Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 ВАР_АНТ КП_З НЕ .doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту україни

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ДОВУЗІВСЬКОЇ, ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ТА МАГІСТЕРСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ

Кафедра державного і

муніципального управління

КОМПЛЕКСНЕ ПРАКТИЧНЕ ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

з дисципліни

"НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА"

ВАРІАНТ № 5

Виконав студент гр. ___________

_______________________________

Тернопіль 2011

ВСТУП

Метою вивчення дисципліни "Національна економіка" є формування системи знань з теорії, методології, методики та організаційних основ національної економіки і державного управління; вивчення практики державного регулювання національної економіки в Україні в умовах ринкової трансформації та інтеграції в Європейське співтовариство; освоєння механізмів функціонування національної економіки та державного втручання в ринкові процеси, форм і засобів впливу на стан соціально-економічного розвитку; формування в майбутніх фахівців навиків практичного мислення та роботи в умовах ринкової економіки на всіх рівнях управління.

Зміст дисципліни є основою для отримання теоретичних знань і практичних навиків, які дозволяють студенту мати цілісне уявлення про характер функціонування національної економіки, її сфер, секторів і регіонів. Дисципліна „Національна економіка” виконує функцію систематизації знань, відіграє важливу роль у розширенні і поглибленні знань в галузі теорії і практики функціонуванні національної економіки.

Для закріплення отриманих теоретичних знань та набуття навичок практичного застосування отриманих знань та набуття практичних навичок, з дисципліни, студенти виконують комплексне практичне індивідуальне завдання.

Комплексне практичне індивідуальне завдання (КПІЗ) з дисципліни "Національна економіка" є формою наскрізних практичних завдань, виконання яких потребує засвоєння змісту конкретних тем з дисципліни та отримання навиків використання набутих знань шляхом проведення певних аналітично-розрахункових завдань.

КПІЗ виконується самостійно кожним студентом ( за обраним варіантом) і охоплює усі основні теми дисципліни. Виконання КПІЗ є одним із обов'язкових складових модулів залікового кредиту. КПІЗ оцінюється за 100-бальною шкалою і складає 20% підсумкового балу з дисципліни.

Заліковий модуль 1

Заліковий

модуль 2 (ректорська контрольна робота)

Заліковий модуль 3 (підсумкова оцінка за КПІЗ)

Заліковий модуль 4

(письмовий екзамен)

Разом

10%

30%

20%

40

100%

тиждень (8)

тиждень (10)

тиждень (12)

КПІЗ з дисципліни "Національна економіка" включає 4 взаємозв’язаних завдань, які є наскрізними та охоплюють два змістовних модулі дисципліни. Змістовно завдання дають можливість отримати уміння: аналізувати макроекономічні проблеми та визначати механізми їх розв’язання з позицій макроекономічної політики; аналізувати основні вартісні показники, які характеризують економічні потоки в національній економіці через призму системи національного рахівництва; вміння оцінювати економічний потенціал країни, результативність його використання, розробляти рекомендації щодо оптимального використання ресурсів; оцінювати взаємозв’язки окремих складових національної економіки, чинників, які впливають на стан і тенденції розвитку національної економіки країни, закономірності і проблеми інтеграції національної економіки України у систему світогосподарських зв’язків; обраховувати основні показники функціонування національної економіки, будувати основні баланси в СНР, оцінювати стан національної безпеки країни; використовувати інструментарій програмування та прогнозування розвитку національної економіки; виробляти рекомендації щодо удосконалення методів державного регулювання національної економіки.

За кожним завданням наводиться методичні вказівки до його виконання та вимоги щодо отримання певних результатів його розв'язання.

Інформаційною базою виконання завдань КПІЗ є статистична база показників та офіційних даних, які студент самостійно збирає та виконує аналітичні розрахунки, визначені в методичних рекомендаціях до виконання кожного завдання. Джерелами отримання статистичних даних є "Статистичний щорічник Україна в 2010р.", Бюлетень НБУ; сайти Державної служби статистики України: http://www.ukrstat.gov.ua/; Національного банку України: http://www.bank.gov.ua/Statist/sfs.htm ); Міністерства економічної політики та торгівлі: www.kmu.gov.ua/.

Вибір варіанту КПІЗ здійснюється, як правило, за порядковим номером прізвища студента у списку групи в журналі або ж обирається студентом самостійно за його науковими інтересами ( за погодженням з керівником курсу) і не може повторюватися в рамках академічної групи.

Результати виконаних завдань та проведених розрахунків оформляються у вигляді розрахункової частини до отриманого варіанту, виконуються на аркушах формату А4 та змістовно включають розв'язки запропонованих завдань з поясненнями та дотриманням вказаного в методичних вказівках алгоритму виконання.

Структура КПІЗ . Завершене завдання має включати наступні розділи:

  1. Формулювання завдання та методичних вказівок до його виконання.

  2. Наведені вихідні дані (таблиці) до розв'язку.

  3. Розрахунок завдань (розв'язок задач) з дотриманням алгоритму і поясненням дій згідно рекомендованої методики.

  4. Узагальнення отриманих розрахункових даних та вироблення відповідних регулятивних механізмів розв’язання проблеми, яка досліджувалася.

  5. Список використаних джерел.

Обов’язковою умовою виконання завдань є використання ПЕОМ з представленням отриманих результатів у виді машинограми.

Завдання 1.

На основі розрахунку індикаторів економічної безпеки України та порівнняня отриманих даних з граничними (пороговими ) значеннями, дайте оцінку її стану.

Варіант 1.5. Проаналізувати на основі самостійного пошуку статистичної інформації індикатори, що характеризують зовнішньоекономічну безпеку України за 2008-2010 рр. Порівняти їх із рекомендованими пороговими значеннями та зробити висновок про ступінь безпечності (безпечна та небезпечна зона).

Методичні вказівки до виконання завдання

Для вирішення завдання пропонується заповнити форму подану в табл. 2.1. Для проведення оцінки використовуйте інформацію Міністерства закордонних справ України, Національного банку України, Державного комітету статистики.

Таблиця 2.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]