Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

4. Порядок укладання підприємством договору страхування ризику втрати майна та припинення його дії

Договір страхування може бути укладений на термін до одного року, на один рік або на більший період. В останньому ви­падку страхові компанії щорічно переглядають страхову оцінку майна та корегують страхову суму, адже страхування майна юри­дичних осіб належить до сфери короткострокового ризикового страхування.

Підставою для укладення договору страхування є заява встано­вленої форми, підписана керівником підприємства чи його заступ­ником та головним бухгалтером. Заява обов'язково скріплюється печаткою. Крім того, до заяви додається опис майна щодо якого організовується страховий захист з визначенням його балансової (дійсної) вартості. Опис теж підписується керівником і головним бухгалтером та скріплюється печаткою.

Страховик має право оглянути майно та провести експертизу щодо оцінки ризику настання страхового випадку, а також отрима­ти від страхувальника всю необхідну інформацію про майно. Стра­хувальник несе повну відповідальність за достовірність наданої ін­формації. У випадку виявлення неправдивих даних страхова компа­нія має право відмовити у виплаті всього або частини страхового відшкодування.

Договір страхування набуває чинності з 00 годин доби, зазначе­ної в договорі, але не раніше дня, наступного за днем надходження страхового платежу на розрахунковий рахунок страхової компанії.

Якщо в період дії договору страхувальник виявить намір зміни­ти його умови (страхову суму, склад застрахованого майна в біль­шу чи меншу сторону, змінити адресу чи місцерозташування за­страхованого майна), то в цьому випадку видається адендум, який з моменту підписання його сторонами вважається невід'ємною час­тиною договору страхування.

Довідково. Адендум доповнення до договору страхування чи перестрахування, яке містить узгоджені сторонами зміни ра­ніше визначених договорами умов [36].

Якщо страхувальник змінює рівень застрахованого ризику, то страхова компанія повинна бути про це проінформована в обов'язковому порядку. Зміни у складі майна можуть відбутися внаслідок реконструкції виробництва, використання інших видів сировини, речовин, матеріалів, іншої послідовності технологічних

операцій, схем та режиму процесів, передачі майна в оренду чи за­ставу, передачі права на майно іншій особі, зупинки виробництва чи суттєвої зміни його характеру, а також переобладнання буді­вель, споруд, пошкодження чи знищення застрахованого майна не­залежно від того, чи підлягають такі збитки відшкодуванню стра­ховиком. Приховування інформації про зміну ступеня ризику чи несвоєчасне її надання загрожує відмовою у виплаті страхового відшкодування.

У випадку збільшення ступеня ризику страхове покриття за укладеним договором може не припинятися за умови сплати додат­кової страхової премії, визначеної страховиком, що розраховується в такий спосіб:

ДП = (СП2 - Cn1) X T / 12, (6.2)

де ДП — додаткова страхова премія;

Cn1 — премія, що визначена за меншою страховою сумою;

СП2 — премія, що визначена за більшою страховою сумою;

T — кількість місяців, що залишилась до закінчення терміну страхування від моменту збільшення страхової суми.

Якщо підвищення ступеня ризику вимагає внесення змін до до­говору страхування, то страховик на прохання страхувальника оформлює адендум.

У період дії договору страхування страхова компанія контролює стан застрахованого майна, виконання страхувальником умов дого­вору страхування, дотримання ним правил (стандартів) безпеки, технології виробництва, а також достовірність наданих страхуваль­ником відомостей. Право здійснення контролю може бути передано відповідним органам. Наприклад, пожежним, іншим інспекціям, уповноваженим перевіряти ступінь безпеки майнових об'єктів.

Якщо в період дії договору настає страховий випадок, то всі зу­силля страхувальник повинен спрямувати на зменшення його нега­тивних наслідків, для страхової компанії однією з найскладніших i найвідповідальніших операцій є визначення розміру збитку та роз­міру виплати страхового відшкодування при настанні страхових випадків з майном підприємства.

Термін повідомлення про страховий випадок, як правило, вста­новлюється в межах трьох робочих днів. Якщо випадок вимагає втручання компетентних органів (пожежа, крадіжка), негайно треба повідомити їм про це. Страхувальник не має право проводити ні­яких відновлювальних робіт на місці страхового випадку до при­буття представника страхової компанії, а також повинен надати можливість провести огляд та обстеження пошкодженого застрахо­ваного майна для визначення причин і розміру збитків. У свою чер­

гу страхувальник також повинен обґрунтувати розмір збитків, тоб­то надати необхідні бухгалтерські документи (наприклад, виписки з інвентарних книг чи рахунку і накладних на придбання майна; якщо майно зберігалося на складі — виписки з книг складського обліку тощо).

Якщо випадок має непростий характер, наприклад, вибух на підприємстві, то страхувальник на вимогу страховика надає техніч­ний акт із викладенням деталей.

Для підтвердження факту настання страхового випадку страху­вальник формує пакет відповідних документів: документи компе­тентних органів за встановленою формою та інші необхідні доку­менти відповідно до запиту страховика.

Коли подію, що настала, не було передбачено договором, вона не є страховим випадком, i страховик звільняється від відшкоду­вання завданого збитку.

Статтею 25 Закону № 2745-III встановлено, що здійснення стра­хових виплат i виплата страхового відшкодування провадиться страховиком згідно з договором страхування або законодавством на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) i страхового акта (аварій­ного сертифіката), який складається страховиком або уповноваже­ною ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

Страхова компанія, визнавши, що подія, яка призвела до загибелі або пошкодження майна, є страховим випадком, протягом п'яти— десяти днів з моменту отримання заяви від страхувальника повинна скласти страховий акт, зазначивши в ньому факт, причини та наслід­ки страхового випадку, а також розмір матеріального збитку.

Розмір збитку в разі загибелі (руйнування) будівель, споруд та іншого майна, що належить до основних засобів, визначається на основі його дійсної вартості за вирахуванням вартості залишків, а в разі пошкодження згаданих будівель, споруд тощо — на основі ва­ртості відновлення (ремонту), але в межах страхової суми.

До суми збитку належать також втрати внаслідок вжитих захо­дів, необхідних для рятування майна, зберігання та впорядкування застрахованого майна після настання страхового випадку.

У разі виникнення суперечок між сторонами щодо причин та розміру збитків кожна зі сторін має право вимагати проведення експертизи. Експертиза проводиться за рахунок сторони, що вима­гала її проведення.

Після всіх розрахунків матеріального збитку страховик складає розрахунок розміру страхового відшкодування, який є додатком до страхового акта.

Зауважимо, що відповідно до ст. 9 Закону № 2745-III страхове відшкодування не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник.

Слід також зазначити, що договір страхування, за яким випла­чено страхове відшкодування в розмірі різниці між страховою су­мою, обумовленою договором, i сумою виплаченого страхового відшкодування, зберігає чинність до кінця зазначеного в ньому те­рміну. Якщо страхове відшкодування виплачено в розмірі повної страхової суми, то чинність договору зупиняється.

Страхувальник зобов'язаний інформувати страховика про всі договори страхування з іншими страховими компаніями, укладені стосовно майна, що страхується у страховика.

Важливо. Якщо в момент настання страхового випадку що­до застрахованого у страховика майна діяли також інші договори страхування, у яких майно застраховане кожним страховиком, відшкодування збитку розподіляється пропорційно співвідношен-I ню страхових сум, а страховик виплачує відшкодування тільки в І частині, що припадає на його частку.

У страхуванні такий підхід до розподілу відповідальності між страховими компаніями відомий як принцип контрибуції.

Довідково. Контрибуція — це право страховика звернутися до інших страховиків, які за проданими полісами несуть відпові­дальність перед одним і тим самим конкретним страхувальни­ком, з пропозицією розділити витрати з відшкодування збит-I ків [25].

Термін виплати страхового відшкодування зазначається в дого­ворі страхування. У більшості випадків він не перевищує 15-ти днів від дня складання страхового акта та отримання всіх необхідних документів, що підтверджують факт настання страхового випадку. Днем виплати вважається день перерахунку грошей з розрахунко­вого рахунку страхової компанії на розрахунковий рахунок підпри­ємства. Страхове відшкодування виплачується на умовах пропор­ційної відповідальності, але в будь-якому випадку воно не буде перевищувати страхової суми. Якщо в договорі вказана безумовна франшиза, то сума відшкодування корегується на її величину.

Можуть виникнули ситуації, коли за фактами знищення (по­шкодження) майна чи його крадіжки відкрито кримінальну справу. Тоді страхова компанія виплачує 30 % страхового відшкодування, а решту суми підприємство отримає після закінчення (зупинки чи призупини) розслідування.

Страхове відшкодування не виплачується, якщо збитки повніс­тю відшкодовано винною особою. У випадку часткового відшкоду­вання збитків страхова компанія виплачує різницю між сумою за­вданих збитків та сумою, виплаченою винною особою.

Якщо викрадене майно повертається страхувальникові, то стра­ховик має право вимагати повернення суми виплаченого відшкоду­вання за вирахуванням витрат, пов'язаних з упорядкуванням майна.

На суму виплаченого страхового відшкодування страховик має право подати позов до суду про стягнення суми завданих збитків з винної особи.

Страховик має право відмовити у виплаті страхового відшкоду­вання, якщо страхувальник порушив терміни повідомлення про страховий випадок, унаслідок чого неможливо визначити фактич­ний розмір збитків, а також у випадку не підтвердження органами міліції факту крадіжки майна.

Не відшкодовуються додаткові збитки, які спричинені бездіяль­ністю страхувальника до та після страхового випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]