Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
600645_0AFC8_govorushko_t_a_strahovi_poslugi.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
58.34 Mб
Скачать

3. Обов'язкове страхування

цивільної відповідальності громадян України,

які мають у власності зброю

Цей вид страхування реалізується на умовах, визначе­них Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності громадян України, які мають у власності чи іншо­му законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи вико­ристання цієї зброї» від 29.03.2002 р. № 402 [15].

Об'єктом страхування відповідальності власників чи користу­вачів зброї є майнові інтереси, що не суперечать законодавству,

пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шко­ди життю, здоров'ю та/або майну фізичних і юридичних осіб, унас­лідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Страхувальниками є громадяни України, які володіють, збері­гають або використовують: бойову нарізну вогнепальну зброю ар­мійських зразків або зброю, виготовлену за спеціальним замовлен­ням; вихолощену та навчальну зброю; несучасну стрілецьку зброю; мисливську нарізну вогнепальну зброю (карабіни, малокаліберні гвинтівки, комбіновані рушниці тощо); мисливську гладкоствольну вогнепальну зброю; спортивну вогнепальну зброю (спортивні піс­толети, револьвери, гвинтівки, рушниці, призначені для викорис­тання в спортивних цілях тощо); холодну зброю (арбалети, луки, мисливські ножі, катани, мечі, палаші, ятагани, фінські ножі, кор­тики, кинджали, багнети, багнети-ножі, які не перебувають на озброєнні військових формувань); пневматичну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 м/зс, у яких снаряд (куля) приводиться в рух за ра­хунок стиснутих газів).

Страхувальниками є також громадяни, які на законних підста­вах зберігають та використовують зброю, власниками якої є юри­дичні особи (крім військовослужбовців Збройних сил та інших вій­ськових формувань, працівників органів внутрішніх справ, прокуратури, суду та інших правоохоронних органів під час вико­нання ними службових обов'язків).

Страховими ризиками, унаслідок яких настає цивільно-правова відповідальність страхувальника, є смерть, інвалідність чи втрата працездатності фізичної особи, а також пошкодження (зни­щення) майна фізичної та/або юридичної особи в результаті воло­діння, зберігання чи використання зброї.

Страхова сума встановлюється на умовах, розглянутих у табл. 13.2.

Страховий тариф складає один неоподатковуваний мінімум доходів громадян терміном на один рік незалежно від виду та кіль­кості зброї в одного громадянина.

Громадяни України до або під час реєстрації, перереєстрації зброї, отримання дозволу на право зберігання, носіння відомчої зброї під час виконання службових обов'язків, закріплення за ни­ми зброї повинні в установленому порядку укласти договір стра­хування відповідальності власників чи користувачів зброї. У разі відсутності договору страхування реєстрація, перереєстрація, ви­дача дозволу на право зберігання, носіння відомчої зброї під час виконання службових обов'язків, закріплення зброї не прово­диться.

Важливо. Договір страхування може бути укладений на тер-I мін від одного до десяти років.

Страховий платіж може бути перерахований на розрахунковий рахунок страховика або внесений готівкою в його касу. Договір на­бирає чинності від дня надходження страхового платежу на раху­нок страховика.

Юридичні особи можуть на законних підставах передавати гро­мадянам зброю на зберігання та використання тільки за наявності в цих громадян договорів страхування. Допускається укладення та­ких договорів і сплата страхових платежів юридичною особою — власником зброї із зазначенням у кожному договорі прізвища того, хто буде зберігати або використовувати зброю.

Термін повідомлення про страховий випадок не повинен пере­вищувати трьох днів. Для отримання страхового відшкодування страховику подаються заява про виплату страхового відшкодуван­ня у зв'язку з настанням страхового випадку; договір страхування; акт про розслідування страхового випадку (у разі розслідування); виписка з рішення суду про стягнення зі страхувальника збитків у розмірі заподіяної шкоди (у разі розгляду матеріалів у суді); доку­менти, які засвідчують задоволення претензії третьої особи; листок непрацездатності про тимчасову втрату потерпілою третьою осо­бою працездатності (або нотаріально засвідчену копію); копія рі­шення медико-соціальної експертної комісії про встановлення по­терпілій третій особі інвалідності; свідоцтво про смерть потерпілої третьої особи (або нотаріально засвідчену копію).

Документи на виплату страхового відшкодування можуть пода­ватися страхувальником або третьою особою (її спадкоємцями). У разі загибелі чи смерті третьої особи внаслідок страхового випадку її спадкоємці повинні подати документ про правонаступництво. На підставі отриманих документів страховик або вповноважена особа (аварійний комісар) складає страховий акт (аварійний сертифікат).

Рішення про виплату страхового відшкодування або відмову у виплаті страховик повинен прийняти протягом 15-ти днів від дати отримання всіх необхідних документів. У разі прийняття рішення про відмову у виплаті страхового відшкодування страховик у три­денний термін з дати його прийняття повідомляє заявника в пись­мовій формі з обгрунтуванням причин відмови.

Страховик має право відмовитись від виплати страхового від­шкодування страхувальнику в разі невиконання ним взятих на себе зобов'язань відповідно до умов договору.

Коли заподіяна шкода частково або повністю компенсована ін­шими причетними до страхового випадку особами, страховик від­

шкодовує тільки різницю між сумою, що підлягає відшкодуванню за договором страхування, і сумою, що компенсована іншими осо­бами. Про таку компенсацію страхувальник, треті особи (їх спадко­ємці) зобов'язані повідомити страховика.

Контрольні питання

  1. Назвіть об'єкти страхового захисту за комбіно­ваним варіантом страхування рухомого та нерухомого майна громадян.

  2. Які види майна, що належать фізичним особам, не покриваються страховим захистом?

  3. Як визначається страхова оцінка рухомого та не­рухомого майна?

  4. Які системи страхового забезпечення використо­вуються для нерухомого і рухомого майна? Назвіть відмінності між ними.

  5. Які ризики може обрати фізична особа з метою захисту майна, що їй належить? Чи існують у договорі обмеження, що стосуються випадків, при настанні яких збитки не відшкодовуються?

  6. Розкрийте процедуру внесення та перерахунку страхових платежів.

  7. Як урегульовуються питання, пов'язані з настан­ням страхового випадку, підрахунком суми збитків та здійсненням страхової виплати?

  8. На Ваш погляд, чим зумовлено запровадження обов'язкового страхування відповідальності власників собак? Що є об'єктом та хто є суб'єктами такого страхування?

  9. Від чого залежить розмір страхової суми обов'язкового страхування відповідальності власників собак? На підставі яких документів страхова компанія здійснить виплату третій постраждалій особі внаслі­док непередбачуваної та агресивної дії собаки?

  1. Хто з громадян України повинен в обов'язковому порядку страхувати свою відповідальність як власника зброї? Розкрийте основні умови цього виду страхування.

Розділ II

ТЕСТИ, ЗАВДАННЯ І ЗАДАЧІ

ДЛЯ СЕМІНАРСЬКИХ І ПРАКТИЧНИХ

ЗАНЯТЬ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]