Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

1. Загальні відомості про страховий захист громадян від нещасних випадків

Несподіванки тому так і називаються, що завжди відбу­ваються зненацька і найчастіше не залежать від нашого бажання. Прекрасно, якщо це приємні несподіванки, що роблять життя ціка­вішим. А якщо несподівана подія належить до неприємних? Для фізичних осіб, які хочуть захистити себе і свою родину від наслід­ків різних неприємних несподіванок, керівників підприємств, які турбуються про персонал, кращим виходом є придбання поліса страхування від нещасних випадків.

Довідково. Нещасний випадок раптова, короткочасна, непередбачена та незалежна від волі застрахованої особи подія, що призвела до травматичного пошкодження, каліцтва або іншо­го розладу здоров'я людини.

Важливо. Страхування від нещасних випадків вид осо­бистого страхування, що традиційно здійснюється з метою на­дання допомоги застрахованим особам у разі тимчасової або по­стійної втрати працездатності внаслідок впливу раптової, короткочасної, непередбаченої та незалежної від волі застрахо­ваної особи події[25].

Страхування від нещасних випадків є могутнім фінансовим ме­ханізмом, що дозволяє зберегти на колишньому рівні матеріальний добробут членів родини у випадку отримання травми, інвалідності або настання смерті застрахованої особи.

На відміну від страхування життя, страхування від нещасних випадків є видом короткострокового ризикового страхування. Це означає, що настання страхового випадку можна передбачити з пе­вною мірою вірогідності. І коли ймовірна подія настає застрахова­ний одержує страхову суму. У протилежному випадку виплата не здійснюється і страхові платежі не повертаються.

Страхування від нещасних випадків доповнює, але не замінює соціальне страхування, основами якого є законодавство України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Закон України від 23 вересня 1999 року «Про загальнообов'язкове держа­вне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездат­ності». Відшкодування шкоди, медична, професійна та соціальна реабілітація провадиться Фондом соціального страхування від не­щасних випадків — некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту та має статус юридичної особи

Страхування від нещасних випадків як послуга комерційних страхових компаній за формою проведення може бути обов'я­зковою та добровільною. Залежно від статусу особи, що укладає договір, варто розрізняти індивідуальне (за кошти фізичних осіб) і колективне (за кошти юридичних осіб) страхування від нещасних випадків.

Розглянемо деякі критерії, що стосуються необхідності відбору страховими компаніями факторів, які суттєво можуть вплинути на страховий тариф, виставлений у договорі страхування від нещас­них випадків.

Найважливішим критерієм відбору ризику є професія. Різні професії порізному небезпечні щодо ймовірності настання нещас­них випадків. Тому під час укладення договору страхувальник по­винен детально описати свою професію та її особливості. Немає потреби нагадувати, що однакові за назвою професії можуть мати різний ступінь ризику.

Якщо особа працює за декількома спеціальностями, то ступінь їхньої ризикованості береться дещо вищим.

У правилах страхування від нещасних випадків страхові компа­нії групують види діяльності за ступенем ризику з присвоєнням відповідного страхового тарифу (табл. 1.4).

Важливим критерієм відбору ризику є здоров'я. Попередній ме­дичний огляд застосовують у спірних і незрозумілих випадках.

Страхова компанія бере до уваги ті захворювання та фізичні де­фекти, які;

  1. зумовлюють настання нещасного випадку;

  2. подовжують період видужування;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]