством України.

Дію договору страхування може бути достроково припинено за вимогою страхувальника або страховика, якщо це передбачено умовами договору страхування. Дія договору особистого страху­вання не може бути достроково припинена страховиком, якщо на це немає згоди страхувальника, який виконує всі умови договору страхування, та якщо інше не передбачено умовами договору та за­конодавством України.

Про намір достроково припинити дію договору страхування будь-яка сторона зобов'язана повідомити іншу не пізніше як за 30 календарних днів до дати припинення дії договору страхування, якщо інше ним не передбачено.

У разі дострокового припинення дії договору страхування, крім договору страхування життя, за вимогою страхувальника страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закін­чення дії договору, з відрахуванням нормативних витрат на веден­ня справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактич­них виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за цим договором страхування. Якщо вимога страхуваль­ника обумовлена порушенням страховиком умов договору страху­вання, то останній повертає страхувальникові сплачені ним страхо­ві платежі у повному обсязі.

У разі дострокового припинення договору страхування, крім страхування життя, за вимогою страховика страхувальникові пове­ртаються повністю сплачені ним страхові платежі. Якщо вимога страховика обумовлена невиконанням страхувальником умов дого­вору страхування, то страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору страхування, з ви­рахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхових тарифів, фактичних виплат страхових сум та страхових відшкодувань, що були здійсненні за цим догово­ром страхування.

У разі дострокового припинення дії договору страхування жит­тя страховик виплачує страхувальникові викупну суму, яка є май­новим правом страхувальника за договором страхування життя.

Якщо вимога страхувальника зумовлена невиконанням страху­вальником умов договору страхування, страхувальникові поверта­ється викупна сума.

За умови дострокового припинення договору страхування не допускається повернення коштів готівкою, якщо платежі було здій­снено в безготівковій формі.

Контрольні питання

  1. У чому полягає сутність правовідносин між стра­ховиком і страхувальником і договору страхування?

  2. Розкрийте зміст правил страхування.

  3. Розкрийте порядок укладання договору страхування.

  4. Коли договір страхування набуває чинності? Що є валютою у страхуванні?

  5. Розкрийте коло обоє 'язків страховика.

  6. Що належить до обоє 'язків страхувальника?

  7. Чи урегульовує Закон України «Про страхування» питання переходу прав страхувальника до іншої особи?

  8. У яких випадках страховик може відмовити стра­хувальникові у здійсненні страхової виплати або страхо­вого відшкодування?

  9. Що таке суперечка? У який спосіб вирішуються суперечки між страховиком і страхувальником?

  10. Розкрийте умови припинення дії договору страху­вання.

СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ

  1. Сутність страхування життя.

  2. Таблиц] смертності та мета їх використання у стра­хуванні життя.

  3. Програми страхування життя.

  1. Змішане страхування життя.

  2. Страхування дітей.

  3. Весільне страхування.

4. Добровільне пенсійне страхування життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]