Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать
  1. Підберіть правильну відповідь.

Основні терміни і поняття теми

їх визначення

1

Автотранспортне страхування

Грошовий фонд за рахунок якого забезпечується фінансування виконання гарантійних функцій та завдань Моторного (транспортного) страхового бюро за внутрішніми договорами страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту.

2

Страхування КАСКО

Договір страхування цивільно-правової відпові­дальності власників наземних транспортних за­собів, що діє тільки на території України.

3

Страхування авто КАСКО

Договір страхування цивільно-правової відпові­дальності власників наземних транспортних за­собів, що діє тільки на території країни, зазна­ченої у ньому.

4

Моторне (транспорт­не) страхове бюро України

Угода про взаємне визнання страхового покрит­тя цивільної відповідальності власників авто­транспортних засобів та про взаємодопомогу щодо відшкодування можливих збитків у між­народному автотранспортному сполученні.

5

Внутрішній договір страхування цивіль­но-правової відпові­дальності власників наземних транспорт­них засобів

Грошовий фонд за рахунок якого забезпечується фінансування виконання гарантійних функцій та завдань Моторного (транспортного) страхового бюро за міжнародними договорами страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту.

Основні терміни і поняття теми

їх визначення

6

Міжнародний договір страхування цивіль­но-правової відпові­дальності власників наземних транспорт­них засобів

Система підвищень або знижок до базової став­ки страхового тарифу, за допомогою якої стра­ховик коригує страхову премію залежно від то­го, чи були страхові випадки по відношенню до об'єкта страхування у певному проміжку часу.

7

Фонд страхових га­рантій

Страхування вартості засобів транспорту без урахування вантажів.

8

Фонд захисту потер­пілих у дорожньо-транспортних пригодах

Вид страхування, що передбачає страховий за­хист збитків, котрі можуть виникнути внаслідок пошкодження, повного знищення або втрати ав­тотранспортного засобу чи окремих його частин у разі настання подій, передбачених страховим договором.

9

Зелена картка

Комплекс особливих видів страхування, що по­кривають ризики, пов'язані з експлуатаціє авто­транспортних засобів.

10

Бонус-малус

Професійне об'єднання страхових компаній України, які здійснюють обов'язкове страхуван­ня цивільної відповідальності власників транс­портних засобів та відшкодовують збитки, спричинені водіями в результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю та май­ну третіх осіб.

12. Практичні завдання

  1. В результаті ДТП повністю знищено автомобіль. Роздрібна ціна автомобіля становила 30 000 грн. Знос на день укладення до­говору страхування — 20 %. Автомобіль застраховано на 100 % дійсної вартості. Після аварії залишились придатні деталі на суму 1500 грн, ступінь знецінення деталей — 50 %, витрати на приве­дення деталей до придатного стану — 120 грн. Визначити страхову суму, суму збитку та страхового відшкодування.

  2. Автомобіль застраховано за системою першого ризику на су­му 15000 грн при страховій оцінці 25 000 грн. Збиток страхуваль­ника в зв'язку з пошкодженням автомобіля склав 18 000 грн. Ви­значте розмір страхового відшкодування. Додаткового розрахуйте суму відшкодування у випадку страхування автомобіля за систе­мою пропорційної відповідальності та на основі дійсної вартості.

  3. Визначити, що доцільніше застосувати для захисту легкового автомобіля — самострахування чи страхування авто КАСКО на ос­нові таких даних. Вартість автомобіля 150 тис. грн. Страхові тари­

фи: на випадок пошкодження в ДТП — 2 %, на випадок пошко­дження стихійними лихами, вибухами, пожежами — 0,5 %, на ви­падок угону чи крадіжки — 5 %, на випадок неправомірних дій третіх осіб — 3 %. Безумовна франшиза 10 % від страхової суми, що відповідає вартості автомобіля. Витрати часу на урегулювання питань щодо заподіяних збитків — 7 днів, на проведення ремонт­них робіт — 6 днів.

  1. Власника автомашини «Опель» визнано винним у скоєнні ДТП, унаслідок якого було травмовано одного пішохода, двох па­сажирів зустрічної машини і саму машину. Пішохід отримав трав­му, внаслідок якої йому встановлено II групу інвалідності, один з пасажирів зустрічної машини загинув, а другий лікував наслідки травми 162 дні. Вартість ремонту пошкодженої автомашини стано­вила 28 300 грн. Визначити розміри страхового відшкодування, які потерпілі можуть отримати на підставі обов'язкового страхування цивільної відповідальності автовласника, винного у ДТП. Зважити на те, що подія відбулася до 1 квітня 2005 року.

  2. Страхова компанія вперше уклала з громадянами внутрішній договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності вла­сників транспортних засобів згідно з такими даними:

Показник

Тип

договору

I

II

III

III

Статус страхувальника

пенсіонер

інвалід 1 групи

приватний підприємець

службовець

Марка автомобіля

Славута

Таврія

Opel

Mitsubishi

Об'єм двигуна автомо­біля, см3

1200

1100

2200

3200

Чисельність населення на території викорис­тання, чол.

1 500 000

90 000

500 000

2 500 000

Водійський стаж, років

більше 10

3

5

0,5

Кількість зазначених у договорі осіб, чол.

2

5

Клас на початок строку страхування

13

13

13

13

Термін страхування, міс.

12

12

6

3

Франшиза, %

?

?

?

?

Базовий страховий пла­тіж, грн

291, 4

291, 4

291, 4

291, 4

Страховий платіж

?

?

?

?

Визначити розмір страхового платежу та вказати, у випадку яких подій проводиться страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів. Дані, що необхідні для розв'язування задачі запозичити із Закону № 1961 від 1 липня 2004 р. «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідально­сті власників наземних транспортних засобів».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]